Connect with us

Ανασκοπήσεις

Ανασκοπήσεις 2010: τα σημαντικότερα έργα σε Ιόνια νησιά-Βόρειο-Νότιο Αιγαίο-Κρήτη!

Δημοσιεύθηκε

στις

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Το μεγάλο νέο σε αυτή την Περιφέρεια είναι η πρόθεση του Υπουργείου Υποδομών για υποθαλάσσια σύνδεση της Λευκάδας με την Ηπειρωτική χώρα ενώνοντας ουσιαστικά το νησί με την Δυτική Ελλάδα. Στη Ζάκυνθο παρουσιάστηκε μελέτη για την αξιοποίηση των αλυκών


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Στην Κέρκυρα οι εργασίες στο Εθνικό Στάδιο έγιναν αφορμή για πολλά παράπονα αφού καθυστερούν αρκετά. Με χρηματοδότηση του ΟΛΚΕ βελτιώθηκαν οι υποδομές του επιβατικούς σταθμού στο Λιμάνι της Κέρκυρας ενώ ξεκίνησε και πιλοτικό πρόγραμμα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων από τον Δήμο. Το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού έκλεισε μέχρι νεωτέρας για εκτεταμένες επισκευές. Συζήτηση γίνεται και για τον οδικό άξονα Βορρά- Νότου για την ένταξη του στο ΕΣΠΑ σαν μία ενιαία μελέτη.

ΚΡΗΤΗ
Στην Περιφέρεια Κρήτης το μεγάλο νέο είναι η προετοιμασία για τον διαγωνισμό της κατασκευής- εκμετάλλευσης- παραχώρησης του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου. Το 2010 για τον ΒΟΑΚ (Βόρειο Οδικό ¶ξονα Κρήτης)ήταν μια χρονιά στασιμότητας. Ένα άλλο σημαντικό νέο ήταν και η σύσταση της εταιρείας Υποδομές Κρήτης ΑΕ που τα επόμενα χρόνια θα είναι υπεύθυνη για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του νησιού.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Στο Ηράκλειο, το Παγκρήτιο στάδιο έκανε την έκπληξη αφού εγκαινίασε νέες εγκαταστάσεις. Ξεκίνησε η μελέτη για τον οδικό άξονα Γάζι- Καστέλι. Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε η Δυτική Περιμετρική της πόλης με την δημοπράτηση της. Με ΣΔΙΤ αποφασίστηκε το γίνει το Νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Στο κέντρο της πόλης θα υπογειοποιηθούν οι γραμμές της ΔΕΗ και θα γίνουν εκτεταμένες μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις. Έπεσαν οι υπογραφές για την ανάπλαση του Δυτικού Παραλιακού μετώπου.

Στα Μάλια νέος διαγωνισμός προκηρύχθηκε για την παράκαμψη της πόλης. Ξεκίνησε η κατασκευή του φράγματος Πλακιώτισσας. Επιτέλους προωθείται ο ηλεκτροφωτισμός της Σπιναλόγκας ενώ επετράπη και τους χειμερινούς μήνες η επίσκεψη της. Στο Ρέθυμνο δημοπρατήθηκαν σημαντικά αστικά έργα υποδομών

Στα Χανιά με απόφαση της Νομαρχίας επεκτείνεται ο βιολογικός καθαρισμός. Το φράγμα Βαλσαμιώτη που είναι υπό κατασκευή αναμένεται να λειτουργήσει το 2011. Μέσα στην πόλη ξεκίνησε η λειτουργία minibus. Η εικόνα του Ενετικού λιμανιού άλλαξε με τα έργα που έγινα μέσα στο καλοκαίρι. 3 νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί μπήκαν σε λειτουργία.

Παρουσιάστηκε μια πολύ καλή πρόταση για το πρώτο ενάλιο πολιτιστικό πάρκο στον κόσμο στα Χανιά! Το καλοκαίρι ξεκίνησε η σύνδεση του Ακρωτηρίου με την ΔΕΥΑΧ. Δύο νέα βιοκλιματικά σχολεία θα κατασκευαστούν τους επόμενους μήνες στην πόλη. Δημοπρατήθηκε η ανάπλαση της Ούλωφ Πάλμε ενώ υπογράφηκαν συμβάσεις και για αντιπλημμυρικά έργα. Ο Δήμος και επίσημα διεκδικεί 6 στρατόπεδα.

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Τεράστιο έργο με 30 αιολικά πάρκα υλοποιείται στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου.

Στη Χίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο στο λιμάνι της Λαγκάδας, είχαμε επαναλειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου, μπήκε σε λειτουργία το δίκτυο άρδευσης από το φράγμα Φυρόλακα και δημοπρατήθηκε το Νέο Ιστορικό Ιατρικό Μουσείο. Ένα νέο κλειστό γυμναστήριο λειτούργησε στην Καμποχώρα.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Στον ¶γιο Ευστράτιο ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος «Πράσινο Νησί». Στα Ψαρά εγκαινιάστηκε η νέα προβλήτα του λιμανιού.

Στη Λέσβο ετοιμάστηκε η δημοπράτηση των έργων για το λιμάνι του Σιγρίου, υπογράφηκε το σχέδιο αστικής ανάπτυξης. Επίσης είχαμε ένταξη στο ΠΕΠ Β.Αιγαίου για αποχετευτικά έργα στο νησί.

Στη Σάμο δημοπρατήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα μετά τις καλοκαιρινές καταστροφικές φωτιές. Εντάχθηκε στο ΠΕΠ Β.Αιγαίου το έργο της Περιμετρικής Οδού στο Βαθύ. Βρέθηκε επιτέλους χρηματοδότης για το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Μαραθόκαμπο.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Στη Ρόδο είχαμε πολλά προβλήματα με τα δύο μεγαλύτερα έργα του νησιού: Το φράγμα Γαδουρά αφού πέρασε από πολλά στάδια κατάφερε προς τα τέλη του έτους να βρει το δρόμο του και οδεύει προς ολοκλήρωση. Η διαπλάτυνση της Ε.Ο Φαληράκι – Λίνδος ξεκίνησε και σταμάτησε αρκετές φορές.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Εν τέλει εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση του τμήματος Φαληράκι-  Κολύμπια. Ξεκίνησε τη λειτουργία της η Νέα Μαρίνα στη Ρόδο (λιμάνι Ακαντιά). Σημαντικό νέο είναι και η νέα προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη. ¶δοξο τέλος του διαγωνισμού για τη μαρίνα στο Μανδράκι αφού ακύρωση ζητά η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου! Αποφασίστηκε η μετατροπή των Μύλων σε ξενοδοχείο!

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για την ενεργειακή Διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Στην Κω υπεγράφη η σύμβαση για τη μελέτη της αποχέτευσης περιοχών του Δήμου Ηρακλειδών ενώ είχαμε αίτημα του Δήμου για παραχώρηση του στρατηγείου της 80 ΑΔΤΕ.

Σύνταξη: ypodomes.com

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα