Connect with us

Ανασκοπήσεις

Ανασκόπηση 1-31 Ιουλίου 2015: Οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ανασκοπήσεις του ypodomes δε έφυγαν! Είναι εδώ, αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων επιλέξαμε να σας δώσουμε μία συνολική εικόνα για αυτόν τον μήνα, τον Ιούλιο που τόσα πολλά μας επεφύλαξε. Με πολιτικές εξελίξεις που έτρεχαν με συγκλονιστική ταχύτητα και έργα που …σίγησαν. Ας δούμε τι συνέβη στον κόσμο των υποδομών όμως:

HOT TOPICS
Το Μετρό Θεσσαλονίκης νέκρωσε εντελώς, κινήθηκε διαδικασία απολύσεων, το Υπ.Εργασίας δεν τις δέχθηκε και μέχρι σήμερα αποτέλεσμα μηδέν. Το ίδιο και για τις διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση με τα νέα μάλλον να μην είναι καλά.

Σταμάτησαν μικρά και μεγάλα έργα σε Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους λόγω των capital controls.  Μέχρι σήμερα η κατάσταση παραμένει η ίδια με κάποιες προσπάθειες που γίνονται για επανεκκίνηση των έργων. Στα θύματα μεταξύ άλλων τα έργα Μετρό της Αθήνας, τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, τα έργα σε αεροδρόμια κ.α.

Στο 58% έφτασε η Ιόνια Οδός και δόθηκε ένα μικρό τμήμα ενός κλάδου στο Κεφαλόβρυσο. Το αίτημα της παραχωρησιούχου για παράταση κατά 12 μήνες στα έργα εστάλη στη Διαιτησία ενώ στις αρχές του 2016 αναμένεται η λειτουργία ενός τμήματος 60 και πλέον χιλιομέτρων από το Κεφαλόβρυσο μέχρι την Αμφιλοχία.

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF) για τα σιδηροδρομικά έργα Τιθορέα-Δομοκός και Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης ξεπερνά τα 500εκ.ευρώ.

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η νέα σύμβαση για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Μορέα. Τώρα υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εφόσον το επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρωθεί η διαδικασία και πέσουν οι υπογραφές.

Χωρίς χρηματοδότηση παραμένει η υλοποίηση για το πρώτο τμήμα της νέας γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας από το Άλσος Βεϊκου στο Γουδή με 14 σταθμούς. Όπως αναφέρει έγγραφο του Υπουργείου αναμένεται η δημοπράτηση της α` φάσης με τα έργα να δείχνουν πως στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσουν το 2017 και δίχως μία μέρα καθυστέρηση θα ολοκληρωθούν το 2025…

Την ώρα που 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, 35 βουλευτές της ΝΔ ρωτούν πότε θα ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Ξεκίνησαν πιλοτικά τα λεωφορεία χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα. Νέος Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ ο Θανάσης Βούρδας. Παράταση για τις 29 Σεπτέμβρη πήρε ο διαγωνισμός για το Αεροδρόμιο στο Καστέλι. Εκδόθηκε άδεια δόμησης για την λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα 5. Μετατοπίστηκε σε νέα θέση ο σταθμός διοδίων στο Ζευγολατιό της Ολυμπίας Οδού. Ανακοινώθηκε η διαβούλευση για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Κόλλησε η υπόθεση της ηλεκτροκίνησης του σιδηρόδρομου στη Θεσσαλία. Οριστικά στο ΣΕΣ 2014-2020 η χρηματοδότηση του οδικού τμήματος Καλό Νερό-Τσακώνα.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το Παρίσι θα διεκδικήσει τους Ολυμπιακους του 2024. Χωρίς επιτυχία η προσπάθεια για το γύρο του Κόσμου από το Solar Impulse. Τέλος στο φανταχτερό Ολυμπιακό Στάδιο της Ζάχα Χαντίντ έβαλε η Ιαπωνία και τώρα αναμένεται νέος σχεδιασμός για να καλύψει το κεντρικό στάδιο του Τόκυο 2020. Πράσινο φως δόθηκε για την υποθαλάσσια οδική και σιδηροδρομική σύνδεση Δανίας-Γερμανίας. Εγκαινιάστηκε το Gwynt y Mor το δεύτερο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον Κόσμο και βρίσκεται στην Ουαλία. Τέλος η Βοστόνη από τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

@ypodomes.com 2015

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα