Connect with us

Ανασκοπήσεις

Ανασκοπήσεις 2010: τα σημαντικότερα έργα σε Δυτική-Ανατολική Μακεδονία-Θράκη-Ήπειρο!

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε μια αποτίμηση της χρονιάς ανά περιφέρειες. Με βάση αυτή την αποτίμηση θα διαπιστώσουμε πως κάποιες περιφέρειες δεν έχουν καθόλου μεγάλα έργα. Είναι λογικό σε Περιφέρειες όπως η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία να συγκεντρώνονται στο σύνολο τους οι μεγάλες υποδομές. Στις Περιφέρειες των νησιωτικών συμπλεγμάτων οι υποδομές είναι απολύτως τοπικές και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Το 2010, λόγω των τοπικών εκλογών, αρκετά μικρομεσαία έργα ήρθαν στο προσκήνιο, που «συνέπεσε» να ολοκληρωθούν λίγο πριν τις εκλογές. Από την επόμενη χρονιά που οι Περιφέρειες θα αναλάβουν και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα των έργων.

Σημαντικά γεγονότα στις υποδομές συντελέστηκαν σε όλη την Ελλάδα. Κάποια από αυτά είναι δίπλα σας και δεν τα έχετε παρατηρήσει. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα γεγονότα ανά Περιφέρεια για το 2010:

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ -ΘΡΑΚΗ
Στην Καβάλα ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο. Ξεκίνησε για τα καλά η κουβέντα της προώθησης του οδικού άξονα Ε61 που θα ενώνει Σέρρες-Δράμα- Καβάλα. Εκκίνηση είχαμε και στα κολλημένα έργα του λιμανιού μετά από σχεδόν 3 χρόνια. Ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης επεκτάθηκε. Το τεράστιο έργο της αποθήκευσης φυσικού αερίου σε υπόγεια θέση είναι ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά έργα των επόμενων χρόνων. Ξεκίνησαν στα τέλη του έτους οι νέες γεωτρήσεις στο κοίτασμα του Πρίνου.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Στη Δράμα εγκαινιάστηκε το πρώτο αιολικό πάρκο της περιοχής. Το καλοκαίρι εγκαινιάστηκε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου. Στην Ξάνθη είχαμε εξαγγελίες για την ανατολική παράκαμψη της πόλης και την προώθηση του κάθετου άξονα της Εγνατίας Ξάνθη- Σύνορα.

Στον Έβρο δρομολογήθηκε η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Δήμο Μεταξάδων ενώ υπήρξε και ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από Ελληνικές και ξένες εταιρείες για χρήση ως διαμετακομιστικό κέντρο. Στην Ορεστιάδα εγκαινιάστηκε το Νέο Δικαστικό Μέγαρο και το Νέο Δημοτικό Κολυμβητήριο. Ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη μάλλον ναυαγεί καθώς η Βουλγαρία δείχνει να μην ενδιαφέρεται. Το Φθινόπωρο εγκαινιάστηκε και νέα δίοδος με τη γειτονική Βουλγαρία. Παραδόθηκε σε λειτουργία το οδικό τμήμα της παράκαμψης Θουρίου- Χειμωνίου.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Το 2010 η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα φτάνοντας το 15%. Υπό συζήτηση είναι η κατασκευή νέου περιφερειακού Νοσοκομείου στην Κοζάνη. Σε εξέλιξη είναι και το περιβαλλοντικό έργο της αποκατάστασης των αποθέσεων στο πρώην Μεταλλείο Αμιάντου.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Παραδόθηκε το τμήμα του κάθετου της Εγνατίας Βογατσικό- Αλιάκμονας. Έκλεισε μια από τις παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. ¶νοιξε το νέο γεωλογικό Πάρκο στα Μπουχάρια. Στον βασικό άξονα της Εγνατίας μπήκαν τα πρώτα διόδια στον Πολύμυλο.

Σοβαρή συζήτηση γίνεται για την προώθηση του οδικού άξονα Κοζάνη- Φλώρινα- Νίκη. Ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά πλάνα προωθείται από την ΔΕΗ και είναι η ανάπτυξη Φ/Β πάρκου με ισχύ 200 MW. Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ τα έργα για την αποχέτευση του Νυμφαίου και του Βιολογικού Καθαρισμού Αετού.

Σε διαδικασία διαγωνισμού βρίσκεται το λιγνιτωρυχείο της Βεύης στη Φλώρινα. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την λίμνη της Καστοριάς ενώ έχουμε και Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο ¶ργος Ορεστικό. Δημοπρατήθηκε το έργο του φράγματος Νεστορίου Καστοριάς. Ολοκληρώθηκε η τηλεθέρμανση στο Αμύνταιο.

ΗΠΕΙΡΟΣ
Η χρονιά που τελειώνει στην Ήπειρο ξεκίνησε με την κακή είδηση της διακοπής της μελέτης για την ανάπτυξη Τραμ στα Ιωάννινα. Το καλοκαίρι η Νομαρχία πήρε πάνω της το έργο και η μελέτη επαναπροκηρύχθηκε. Τα νέα για τα αποτελέσματα θα τα έχουμε την επόμενη χρονιά. Το μεγάλο έργο της Ιόνιας Οδού προχωρά με το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων να είναι παρόν. Ωστόσο η σήραγγα της Αμπελιάς προχωρά σημαντικά και μέσα στο 2010 υπήρξε σημαντική κινητικότητα για την πρόοδο του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου της Ηπείρου.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Στα Ιωάννινα εφαρμόστηκε και το πρόγραμμα αστικής ανάπτυξης με πολλαπλές παρεμβάσεις σε σημεία της πόλης. Τα έργα στο αεροδρόμιο προχωρούν και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2012. Ξεκίνησαν τα έργα στον οδικό άξονα Καρτέρι- Πάργα. Από μέρα σε μέρα αναμένεται και η παράδοση του τμήματος της Ιόνιας Οδού Σελλάδες- ¶γιος Δημήτριος. Δημοπρατήθηκε και το έργο της βελτίωσης Νεωχορόπουλου- Ιωαννίνων. Στην Ηγουμενίτσα ξεκινούν τα έργα για αποχέτευση σε όλο το αστικό τμήμα. Στο λιμάνι τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2012.

Σύνταξη: ypodomes.com

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα