Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2011:Τα σημαντικότερα έργα υπό κατασκευή

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα στην γενική σύγχυση που επικράτησε το έτος που τελειώνει τα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή στη χώρα έγιναν είδος «πολυτελείας»

Μία σειρά από μεγάλα έργα πάγωσαν φέρνοντας βαρυχειμωνιά. Αν και ήταν η δυσκολότερη χρονιά για τις υποδομές εν τούτοις πρέπει να επισημάνουμε ότι ήταν καλύτερη από το 2010 που η γενική κατάρρευση έφερε τρομερά αποτελέσματα στην εξέλιξη πολλών έργων.

Αντίθετα φέτος παρά το γεγονός του «τσεκουρωμένου» Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είχαμε μία παραγωγή έργων που έφερε κάποια μουδιασμένα χαμόγελα στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες. Πιο καλή ήταν η κατάσταση στα έργα μεσαίου προϋπολογισμού που έδωσαν ανάσες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μεγάλος νικητής για την χρονιά που τελειώνει είναι αναμφισβήτητα το Μετρό Θεσσαλονίκης που δείχνει να ξεπερνά τα σοβαρά του προβλήματα και να ρίχνει το βάρος στην κατασκευή και ολοκλήρωση του τουλάχιστον το 2015. Από την άλλη πλευρά μεγάλος ηττημένος είναι τα έργα στους 4 αυτοκινητόδρομους που «κλάταραν» μέχρι τον Μάιο αφήνοντας σύξυλους πολίτες, οδηγούς, και Υπουργείο..

Advertisement

Κύριο χαρακτηριστικό της χρονιάς που τελειώνει ήταν το πάγωμα και κλείσιμο πολλών έργων που θα ξεκινήσουν στο μέλλον και η έναρξη κάποιων έργων με πολύ φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα. Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός της επιτάχυνσης των απαλλοτριώσεων που αποδείχθηκαν μεγάλος μπελάς για τα εργοτάξια τα τελευταία χρόνια.

Στην φετινή λίστα με τα έργα υπό κατασκευή θα έχουμε και δύο προσθήκες. Μία λίστα με τα «παγωμένα» έργα καθώς δυστυχώς αποτελούν από μόνα τους κατηγορία ενώ θα υπάρχει και μια τρίτη λίστα με τα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΈΡΓΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 2011
1.ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ (Μετρό, Τραμ, Σιδηρόδρομος)
Οι παγωμένες επεκτάσεις του Μετρό αποτέλεσαν πολλές φορές σημείο συζήτησης και αντιπαράθεσης. Το πρόβλημα με την Siemens αποτέλεσε τροχοπέδη για την ολοκλήρωση και παράδοση των επεκτάσεων που έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή τους και απομένει η τοποθέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών μηχανημάτων για να παραδοθούν. Οι επεκτάσεις είναι
Α.ΓΡΑΜΜΗ 2: ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΕΛΛΗΝΙΚΟ με 4 σταθμούς (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ)
Β.ΓΡΑΜΜΗ 2: ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ- ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ με 2 σταθμούς (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ)
Γ.ΓΡΑΜΜΗ 3: ΑΙΓΑΛΕΩ-ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΧΑΪΔΑΡΙ με τον σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης οι παιδικές ασθένειες φαίνεται ότι πέρασαν και το έργο παίρνει μπρος για τα καλά. Η πρόοδος του αγγίζει το 45% αλλά μέσα σε ένα χρόνο είχαμε πρόοδο άνω του 20% πράγμα που έφερε χαμόγελα για την ολοκλήρωση του τουλάχιστον το 2015. Οι μετροπόντικες έχουν διανύσει σχεδόν 6χλμ ο καθένας. Το έργο περιλαμβάνει 13 σταθμούς από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Νέα Ελβετία.

Στα έργα του ΟΣΕ έχουμε δύο μέτωπα. Το μέτωπο της Πελοποννήσου από το Κιάτο μέχρι τη Ροδοδάφνη Αιγίου έχουμε σε εξέλιξη πολλές εργολαβίες και η ολοκλήρωση τους μας πάει στο 2016. Το μήκος των έργων είναι σε ακτίνα περίπου 80χλμ.

Το μέτωπο σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία είναι από την Τιθορέα μέχρι το Λιανοκλάδι και από εκεί μέχρι τον Δομοκό. Συνολικά είναι 106χλμ. Οι παρούσες εργολαβίες τελειώνουν χωρίς να ολοκληρώσουν τα έργα λόγω υπερβάσεων και αναμένεται διαγωνισμός σκούπα για την ολοκλήρωση τους που τοποθετείται το 2015.

Advertisement

2.ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ
Στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα συνεχίζεται η κατασκευή και μέσα στο 2011 ο δρόμος πλήρως αναβαθμισμένος έφτασε μέχρι τα Παραδείσια, στην Μεγαλόπολη. Συνεχίζονται και τα έργα στον κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη που θα ολοκληρωθούν το 2013. Στα τέλη του 2012 ο δρόμος θα φτάσει στην Καλαμάτα.

Το έργο του οδικού άξονα ‘Ακτιο- Αμβρακία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Έχει μήκος 48χλμ και θα όταν ολοκληρωθεί το 2013 θα είναι ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος. Στα τέλη του 2012 περιμένουμε την παράκαμψη Αμφιλοχίας.

Υπό κατασκευή είναι τα οδικά τμήματα: Καρτέρι -Πάργα (Ήπειρος), Ποτίδαια- Κασσάνδρα, Θέρμη- Γαλάτιστα (Κεντρική Μακεδονία), Μαρκόπουλο- Καλύβια-Ανάβυσσός (Αττική) και η κατασκευή Ανισόπεδου Κόμβου σύνδεσης των Παραγλαύκιων Αρτηριών με το Νέο Λιμάνι της Πάτρας.
Υπό κατασκευή είναι τα έργα του Βόρειου Οδικού ¶ξονα της Κρήτης στα τμήματα: παράκαμψη Μαλίων που θα παραδοθεί τις επόμενες μέρες και το ¶γιος Νικόλαος- Καλό Χωριό που θα ολοκληρωθεί το 2012.

Στους κάθετους άξονες της Εγνατίας υπό κατασκευή είναι τα τμήματα Κορομηλιά- Κρυσταλλοπηγή (κάθετος Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή), Νίκη-Φλώρινα (κάθετος Κοζάνη- Νίκη), Αρδάνιο-Μάνδρα-Ψαθάδες (κάθετος Αρδάνιο- Ορμένιο), Κομοτηνή- Σύνορα (όλος ο κάθετος).

Στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το μεγάλο έργο της κατασκευής του Ανισόπεδου Κόμβου Κ16 που θα ενώνει την Εθνική Οδό με την Περιφερειακή. Υπό κατασκευή εδώ και μερικούς μήνες είναι τα έργα ανάπλασης της Νέας Παραλίας από το Βασιλικό Θέατρο με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές του 2014.

3.ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ
Σε άλλα έργα υπό κατασκευή είναι τα Φράγματα Πείρου-Παραπείρου, Αποσελέμη, Ιλαρίωνα και η κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Στα έργα τουριστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, υπό κατασκευή είναι τα έργα Β και Γ φάση στο λιμένα Ηγουμενίτσας. Υπό κατασκευή είναι το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου Μακεδονία και το έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Advertisement

ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Δυστυχώς παγωμένα εδώ και πολλούς μήνες ήταν τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάζονταν στην Ελλάδα από το 2008. Είναι τα έργα στους αυτοκινητόδρομους που ήταν και η μεγαλύτερη ελπίδα για ανάπτυξη. Τώρα το βάρος πέφτει στην επανεκκίνηση τους πιθανότατα την ¶νοιξη. Είναι συγκεκριμένα οι άξονες:
1.ΑΝΤΙΡΡΙΟ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ)
2.ΡΑΧΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ- ΚΛΕΙΔΙ ΗΜΑΘΙΑΣ (ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ)-περιλαμβάνει τις Σήραγγες Τεμπών
3.ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ (ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ)
4.ΛΑΜΙΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ Ε65)

Στα παγωμένα έργα περνά το έργο της αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιάς- Αθήνα-3 Γέφυρες καθώς η εργολαβία διαλύθηκε. Περιμένουμε την επαναδημοπράτηση της στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Το έργο περιλαμβάνει σταθμούς του Προαστιακού Σιδηρόδρομου και την ηλεκτροκίνηση.

Παγωμένο είναι το έργο για τον περιφερειακό Βόλου και περιμένουμε εξελίξεις με την επαναδημοπράτηση του αυτές τις μέρες.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ
Το έργο της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από το Χαϊδάρι στον Πειραιά ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό και είμαστε εν αναμονή για την υπογραφή της σύμβασης, Τα έργα θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2012 με σκοπό να ολοκληρωθούν το 2017. Η επέκταση περιλαμβάνει 7,5χλμ σήραγγας και τους σταθμούς ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Ανάδοχο σχήμα η Κ/Ξ J&P-GHELLA-ALSTOM.

Την υπογραφή της σύμβασης περιμένουμε για το σιδηροδρομικό έργο Διακοπτό- Αίγιο και την κατασκευή των σταθμών από το Ξυλόκαστρο μέχρι το Αίγιο. Αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα και τα έργα να ξεκινήσουν με ορίζοντα το 2016.

Ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα τα παγωμένα έργα του Μαλιακού στην παράκαμψη Λαμίας και το Στυλίδα- Ράχες με νέους αναδόχους. Στα τέλη του 2013 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί.
Σύντομα θα ξεκινήσει και το τμήμα Στρυμονικό- Λευκώνας-Χριστός (κάθετος Εγνατίας Θεσσαλονίκη- Σέρρες-Προμαχώνας).

Advertisement

Τα έργα της ανάπλασης του Δέλτα Φαλήρου σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ιδρύματος Νιάρχου είναι έτοιμα να ξεκινήσουν και περιλαμβάνουν την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Νέα Λυρική Σκηνή και ένα τεράστιο πάρκο.

Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο της επέκτασης του 6ου προβλήτα στη Θεσσαλονίκη και τα έργα Γ φάσης στο λιμένα της Πάτρας.
Πηγή:ypodomes.com

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα