Connect with us

Ανασκοπήσεις

Ανασκοπήσεις 2010: τα σημαντικότερα έργα σε Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Δυτική Ελλάδα-Πελοπόννησο!

Δημοσιεύθηκε

στις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Το μεγάλο νέο σε αυτή την περιφέρεια είναι Αθλητικό: το νέο γήπεδο της ΑΕ Λάρισα εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα και είναι το νέο αθλητικό στολίδι της Θεσσαλίας. Τα έργα στις σήραγγες των Τεμπών μετά από 5μηνη διακοπή του υπάρχοντος δρόμου, προχωρούν ολοταχώς και μέσα στα χρονοδιαγράμματα.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Η Κεντρική Οδός Ε65 στο τμήμα της Θεσσαλίας έχει δύο πρόσωπα: μέχρι την Καλαμπάκα «φορτσάρει» και πάνω από την Καλαμπάκα έχουν σταματήσει τα έργα λόγω προσφυγής. Τα Μεσογειακά χωριά είναι ακόμα υπό σκέψη αν θα γίνουν ή όχι αφού απαιτούνται 150.000.000 ευρώ με κίνδυνο να χαθούν ακόμα και οι αγώνες του 2013. Παραδόθηκε η παράκαμψη Λάρισας και το νέο αστυνομικό μέγαρο.

Υπεγράφη η σύμβαση για τη συντήρηση του εναλλακτικού δικτύου των Τεμπών. Σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του μεγαλύτερου Φ/Β πάρκου στην Ελλάδα.

Στο Βόλο τώρα εγκαινιάστηκε ο νέος αεροσταθμός στην Αγχίαλο και θα εξυπηρετεί όλη τη Θεσσαλία. Ο Περιφερειακός του Βόλου συνεχίζει να απασχολεί με τα σκαμπανεβάσματα του. Ξεκίνησε η κατασκευή της ιχθυόσκαλας της πόλης.

Advertisement

Παραδόθηκε η σήραγγα Γκρόπας με 1,5 χλμ μήκος στον άξονα που συνδέει τα Τρίκαλα με την ¶ρτα. Εγκαινιάστηκε το σπήλαιο Θεόπετρας μαζί με έργα ανάπλασης της περιοχής. Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο παράκαμψης Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου. Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε το μεγαλύτερο αστικό πρόγραμμα αναπλάσεων στην πόλη της Καρδίτσας.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Τα έργα του Μαλιακού παρέμειναν σε στασιμότητα ενώ ακόμα και η κατασκευή του Ε65 στα όρια της Στερεάς Ελλάδας δεν είχε κάποια σημαντική εξέλιξη. Τα έργα του ΟΣΕ από την Τιθορέα μέχρι τον Δομοκό επίσης προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Στον Προαστιακό σιδηρόδρομο ενώ η ηλεκτροκίνηση έφτασε στη Χαλκίδα τα ηλεκτρικά τρένα δεν έφτασαν ποτέ. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γραμμή της Θήβας που δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα σαν Προαστιακή γραμμή.

Στην κυκλοφορία δόθηκε ο δρόμος που ενώνει τη Γλύφα με τον ΠΑΘΕ ενώ προωθήθηκε το έργο αποκατάστασης των ζημιών στον οδικό άξονα Αράχωβα – Λειβάδι. Επίσης ξεκινά το έργο εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού. Πολύς λόγος γίνεται επίσης για τη δημιουργία θαλάσσιου αιολικού πάρκου στην Νότια Εύβοια χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει κάποιο επενδυτικό πλάνο.

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε και το έργο της βελτίωσης του οδικού άξονα Θήβα-Λειβαδιά ενώ σε διαδικασία διαγωνισμού είναι και η παράκαμψη Γιάλτρων στην Εύβοια.

Advertisement

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Περιφέρεια αυτή τα έργα που εκτελούνται είναι σημαντικά και από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Μέρος της Ιόνιας και Ολυμπίας Οδού, ο οδικός άξονας ¶κτιο- Αμβρακία, κ.α Στον άξονα της Αμβρακίας τα έργα ξεκίνησαν την ¶νοιξη αλλά με πολλά προβλήματα από τις απαλλοτριώσεις . Ιόνια και Ολυμπία Οδό και αυτές με προβλήματα αλλά προχωρούν.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Στην Πάτρα τα μεγάλα έργα που γίνονται είναι προβληματικά,. Η κάλυψη του Διακονιάρη, οι παραγλαύκιες αρτηρίες και το Φράγμα Πείρου όλα εκτός χρονοδιαγράμματος. Ολοκληρώθηκε η ανατολική πτέρυγα του νοσοκομείου ¶γιος Ανδρέας. Δημοπρατήθηκε ο κόμβος των Παραγλαύκιων με το λιμάνι ενώ επαναδημοπρατήθηκε το έργο της Μίνι Περιμετρικής. Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Τραμ που είναι οριακά θετικό και τώρα περιμένουμε τις αποφάσεις για την προώθηση του ή όχι. Υπογράφηκε η παραχώρηση για το νέο Αστυνομικό μέγαρο της πόλης. Λειτούργησε με ικανοποιητικούς αριθμούς η προαστιακή σύνδεση Πάτρας- Ρίου.Τμήματα του χερσαίου χώρου του λιμανιού δόθηκαν στον Δήμο για αξιοποίηση.

Στην Ηλεία εγκαινιάστηκε το αθλητικό κέντρο Ωλένης. Στο Αγρίνιο έγιναν εκτεταμένες αναπλάσεις και εγκαινιάστηκαν 3 παρκινγκ στο κέντρο της πόλης. Στην κυκλοφορία δόθηκε η περιμετρική οδός. Στην Αιτωλοακαρνανία δημοπρατήθηκε η βελτίωση του δρόμου Κουβαράς – Αστακός. Το μεγάλο άσχημο νέο είναι η ακύρωση της επένδυσης από το Κατάρ στο λιμάνι του Αστακού. Στο Μεσολόγγι οι Αλυκές Τουρλίδας πέρασαν στην κυριότητα του Δήμου. Στην ¶ρτα εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Σε αυτή την Περιφέρεια ανήκει η κατασκευή του δρόμου της Ανατολικής Οδού ο οποίος παρέδωσε τμηματικά μέσα στο έτος όλο το δρόμο μέχρι τα Παραδείσια, κοντά στη Μεγαλόπολη. Αντίθετα το τμήμα της Ολυμπίας Οδού δεν προχώρησε καθόλου στη Μεσσηνία και γκάζωσε στην Κορινθία. Σε διαγωνιστική διαδικασία είναι η επέκταση του φυσικού αερίου μέχρι την Μεγαλόπολη. Ανεστάλησαν όλα τα δρομολόγια της Πελοποννήσου από τον ΟΣΕ μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Δεκεμβρίου.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement

Στην Αρκαδία περιμένουμε τον ανάδοχο για το μεγαλύτερο Φ/Β της Ελλάδας στη Μεγαλόπολη ισχύος 50 MW. Εγκαινιάστηκε το νέο Υ/Η εργοστάσιο στον Αλφειό.

Στην Κόρινθο ξεκίνησαν οι εργασίες για το φράγμα του Ασωπού. Νέο διαγωνισμό έχουμε όμως για το χείμαρρο Ξηριά.

Στην Καλαμάτα αναβαθμίστηκε το αεροδρόμιο με τη δυνατότητα και νυχτερινών πτήσεων. Εντός πόλης δημοπρατήθηκε η μετατροπή του παλιού νοσοκομείου σε Δημαρχείο. Από την νέα χρονιά αναμένουμε την κατασκευή του Περιφερειακού της πόλης.

Σύνταξη: ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα