Connect with us

Ανασκοπήσεις

Ανασκόπηση 1-7 Φεβρουαρίου 2016: Οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών

Δημοσιεύθηκε

στις

Με πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Καθώς εισερχόμαστε όλο και περισσότερο σε προχωρημένες ιδέες για την χρηματοδότηση των έργων γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής η ιδέα της εναλλακτικής χρηματικής τους αντιμετώπισης.

HOT TOPICS
Προβληματική εμφανίζεται η μελέτη για την επέκταση του Σιδηρόδρομου προς Λαύριο καθώς θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα συνηθισμένα. Αυτό σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα συμβατότητας, ποιότητας και εντέλει θα διαφοροποιήσει το συγκεκριμένο τμήμα από τα υπόλοιπα του δικτύου.

Μέχρι το καλοκαίρι η δημοπράτηση της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο Μετρό που έχει δει η Αθήνα καθώς μς 1,4 δις ευρώ ξεπερνά και το αρχικό πλάνο κατασκευής των γραμμών 2 και 3 την δεκαετία του 1990.

Δύο χρόνια θα είναι η καθυστέρηση για την λειτουργία της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά λόγω σημαντικών προβλημάτων το 2015 από νόμο επιστροφής ΦΠΑ. Τώρα τα έργα προχωρούν όμως όλα εξαρτώνται από την επιτάχυνση των έργων στο σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις το έργο πάει για ολοκλήρωση το 2019.

Μνημόνιο ΕΡΓΟΣΕ-Ολυμπίας για τις εμπλοκές με το σιδηρόδρομο πρόκειται να υπογραφεί σύντομα, ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η συνεχής επιμήκυνση των έργων.

Μέσω του Πακέτου Γιουνκέρ θα αναβιώσουν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού καθώς έχει προταθεί η υπόγεια επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού και η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης.

Νέα μεγάλη σιδηροδρομική σήραγγα σχεδιάζει η ΕΡΓΟΣΕ για την Αθήνα και μιλάμε για το τμήμα Αθήνα-3 Γέφυρες με μήκος 3,5χλμ σε τετραπλή τροχιά. Το έργο έχει σημαντικές τεχνικές δυσκολίες καθώς συναντά τον κεντρικό αγωγό ομβρίων της πόλη και περνά πάνω από τη σήραγγα της γραμμής 2 του Μετρό. Για το έργο αναζητείται χρηματοδότηση.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Αυξήθηκε το εισιτήριο στα ΜΜΜ της Αθήνας από 1,20 σε 1,40. Σε διαγωνισμούς σε Τουρκία, Αίγυπτο και Σερβία η ΕΡΓΟΣΕ. Με πρόβληματα η διακίνηση εμπορευμάτων από την Ειδομένη στα Σκόπια λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων. Εγκαινιάστηκε ανακαινισμένος ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός στην Κόρινθο. Πέρασαν και οι 5 συμμετέχοντες στο έργο του Υποθαλάσσιου Αγωγού Νέρου που θα συνδέσει την Αίγινα με την ΕΥΔΑΠ.

33 ενδιαφερόμενοι μέχρι τώρα για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο. Εγκρίθηκε η νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα εγκατασταθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Προς νέα παράταση ο διαγωνισμός για το Καστέλι.

Καλπάζει το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος με νέο ρεκόρ τον Ιανουάριο. Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το Φράγμα Μεσοχώρας. Δεν πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο το έργο Ψαθόπυργος-Ρίο.16 χρόνια ζωής έκλεισε το Μετρό της Αθήνας. Οριστικά εκτός ΕΣΠΑ το Ιωάννινα-Κακαβιά. Ενδιαφέρον της COSCO για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποκαλύπτει το Reuters.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Κίνα σχεδιάζει τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια σήραγγα του κόσμου με 123χλμ μήκος. Στην Αγγλία αρχίζει η κατασκευή αιολικού πάρκου που θα καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης 1 εκατομμυρίου νοικοκυριών. Στο Μαρόκο ο μεγαλύτερος σταθμός ηλιακής ενέργειας του κόσμου.

ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα