Connect with us

Ανασκοπήσεις

Ανασκόπηση 1-31 Αυγούστου: Οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Επέστρεψε η ανασκόπηση του Ypodomes.com

Επιστρέφουν και πάλι από σήμερα οι ανασκοπήσεις του Ypodomes.com μετά την καθιερωμένη καλοκαιρινή ανάπαυλα. Οι εξελίξεις τον Αύγουστο ήταν υποτονικές και δεν υπήρξε κάποια πολύ μεγάλη είδηση εξαιρουμένης της τελευταίας εβδομάδας. Ας δούμε αναλυτικά:

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα υποβληθούν οι προσφορές για τις 2 ομάδες περιφερειακών αεροδρομίων που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Το ενδιαφέρον αναμένεται μεγάλο, δεδομένης της μεγάλης ανόδου του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρας μας.

Στις 7 Αυγούστου δόθηκε στην κυκλοφορία το πρώτο αναβαθμισμένο τμήμα της Ολυμπίας Οδού με ξεκίνημα την Αρχαία Κόρινθο. Συγκεκριμένα δόθηκε το ρεύμα προς Πάτρα, που όμως γίνεται ο δρόμος κίνησης καθώς έκλεισε το ρεύμα προς Αθήνα προκειμένου να αναβαθμιστεί το οδόστρωμα. Τα έργα ωστόσο τρέχουν με πολύ καλούς ρυθμούς και αναμένεται να παραδοθεί ακόμα ένα τμήμα τον Οκτώβριο.

Με καλούς ρυθμούς τρέχουν και τα έργα στην Ιόνια Οδό. Προβλήματα έχουμε με τις απαλλοτριώσεις στο βόρειο άκρο του άξονα λόγω της παρουσίας ενός στρατοπέδου ενώ στο νότιο άκρο, την Κλόκοβα, βρέθηκε ένα μεταβυζαντινό εύρημα που πάγωσε προς στιγμήν παραχωρησιούχο και υπουργείο.  Από πλευράς έργων τα μέτωπα είναι πολλά και η πρόοδος είναι κάθε μέρα όλο και περισσότερη.

Μικρή εμπλοκή με το δίκτυο του ΟΣΕ έχουμε στα Τέμπη και η καθυστέρηση αρχίζει και ανησυχεί την κατασκευάστρια κοινοπραξία. Το έργο φαίνεται πως χάνει τη μάχη για παράδοση τον ερχόμενο Αύγουστο και πάμε πλέον για το τέλος του έτους.  Από πλευράς προόδου τα πράγματα είναι εξαιρετικά καλά και ελάχιστα είναι τα μικροπροβλήματα.

Επιτέλους καλά νέα στο Μετρό Θεσσαλονίκης. 8 σταθμοί μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμοι από πλευράς έργων πολιτικού μηχανικού. Η τεχνολογία που θα διαθέτει το Μετρό θα είναι εντυπωσιακή όταν θα λειτουργήσει το 2018 που όπως φαίνεται «κλειδώνει». Ο σταθμός ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ άνοιξε για το κοινό, ενώ αναμονή υπάρχει για το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Ψηφιακά έγιναν όλα τα κανάλια στην Αττική από την 1η Αυγούστου. Υπεγράφη και ξεκινά η ανακατασκευή της Λεωφόρου Καραμανλή στη Λάρισα και το έργο Παράνυμφοι-3 Εκκλησίες στη Κρήτη. Παραδόθηκε μετά από πολλά χρόνια εργασιών η παράκαμψη Βουτιανών. Νέα δημοπράτηση μελετών για τη διευθέτηση του Μέγα Ρέματος Ραφήνας. Ολοκληρώθηκαν τα έργα Α` φάσης του δρόμου Νεοχωράκι-Τανάγρα στη Βοιωτία. Ξεκίνησαν οι μελέτες για το μεγάλο έργο παράκαμψης Αχαρνών.

Μικρή εμπλοκή έχουμε στα χερσαία έργα του διαδρόμου 10-28 του Αεροδρομίου Μακεδονία, με τον ανάδοχο να ζητά διάλυση της σύμβασης. Παράταση για το Μάιο του 2015 πήραν τα έργα στον Κάθετο Φλώρινα-Νίκη. Δημοπρατείται το έργο δικτύου ύδρευσης της πόλης της Σκιάθου. Υπογράφηκε και ξεκινά η Β` φάση εγγειοβελτιωτικών έργων στην Άρτα. 10 χρόνια λειτουργίας έκλεισαν ο Προαστιακός της Αθήνας και η Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο.

Υπεγράφη και ξεκινά η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Κάλαμος-Νας στην Ικαρία. Στη Βουλή οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο.

Παράταση για το 2016 πήρε το έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων ενώ τελικά θα κατασκευαστεί ο νέος αεροσταθμός. Ξεκινά διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των διοδίων της Εγνατίας σε κύριο και κάθετο δίκτυο. Παρατάσεις: για τέλος Νοεμβρίου το έργο Γορίτσα-Αγριά, Μάρτιο του 2015 για τα έργα στο Αεροδρόμιο Σκιάθου και Φεβρουάριο για τα έργα στο Αεροδρόμιο Πάρου. Η ΚΞ Archirodon-Intrakat-Envitec είναι επίσημα οι ανάδοχοι για τη μονάδα απορριμμάτων της Ηπείρου. H Ιντρακάτ τελικά απορροφά τη θυγατρική της Πρίσμα Δομή.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο Ιράκ η ΜΕΤΚΑ υπέγραψε σύμβαση κατασκευής σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στο Λος Άντζελες θα κατασκευαστεί ο πρώτος «ηλεκτρικός» αυτοκινητόδρομος που θα επιτρέπει σε φορτηγά να φορτίζουν τις μπαταρίες κίνησης καθ`οδόν.

Υπογράφηκε η συμφωνία για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας.  Στην Ιρλανίδα φρέναρε η κατασκευή μεγάλων αιολικών πάρκων. Πραγματικό είναι τελικά το ενδιαφέρον της Ryanair για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Ypodomes.com

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps