Connect with us

Ανασκοπήσεις

Ανασκόπηση 2009: Οι σημαντικότερες εξελίξεις στις υποδομές

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Το 2009 ήταν μια χρονιά που τα είχε όλα. Μια πολύ γεμάτη χρονιά. Ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες και τελειώνει με αγωνία για την τύχη πολλών έργων. Καταρχάς ολοκληρώθηκε ο μεγαλύτερος Ελληνικός Αυτοκινητόδρομος: Η Εγνατία. Επίσης είχαμε επιτέλους πολλούς διαγωνισμούς από έργα κολλημένα για χρόνια που όμως δεν γνωρίζουμε την οριστική τύχη τους. Είχαμε παραδόσεις. Μια αρκετά σημαντική χρονιά που κλείνει την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Ξεκίνησαν νέα οδικά έργα, ποδοσφαιρικά γήπεδα, και γενικώς ήταν μια σχετικά ευχάριστη χρονιά για όλους εμάς που θέλουμε την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας. Αναμένουμε τον ανάδοχο για τον στοιχειωμένο διαγωνισμό του Μετρό για την επέκταση στον Πειραιά. Η Θεσσαλονίκη ψάχνει και το δεύτερο ανάδοχο για την επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά αλλά η υποθαλάσσια βούλιαξε μαζί με τις ελπίδες για καλύτερες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ανασκοπώντας τη χρονιά και ρίχνοντας μια ενδελεχή ματιά στις αναρτήσεις του έτους διαπίστωσα επιτέλους μια κινητικότητα με πολλές κατηγορίες έργων υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος. Σε αντίθεση με πέρσι που ίσως ήταν η φτωχότερη χρονιά σε γεγονότα υποδομών. Φυσικά δεν είμαι ευχαριστημένος από την πορεία των νέων διαγωνισμών αλλά ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.
Παρακάτω σας παραθέτουμε τα σημαντικότερα γεγονότα όπως τα αξιολόγησα για το 2009 χωρισμένα ανά κατηγορία.

Οδικά Έργα
Ολοκληρώθηκε η Εγνατία Οδός. Το σπουδαιότερο όλων των γεγονότων αυτής της χρονιάς. Ο δρόμος από την Ηγουμενίτσα στους Κήπους Έβρου είναι πλέον γεγονός και το γκάζι ανεβαίνει στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Απομένουν κάποια ελάχιστα χιλιόμετρα που όμως δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία. Η Ολύμπια Οδός (Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος-Καλαμάτα), η Ιόνια Οδός (Αντίρριο- Αγρίνιο- ¶ρτα- Γιάννενα), η Ανατολική Οδός Προπονήσου (Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα κ Λεύκτρο- Σπάρτη), ο Κεντρικής Ελλάδας (Λαμία- Καρδίτσα-Τρίκαλα-Γρεβενά, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Ράχες Μαλιακού- Κλειδί Ημαθίας) και οι κάθετες της Εγνατίας συνεχίζουν τις εργασίες και ήδη κάποια πολύ μικρά τμήματα παραδόθηκαν. Στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου είχαμε προ ημερών και ένα μεγάλο ατύχημα με θύμα εργαζόμενο στα έργα διάνοιξης των σηράγγων των Τεμπών (συνολικού μήκους 11,5χλ). Εδώ παρατηρούνται προβλήματα χάραξης στους περισσότερους από αυτούς τους δρόμους. Δεν ξεκίνησαν τα έργα του κάθετου της Ιόνιας Οδού Ακτιο- Αμβρακία και μάλλον θα έχουμε επαναδημοπράτηση. Ο διαγωνισμός για τους Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής και η τιτανομαχία των τεχνικών εταιρειών θα αρχίσει αργότερα αφού αποφασίστηκε η επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού για τον επόμενο χρόνο… ¶τυχη η Υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης που βούλιαξε… Παραδόθηκε επίσης και ο πολυσυζητημένος Αυτοκινητόδρομος Σχηματάρι-Χαλκίδα.
Τα οδικά έργα που συνεχίζουν με εθνικά κονδύλια προχωρούν αργά μάλλον και υπό κατασκευή είναι το τμήμα Στυλίδα-Ράχες και η Παράκαμψη Λαμίας για να ολοκληρωθεί του χρόνου το πέταλο του Μαλιακού. Υπό κατασκευή η παράκαμψη Φιλιπιάδας και ¶ρτας που όμως θα παραδοθούν σύντομα. Στον ΒΟΑΚ η στασιμότητα είναι έντονη δυστυχώς και δεν αναμένουμε τη νέα χρονιά καλύτερες μέρες. Σε αναμονή του διαγωνισμού είμαστε και για το εξαιρετικής σημασίας έργο της Εξωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης που και εδώ θα γίνει νέα διαβούλευση για την τελική χάραξη.

Μετρό
Για το Μετρό ήταν σχετικά καλή χρονιά αφού 1 σταθμός προστέθηκε στο δίκτυο του. Τον Σεπτέμβριο παραδόθηκε ο σταθμός Νομισματοκοπείο ενώ παράταση πήραν προ ημερών οι σταθμοί Χολαργός (Φεβρουάριος 10)και οι επεκτάσεις προς Χαϊδάρι(Μάιος 10;) με τον ομώνυμο σταθμό και η επέκταση προς Ανθούπολη με τους σταθμούς Περιστέρι και Ανθούπολη(Ιούνιος 10;). Υπό κατασκευή εξακολουθούν να είναι η επέκταση προς Ελληνικό και φυσικά η πρώτη γραμμή Μετρό με 13 σταθμούς στη Θεσσαλονίκη από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έως της Νέα Ελβετία στα ανατολικά της πόλης ενώ οι μετροπόντικες έχουν σκάψει 2.700μ έκαστος. Τα έργα εκσυγχρονισμού του ΗΣΑΠ συνεχίζονται για να ολοκληρωθούν σε μερικούς μήνες ενώ αν θα προστεθούν και οι σταθμοί ΙΛΙΣΟΣ και ΨΑΛΙΔΙ παραμένει ερωτηματικό.
Σε φάση διαγωνισμού είναι η επέκταση προς Πειραιά (πάει για τον τέταρτο χρόνο!!!), και η πρώτη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης από Πατρικίου στη Μίκρα. Φέτος μάθαμε για το νέο σχέδιο 8 γραμμών Μετρό στην Αθήνα αλλά ποτέ δεν κατατέθηκε στη Βουλή.

Τραμ
Για το Τραμ της Αθήνας ξεκίνησε ο διαγωνισμός της επέκτασης για Πειραιά χωρίς ακόμα να έχουμε ανάδοχο. Αν όλα πάνε καλά το 2012 θα ηχήσει και πάλι το Τραμ στον Πειραιά.
Μετά τις περσινές εξαγγελίες για Πάτρα και Γιάννενα πως θα αποκτήσουν Τραμ, μόνο στην Πάτρα έχουμε τη μελέτη που δείχνει οριακά θετικά προς την ανάπτυξη του μέσου. Για το Βόλο έχουμε ήξεις αφίξεις, ενώ είχαμε και το πυροτέχνημα της Καβάλας.

Προαστιακός
Ο Προαστιακός εξακολουθεί να έχει προβλήματα. ¶νοιξε η γραμμή για Χαλκίδα αλλά δεν έχει ακόμα ηλεκτροδοτηθε! Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το άνοιγμα της γραμμής προς ΘΗΒΑ. Η επέκταση προς Ξυλόκαστρο ήδη έχει πάρει παράταση για το 2011. Για τη γραμμή προς ΛΑΥΡΙΟ θα πρέπει να κάνουμε υπομονή τουλάχιστον ένα έτος για το διαγωνισμό…Εντός του 2009 περιμένουμε να παραδοθεί ο αριστερός ημιδιάδρομος στο βασικό κορμό μέχρι το ΣΚΑ αλλά δεν υπάρχουν θετικές πληροφορίες. Δεν παραδόθηκε ο σταθμός Μεταμόρφωση ενώ υπό κατασκευή είναι ο σταθμός Ταύρος. Εκκίνηση είχαμε και στον Προαστιακό Θράκης ενώ ο Προαστιακός Θεσσαλονίκης υπάρχει για να λέγεται.

ΟΣΕ
Τα έργα του ΟΣΕ προχωρούν και αυτά όπως τα υπόλοιπα και η ενημέρωση μας λέει τα εξής: Με το τελευταίο ξεφύλλισμα της μαργαρίτας (αφού κάθε φορά δίνονται και νέες ημερομηνίες που ποικίλουν από το 2013 μέχρι το 2015) γνωρίζουμε ότι το τμήμα Τιθορέα- Λιανοκλάδι- Δομοκός θα παραδοθεί με νέα χάραξη και ηλεκτροκινούμενη στα τέλη του 2015. Συνεχίζονται και τα έργα από το Κιάτο μέχρι τη Ροδοδάφνη Αχαΐας που προβλέπεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2014 σε όλο το μήκος του αφού και σήμερα υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν δημοπρατηθεί. Για το υπόλοιπο τμήμα Αίγιο- Πάτρα η κατάσταση είναι αργή και μάλλον το 2016 στην καλύτερη περίπτωση θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα. Λειτουργεί κανονικά και η γραμμή Κόρινθος-Τρίπολη

Αεροδρόμια- Λιμάνια
Το έργο της επέκτασης του αεροδιαδρόμου του Αεροδρομίου Μακεδονία προχωρούν και σε 2 χρόνια από σήμερα θα είναι έτοιμο. Στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ήδη γίνονται κουβέντες για επέκταση ή δημιουργία νέου Αεροσταθμού για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης. Σε επαναδημοπράτηση πάμε και για τις προσφορές για το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου (δεν υπάρχει σαφής δέσμευση) που θεωρείται το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης και ένα από τα κορυφαία στην Ελλάδα. Σε διαγωνιστική φάση είναι και τμήματα των λιμανιών Πάτρας και Ηγουμενίτσας που είναι οι βασικές θαλάσσιες πύλες προς τη Δυτική Ευρώπη.

Ενέργεια
Στην ενέργεια επίσης αναμένουμε την επόμενη χρονιά μεγάλες κινήσεις για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας (αιολική, φωτοβολταική κλπ)καθώς η φετινή χρονιά δεν είχε κάτι σημαντικό.

Υπόλοιπα Έργα
Ίσως το σημαντικότερο γεγονός του 2009 στα υπόλοιπα έργα είναι η προώθηση των έργων Λυρικής, στο Φάληρο;;;. Επίσης υπό κατασκευή είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού το οποίο γίνεται αρκετά σημαντικό καθώς πρόκειται να συντελεστεί διπλή ανάπλαση τόσο στη θέση του παλιού γηπέδου στην Αλεξάνδρας όσος και στην αναβάθμιση του Βοτανικού.
Σε αναμονή είμαστε και για το Πάρκο Ελληνικού, τα έργα για τους Μεσογειακούς Αγώνες, την Υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης, την ανάπλαση του παλιού Ιππόδρομου (με τη δημιουργία Λυρικής Σκηνής), η δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων στην Αθήνα και άλλα μικρά και μεγάλα έργα. Σε συζήτηση είναι και η κατασκευή δικτύου για Μαρίνες στη Θεσσαλονίκη.

Εν κατακλείδι το 2009 ήταν μια γεμάτη χρονιά. Μας έδωσε χαρές καθώς έργα μπήκαν στη ζωή μας και μας έδωσε και άγχος και ελπίδα για έργα που πρόκειται να έρθουν…
Οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ και τώρα περιμένουμε το 2010 να μας δώσει ακόμα περισσότερα. Θέλουμε η χώρα μας επιτέλους να ξεφύγει από τη μιζέρια και να γίνει αντάξια του ονόματος της. Αν θα γίνει πράξη θα το δείξει ο χρόνος. Ο επόμενος άραγε;

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps