Connect with us

Ανασκοπήσεις

Ανασκοπήσεις 2014: Τα σημαντικότερα γεγονότα στις Περιφέρειες Στερεάς-Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου

Δημοσιεύθηκε

στις

Όλα τα σημαντικά γεγονότα του 2014 σε 3 Περιφέρειες της χώρας

Πολύ σημαντικά γεγονότα είχαμε μέσα στο 2014 στις Περιφέρειες Δυτικής, Στερεάς Ελλάδας αλλά και Πελοποννήσου. Τόσο τα μεγάλα οδικά έργα όσο και πολλά άλλα που εξελίσσονται αυτή την εποχή, τράβηξαν το πανελλήνιο ενδιαφέρον. Ας δούμε αναλυτικά:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μία από τις πιο σπουδαίες χρονιές υπήρξε το 2014 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σε κατασκευή βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής της χώρας όπως η Ολυμπία Οδός, η Ιόνια Οδός (φυσικά στα τμήματα που της αναλογούν), τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα κ.α

Στην Ολυμπία Οδό είχαμε την πλήρη επανεκκίνηση των έργων και μέχρι το τέλος του έτους η πρόοδος έφτασε το 60%. Στην Ιόνια Οδό στο τμήμα της Δ.Ελλάδας είχαμε την εκκίνηση των έργων και την απόφαση για διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας, έργο που όμως δεν είχε ξεκινήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σπουδαίο και το εύρημα της αρχαίας Αλίκυρνας κοντά στο Μεσολόγγι.

Η ΜΕΤΚΑ αναδείχθηκε ανάδοχος για το σιδηροδρομικό έργο-σκούπα Κιάτο-Ροδοδάφνη που αφορά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τα έργα να ξεκινούν τον Οκτώβριο και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Φθινόπωρο του 2016. Διπλό πρόσωπο είχαμε και στα έργα του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού. Στα μέσα καλοκαιριού για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων εισήλθε σε 2 από τις 4 εργολαβίες η ΤΟΜΗ. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης πλέον πήγε για το 2016.

Στην κυκλοφορία δόθηκαν οι σήραγγες του Αγίου Ηλία στο Μεσολόγγι και οι σιδηροδρομικές σήραγγες Αιγίου στην Αχαϊα. Η ΚΞ ΑΑΓΗΣ-J&P ΑΒΑΞ αναδείχθηκε ανάδοχος για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία. Στο Αγρίνιο υπογράφηκε το έργο της Περιμετρικής Μακύνειας. Στην ΚΞ Energean-Trajan ανατέθηκε το ενεργειακό κοίτασμα στο Κατάκολο.

Σε δημοπράτηση εισήλθε το οδικό τμήμα Πάτρα-Πύργος. Ωστόσο οι προσφορές θα δοθούν τη νέα χρονιά με τα έργα να κρατούν τουλάχιστον 3 χρόνια. Ξεκίνησαν τα έργα αναβάθμισης του λιμένα Κατακόλου. Στην κυκλοφορία δόθηκε ο Ανισόπεδος Κόμβος Γλαύκου στην Πάτρα. Ξεκίνησε η εργολαβία ολοκλήρωσης της περιμετρικής Πάτρας.

Με συνεχή προβλήματα κύλησε η χρονιά για τα έργα αναβάθμισης του Νοσοκομείου Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα. Παράταση για τον Μάρτιο του 2015 πήρε το έργο του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Η στασιμότητα του Μορέα, τα έργα στην Ολυμπία Οδό αλλά και τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα σημάδεψαν το 2014 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αναλυτικά:

Σε στασιμότητα έμεινε όλο το 2014  ο κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη του Αυτοκινητόδρομου Μορέα. Το έργο που έχει ωριμότητα 95% αναμένει εδώ και μήνες τη νέα σύμβαση κατασκευής. Το ίδιο ισχύει για τον Περιφερειακό Καλαμάτας.

Τα έργα της Ολυμπίας Οδού στο κομμάτι της Περιφέρειας ουσιαστικά προηγούνται και μέσα στο 2014 προχώρησαν πολύ. Ωστόσο δεν κατορθώθηκε να αποδοθεί κάποιο τμήμα στην κυκλοφορία. Τα σπουδαία αναμένονται  για το 2015.

Υπεγράφη η σύμβαση για τον οδικό άξονα Φωκιανός-Κυπαρίσσι στη Λακωνία αλλά και το Νεάπολη-Μονεμβασιά. Ξεκίνησαν προς το τέλος του έτους με μεγάλη καθυστέρηση τα έργα του Φράγματος Ασωπού στην Κορινθία. Άνοιξε αναβαθμισμένο το Μουσείο Τεγέας

Σε δημοπράτηση βγήκε το οδικό τμήμα Σκούρα-Γεράκι με ανάδειξη της ΔΟΜΟΚΑΤ ως αναδόχου. Εν τω μεταξύ υπεγράφη η σύμβαση ολοκλήρωσης του οδικού έργου Σκούρα-Πυρί. Το ΥΠΕΚΑ εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την παράκαμψη Σταυροδρομίου του οδικού άξονα Τρίπολη-Αρχαία Ολυμπία αλλά και για το Φράγμα Κελεφίνας.

Στην κυκλοφορία δόθηκε το αναβαθμισμένο οδικό τμήμα Κουμπίλα-Λουλούδι. Σε δημοπράτηση η Βιοκλιματική Αναβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα που είναι σε κατασκευή απασχόλησαν όλο το 2014 τη συγκεκριμένη Περιφέρεια. Αναλυτικά:

Σε ρυθμούς κατασκευής μπήκε από τις αρχές του έτους το σιδηροδρομικό έργο-σκούπα Τιθορεά-Δομοκός. Τον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε και η παλιά εργολαβία διάνοιξης της σήραγγας Όθρυος. Από την άλλη ηλεκτροκίνηση είχαμε και πάλι στο τμήμα Αυλώνα-Τανάγρα-Θήβα ενώ ολοκληρώθηκε η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Οινόη-Χαλκίδα.

Μέσα στο έτος ολοκληρώθηκαν και τα έργα του Μαλιακού Κόλπου για την παράκαμψη Λαμίας και το Στυλίδα-Ράχες. Ωστόσο τα εγκαίνια θα τα δούμε μέσα στο 2015. Τον Μάιο υπεγράφη η παράκαμψη Γιάλτρας. Υπεγράφησαν τον Νοέμβριο και ξεκίνησαν τα έργα ολοκλήρωσης της Παράκαμψης Αιδηψού και αντιπλημμυρικά έργα στο Σπερχειό. Η Hellenic Seaplanes αναδείχθηκε ανάδοχος σε 4 υδατοδρόμια σε Χαλκίδα, Κάρυστο, Κύμη και Αιδηψό.

Ολοκληρώθηκε το έργο αναβάθμισης του λιμένα Κύμης, τα έργα Α` φάσης στο δρόμο Νεοχωράκι-Τανάγρα αλλά και αιολικό πάρκο 21 μεγαβάτ στον Κιθαιρώνα από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Σε ρυθμούς δημοπράτησης εισέρχεται η παράκαμψη Χαλκίδας, έργο 180εκ.ευρώ ενώ στη δημοπράτηση ολοκλήρωσης έργων του Μαλιακού ανάδοχος αναδείχθηκε η ΚΞ ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ-ΕΡΕΤΒΟ-ΕΤΒΟ.

ypodomes@2014

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα