Connect with us

Editorial

Ανάπτυξη: είναι το αντίδοτο στην κρίση, σε ποιά δόση πρέπει να το δώσουμε;

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάτι αλλάζει; Κάτι πάει να αλλάξει; Δεν ξέρω πως βιώνει ο καθένας ατομικά την σημερινή δύσκολη εποχή στην Ελλάδα της κρίσης αλλά έχω το αίσθημα ότι κάτι αλλάζει. Η ηρεμία που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό εδώ και ένα μήνα έχει βοηθήσει στην μείωση της απαισιοδοξίας και της αρνητικής ψυχολογίας που υπάρχει στη χώρα.

Στο πεδίο της πολυπόθητης ανάπτυξης μετά από δύο έτη ατελείωτων εξαγγελιών για έργα που μόνο με κιάλι έβλεπε κανείς και άλλα δύο πριν που έργα δημοπρατούνταν αλλά δεν εξελίσσονταν ποτέ τώρα φαίνεται ότι κάτι κινείται. Στην διαπίστωση αυτή έφτασα βλέποντας την καθημερινή ροή ειδήσεων γύρω από την ζητούμενη ανάπτυξη.

Στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Υποδομών και Περιβάλλοντος που έχει πέσει το μεγάλο βάρος επιτυχίας αυτής της προσπάθειας έχουν ξεκινήσει σοβαρές πλέον προσπάθειες για την αντιστροφή του κλίματος και την μετατροπή σε εργοτάξιο και ενίσχυση της κατασκευής (σε μεγάλη κλίμακα) μεγάλων τμημάτων της χώρας.

Το σημαντικότερο των έργων μόλις εχτές βγήκε στον αέρα. Μιλάμε για το Ελληνικό και την αξιοποίηση τόσο του παλιού αεροδρομίου όσο και των υπόλοιπων χώρων που συνολικά δίνουν ένα αστικό φιλέτο 6.500 στρεμμάτων. Η ατελείωτη κουβέντα γύρω από το πότε θα ξεκινήσει τελείωσε και τώρα αρχίζει η δράση.

Μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικά πλανήτη ζητείται να βρεθούν κεφάλαια των 6 δις ευρώ που θα κάνουν την πρωτεύουσα να χαμογελάσει. Μία νέα πόλη μέσα στην πόλη θα ανατείλει και θα αποτελέσει το στολίδι και το σημείο αναφοράς της. Υπολογίζεται ότι εκεί περίπου 35.000 άτομα όλων των θέσεων και ειδικοτήτων θα βρουν απασχόληση. Αυτό είναι μόνο το προφανές.

 

Το 2012 είναι αναγκαίο αυτή η προσπάθεια με μεγάλου τύπου έργα να συνεχιστεί και να αιμοδοτήσει υγιώς την ετοιμοθάνατη οικονομία και απασχόληση αυτού του τόπου. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Ότι χτίζεις με κόπο χρόνια μπορεί με ένα σεισμό να σωριαστεί αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως όταν τα θεμέλια δεν είναι σωστά.

Και αυτό συνέβη στην χώρα. Χτίζοντας σε σαθρά θεμέλια αλλά και με σκάρτα υλικά τελικά φτιάξαμε ένα τερατούργημα που έπεσε και πλάκωσε τους πάντες η σκόνη. Μαγικά δεν υπάρχουν παρά μόνο δουλειά, αγάπη για αυτή τη χώρα, υπομονή και φιλόδοξο στόχο.

Οι μεγάλες προκλήσεις για τις υποδομές μας έρχονται, τώρα με την πολιτική συναίνεση (όσο αυτή κρατήσει) είναι ο καιρός να λυθούν πολλά προβλήματα. Να αρχίσουν και πάλι τα έργα στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους, να λειτουργήσουν οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας, να δρομολογηθούν οι εργολαβίες σκούπα για έργα που κατέρρευσαν λόγω της κρίσης και πολλά άλλα.

Στην Ελληνική επαρχία την δύναμη την έχουν πλέον οι Περιφέρειες. Πρέπει σοφά να μεταφέρουν τα αναπτυξιακά κονδύλια του ΕΣΠΑ και να δημιουργήσουν αστικές και αγροτικές υποδομές.

Μην ξεχνάμε και την Ενέργεια. Είναι το είδος της υποδομής που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια και τα περιθώρια ανάπτυξης της στην Ελλάδα δείχνουν ατελείωτα. Με την λήξη της μονοκρατορίας της ΔΕΗ και τις νέες μορφές ενέργειας (φ/β και αιολικά πάρκα) μπορεί να γίνει ένα μικρό θαύμα στην Ελληνική Περιφέρεια. Το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ φαντάζει σαν κάτι μακρινό αλλά σύντομα θα αποτελεί μέρος της καθημερινότητας πολλών περιοχών της χώρας.

Σημαντικό όπλο αναμένεται να αποτελέσει και η αναζήτηση αερίου και πετρελαίου. Και αυτό θα το μάθουμε το `12. Και φυσικά το βαρύ όπλο είναι ο τουρισμός. Είναι το έσοδο από την φυσική ομορφιά της Ελλάδας. Με την σωστή εκμετάλλευση λιμένων και αεροδρομίων η Ελλάδα θα γίνει και πάλι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως. ¶λλωστε το σημαντικό βήμα με την άρση του καμποτάζ έγινε.

Δεν περιμένουμε να ανάψει ξαφνικά η λάμπα και να δούμε το φως που έχουμε χάσει εδώ και 4 χρόνια. Θέλουμε όμως να δούμε μία αχτίδα μέσα στο γενικό σκοτάδι που θα είναι οδηγός για το φώς. Το πότε και αν θα μας την δείξουν αυτό θα το δείξει το πολύ σύντομο μέλλον.

Καλό Σαββατοκύριακο
Νίκος Καραγιάννης
9.12.2011

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα