fbpx
Connect with us

Επικαιρότητα

Aνασκόπηση: τα γεγονότα στις υποδομές την εβδομάδα που πέρασε!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολλά σημαντικά γεγονότα είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε στο χώρο τον υποδομών. Τα σημαντικότερα από αυτά θα τα δούμε σήμερα μέσα από τη ματιά του ypodomes.com και τις δημοσιεύσεις της εβδομάδας.

Κυρίαρχο γεγονός της εβδομάδας ήταν η ανακοίνωση για την προώθηση αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό με τη διαδικασία του fast track. Ξενοδοχεία, ερευνητικά κέντρα, μαρίνες, γκολφ, ενυδρεία και ένα μεγάλο πάρκο θα είναι κάποια από τα θέματα που μελέτησε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Αθεμπίγιο. Είμαστε σε αναμονή εξελίξεων.

Εν αναμονή του διαγωνισμού για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο οι Κινέζοι κάνουν ..τους Κινέζους και δεν είναι σίγουροι η συμμετοχή τους. Ο ΟΛΠ πάντως ξεκαθάρισε ότι θα συμμετέχει.

Τα έργα για τη γ` φάση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας δημοπρατήθηκαν και με πολλές συμμετοχές. Προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ του ομίλου ΑΕΓΕΚ. Ένα σημαντικό έργο για την περιοχή και μάλιστα με αρκετή καθυστέρηση.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες στην Αττική. Πολλά θα αλλάξουν και κυρίως η πολιτική των μεταφορών. Τώρα θα γίνουν δύο εταιρείες που θα διαχειρίζονται την κίνηση και ένας μητροπολιτικός φορέας (ΟΑΣΑ) για την επίβλεψη.

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης αναβλήθηκε εκ νέου η απόφαση για το Σταθμό Παπάφη που έχει γίνει ο κακός δαίμονας του έργου. Το ίδρυμα του Παπάφειου επιμένει, το ίδιο και το Δημόσιο και η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη δημιουργεί τον ..δικό του μύθο αφού η φημολογία και το ράδιο- αρβύλα καλά κρατεί. Θα φύγει η Ρωσία; Θα πληρώσει φόρους η Βουλγαρία; Η Ελλάδα μάλλον παρατηρεί κάπως αμήχανα και παριστάνει πως όλα βαίνουν καλώς. Αλήθεια, όλα βαίνουν καλώς;

Η τσιγκουνιά στο Μετρό της Αθήνας περισσεύει. Αφού τους πήρε 10 χρόνια να αποφασίσουν την είσοδο ποδηλάτων στους σταθμούς και τα τρένα, τώρα αυτό επιτρέπεται μόνο δύο ανά συρμό και με άλλους χρονικούς περιορισμούς από την 1η Μάρτη.. Όλα αυτά την ώρα που το πρόβλημα με τη Siemens δεν έχει βρει λύση και οι υπό κατασκευή σταθμοί είναι σχεδόν έτοιμοι?

Ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ τώρα βλέπουν ότι η πολιτική για την κρουαζιέρα τόσα χρόνια ήταν ολέθρια. Τρέχουν για υποδομές και περιμένουν πλοία και τουρίστες. Μοιάζει λίγο με ελληνική ταινία του `60 σε αναμονή για τους «θείους από το Σικάγο». ¶λλωστε πριν από λίγο καιρό στο Ηράκλειο έστησαν χορούς στο λιμάνι σε άφιξη κρουαζιερόπλοιου!

Στη Θεσσαλία τώρα ενώ ο Σιδηρόδρομος «γκρεμίζεται» πανελλαδικά και τα έργα είναι σε άγνωστη κατεύθυνση, υποσχέθηκαν ότι θα ηλεκτροκινήσουν το τμήμα Λάρισα- Βόλος. Να το πιστέψουμε;

Προσωρινό ανάδοχο είχαμε και στο μεγάλο έργο για την ανάπλαση της παραλίας της Θεσσαλονίκης που από όμορφη θέλει να γίνει πεντάμορφη. Η εταιρεία που επικράτησε είναι η «Σιδηροδρομικά Εργα ΑΤΕ». Αν όλα πάνε καλά το καλοκαίρι αρχίζουν τα έργα.

Επιτέλους! Ο Υπουργός Υποδομών κος Ρέππας εξήγγειλε παράδρομους σε σημαντικά σημεία στον ΠΑΘΕ μετά τις τεράστιες αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών που για τοπικές μετακινήσεις ακόμα και 2 χλμ έπρεπε να πληρώνουν διόδια.

Στον Πειραιά επιτέλους κάτι δείχνει να κινείται με την περίπτωση του χώρου της ΧΡΩΠΕΙ που σέρνεται εδώ και χρόνια με την αντιπαράθεση Δήμου- Χαραγκιώνη. Συναντήθηκαν με σκοπό μια δίκαια λύση για όλους.

Δύο σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών στην Εγνατία Οδό θα κατασκευάσει η ΑΕΓΕΚ και η ΙΟΝΙΟΣ που επικράτησαν στους σχετικούς διαγωνισμούς. Οι σταθμοί θα αναπτυχθούν στο Ελευθεροχώρι Ηγουμενίτσας και στο Αρδάνιο Φερών.

Αυτά ήταν εν ολίγοις τα σημαντικότερα νέα για τις υποδομές και τα έργα. Η εβδομάδα που μας έρχεται τι να επιφυλάσσει;


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Σύσκεψη εργασίας Πλακιωτάκη με τη διοίκηση του ΟΛΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το νέο λιμάνι της Πάτρας

Σε σύσκεψη εργασίας που συγκάλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, συμμετείχε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ, κ. Παναγιώτης Τσώνης.

Ο κ. Τσώνης έκανε σφαιρική ενημέρωση για τα θέματα του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ και τις μελλοντικές προκλήσεις του λιμανιού. Ειδικότερα, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει το εμπορικό τμήμα της λιμενικής υποδομής, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικό το λιμάνι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και να προωθηθεί με γοργούς ρυθμούς η σύνδεσή του με τη σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή.

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ ενημέρωσε τον κ. Πλακιωτάκη για την πορεία των διαδικασιών σχετικά με τη χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ως ναυτιλιακού καυσίμου και για τις πρωτοβουλίες της Διοίκησης για την προσέλκυση κρουαζιέρας.

Μέχρι το τέλος του μήνα η Διοίκηση του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ θα υποβάλει τον αναθεωρημένο στρατηγικό σχεδιασμό (master plan) προς έγκριση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού ενημέρωσε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα έργα που εκτελούνται και για εκείνα που έχει υποβάλει αιτήματα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (στέγαση υπηρεσιών, επισκευή κρηπιδωμάτων, ασφάλεια-κυβερνοασφάλεια κ.ά.).

Επίσης, παρέδωσε στον κ. Πλακιωτάκη μια λίστα με προτεινόμενα έργα για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια και από το ΠΔΕ.

Η ενημέρωση του κ. Τσώνη προς τον κ. Πλακιωτάκη περιλάμβανε ακόμα θέματα όπως είναι: η αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής, η αξιοποίηση της περιουσίας του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ, η λειτουργία του λιμανιού μετά από την παραχώρηση της χερσαίας λιμενικής ζώνης στην πόλη και ο περιορισμός του λιμενικού έργου στα εναπομείναντα τμήματα, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που μετέχει ο Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ κ.ά.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Μνημόνιο για την Οδική Ασφάλεια μεταξύ ΥΠΟΜΕ, ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ HELLASTRON

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Οδηγός που φορά ζώνη

Μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, μεταξύ του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ) κ. Ευάγγελο Μπεκιάρη και του Προέδρου της «Ελληνικές  Υποδομές και Οδοί με Διόδια» (HELLASTRON) κ. Σταύρου Σταυρή.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων για την οδική ασφάλεια, με βάση τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/96/EC για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών και τη μείωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα.

Ενδεικτικά, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες που αφορούν:

– Ορισμό και ανάλυση ενός πρωτογενούς οδικού δικτύου στην Ελλάδα, όπου συγκεντρώνεται το 50% ή περισσότερο των θανατηφόρων ατυχημάτων.

– Αξιολόγηση ολόκληρου του δικτύου με χαρτογράφηση του ποσοστιαίου κινδύνου ατυχημάτων και πρωτόκολλο αξιολόγησης (βάσει αστέρων) έως το τέλος του 2024. Ένας χάρτης επικινδυνότητας θα δημιουργείται ετησίως για  την Ελλάδα.

–  Δημιουργία Επενδυτικών Σχεδίων για Ασφαλέστερους Δρόμους.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η HELLASTRON παρέχουν στο ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ την απαραίτητη επιπλέον πληροφορία για την ανάλυση: ετήσιες μέσες ημερήσιες ροές κυκλοφορίας (AADT), καθορισμό οδικών τμημάτων, δεδομένα για τύπους ατυχημάτων, ταχύτητες λειτουργίας.

Το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, ως επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος EuroRAP αναλαμβάνει τη δημιουργία των τελικών εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων και των συστάσεων για κάθε Περιφέρεια.

Ο ρόλος του υπουργείου είναι συμβουλευτικός και αφορά στην παροχή δεδομένων για το Εθνικό Οδικό Δίκτυο, χωρίς να συνεπάγεται καμία οικονομική υποχρέωση. Η συμφωνία ισχύει για τρία έτη.   

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε:

«Ο στόχος για μείωση των θανάτων από τροχαία κατά το ήμισυ έως το 2030 είναι μια εθνική προτεραιότητα. Η συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ και την HELLASTRON θα προσφέρει τα αναγκαία στοιχεία για την επικινδυνότητα των δρόμων, προκειμένου να σχεδιάζουμε εύστοχες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Με τον χάρτη επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, θα ξέρουμε ποια προβλήματα υπάρχουν σε κάθε δρόμο και ποιες βελτιώσεις πρέπει να γίνουν».

 Ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ) κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης δήλωσε:

«Η ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων EurorRAP στην Ελλάδα θα συμβάλλει άμεσα στην πιστοποίηση και αναβάθμιση της ποιότητας και ασφάλειας των δρόμων μας».

Ο Πρόεδρος της «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια» (HELLASTRON) κ. Σταύρος Σταυρής δήλωσε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συμβάλλουμε στην εφαρμογή της νομοθεσίας του EuroRAP στην Ελλάδα. Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας θα συμβάλλουν τα μέγιστα με όλη την τεχνογνωσία τους για την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Μικρή αύξηση στις τιμές υλικών κατασκευής νέων κατοικιών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργάτες πάνω σε σκαλωσιά

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών με μήνα αναφοράς τον Δεκέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2018 παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2018 με το 2017.

Επίσης, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2019 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2019, παρουσίασε αύξηση 0,2%. Κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2018, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος.

Ακόμα, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2018, δεν παρουσίασε μεταβολή. Κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων, ο μέσος δείκτης σημείωσε αύξηση 0,9%.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα