Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: τώρα τρέχουν να προλάβουν το χρόνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρέχουν να προλάβουν πλέον για να δρομολογηθεί ένα από τα σημαντικότερα έργα ανάπλασης στην πρωτεύουσα. Από το 2012 που θα γινόταν οι μελέτες πλέον ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο.

Η επίσπευση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των μελετών αποφασίστηκε στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Σηφουνάκη για τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Σε σχετικές του δηλώσεις, ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ότι οι μελέτες για «το μεγάλο αυτό έργο» βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Σημείωσε επίσης ότι σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την Εταιρεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης συμφωνήθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος του όλου έργου.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
Στα 1.000 περίπου στρέμματα (εκ των οποίων τα 245 είναι ο χώρος του Παλιού Ιππόδρομου) η μετατροπή σε αστικό παραθαλάσσιο πάρκο θα γίνει με κύριο στόχο την «απόλυτη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα και η ανάκτηση της σχέσης και της μνήμης ενός θαλάσσιου αστικού μετώπου που χάθηκε με τις επιχώσεις, τις υποδομές και τη δημιουργία του αυτοκινητόδρομου. Το Πάρκο θα αποτελεί ένα φίλτρο ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα και ένα δυναμικό φυσικό τοπίο.

Η λεωφόρος Ποσειδώνος μετατοπίζεται προς τη θάλασσα, υποβιβάζεται και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το πάρκο. Επιπλέον, προτείνεται η με κάθε τρόπο -διείσδυση- του πάρκου προς τους γειτονικούς δήμους με φυτεύσεις όλων των πιθανών διαθέσιμων χώρων. Οι δρόμοι εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και καταλήγουν σε προκυμαίες.

Οι βασικοί από αυτούς τους άξονες αναφέρονται στις θεματικές ενότητες -φύση- και -πολιτισμός- που χαρακτηρίζουν την αισθητική και τη λειτουργία των περιοχών του πάρκου, καθώς και τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν σε αυτές. Το Πάρκο περιλαμβάνει τεράστια προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας με κάθε τρόπο το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Επίσης άλση, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους, περιοχές απόλαυσης της φύσης με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, καταδυτικό πάρκο».

Προς το παρόν το κόστος δεν έχει εκτιμηθεί καθώς εκκρεμούν οι μελέτες. Με την ανακοίνωση του κόστους θα εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Αττικής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συμμετάσχει με πόρους από το Πράσινο Ταμείο και πιθανώς από το πρόγραμμα JESSICA.

Advertisement

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που χορηγεί τις μελέτες φιλοδοξεί να γίνει ο «ανάδοχος» της ανάπλασης της παραλίας και του Δέλτα του Φαλήρου. Ήδη στο Δέλτα (το χώρο του παλιού Ιππόδρομου) πρόκειται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2011 οι πρώτες εργασίες για τη δημιουργία του πάρκου «Σταύρος Νιάρχος», της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το πάρκο θα αρδεύεται από την επανάχρηση μέρους των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυτάλλειας. Ήδη το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει δημοπράτηση για τα τέλη του έτους για αυτή την πρόσθετη επεξεργασία των λυμάτων και μάλιστα θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης της ανάπλασης και της φύτευσης του πάρκου.

Επίσης προβλέπεται η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από το ΥΠΕΚΑ για τη μελέτη της μεγάλης προκυμαίας με την απόληξη του κτηρίου στη θάλασσα, που θα υποδεχτεί εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και αναψυχής.

Στο πρόγραμμα ανάπλασης εντάσσεται και ο διαγωνισμός παραχώρησης για τη μετασκευή και εκμετάλλευση του Συνεδριακού Κέντρου (Τae Kwon Do) και της ζώνης ανάπλασης ΙΙΙ του Φαληρικού Όρμου, οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τον οποίο αναμένονται στις 14 Απριλίου.

ΑΡΧΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ – ΚΟΣΤΟΣ

Οι βασικές ημερομηνίες – στόχοι του προγράμματος που είχαν τεθεί τον Μάρτιο του 2011 όταν παρουσιάστηκε το όλο σχέδιο ήταν:

Έγκριση του Masterplan: 20.05.2011
Ολοκλήρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και της Πολεοδομικής Θεώρησης, που έχουν ανατεθεί και εκπονούνται: 22.05.2011
Ψήφιση του ΠΔ σχεδιασμού: 15.03.2012
Ολοκλήρωση της Περιβαλλοντικής αδειοδότησης: 15.04.2012
Ολοκλήρωση τεχνικών μελετών: 30.04.2012

Πηγή: ypodomes.com

 

Advertisement


View Larger Map

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα