Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: θέα για όλους στη θάλασσα στο νέο τοπόσημο

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια προβλήτα καταλήγει σε έναν μεγάλο «κύβο» μέσα στη θάλασσα, που φθάνει σε ύψος 20 μέτρων. Στο χαμηλότερο επίπεδο, μια πλατεία. Από πάνω, ένα εστιατόριο με προνομιακή θέα και, τέλος, μια στιβαρή οροφή που προεξέχει από το κτίριο χαρίζοντας μια πλούσια σκιά. Μια απλή σχεδιαστικά κατασκευή, χωρίς διάθεση εντυπωσιασμού, η οποία λειτουργεί ταυτόχρονα ως προορισμός αναψυχής αλλά και ως «πύλη εισόδου» στη θάλασσα, μια αφετηρία για θαλάσσια συγκοινωνία.

Αυτή είναι, σε αδρές γραμμές, η πρόταση που πριν από λίγες ημέρες απέσπασε το πρώτο βραβείο στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος με θέμα την κατασκευή ενός τοπόσημου στην κεντρική προβλήτα του φαληρικού όρμου. Πίσω από την πρόταση βρίσκονται δύο νέοι σε ηλικία αρχιτέκτονες, οι Κωνσταντίνος Πανταζής και Μαριάννα Ρέντζου (γραφείο Point Supreme Architects), που όμως έχουν πολλά χρόνια… θητείας στο εξωτερικό, από τη Νορβηγία και την Ολλανδία μέχρι τη μακρινή Ιαπωνία. Τα δεδομένα που τέθηκαν στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου, ήταν λίγα: η κεντρική προβλήτα θα έχει μήκος 100 μέτρων. Στην απόληξή της, θα βρίσκεται ένα τετράγωνο 50 Χ 50 μ. Και η χρήση που θα βρεθεί θα πρέπει να αποφέρει κάποια έσοδα. «Ξεκινήσαμε διαχωρίζοντας τις λειτουργίες, γιατί θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιον να επισκεφθεί τον χώρο χωρίς να πληρώσει. Ετσι στο πρώτο επίπεδο (5 μέτρα από τη θάλασσα) βρίσκεται μια μεγάλη δημόσια πλατεία», εξηγεί η κ. Ρέντζου. «Από επάνω, σε ύψος 11 μέτρων από τη θάλασσα, βρίσκεται ένας χώρος εστίασης και αναψυχής, ένα μαγικό σημείο με προνομιακή θέα σε όλο τον φαληρικό όρμο. Τέλος, στην κορυφή βρίσκεται ένα μεγάλο στέγαστρο, διαστάσεων 54 Χ 54 και πάχους 4 μέτρων, για να προσφέρει μια… παχιά σκιά το καλοκαίρι. Αρχιτεκτονικά, ο σχεδιασμός της κατασκευής είναι απλός και απέριττος και παραπέμπει στη σημειολογία των πλοίων».

Βασικό συστατικό της πρότασης είναι η λειτουργία της εξέδρας ως σταθμού θαλάσσιων συγκοινωνιών. «Μετατρέπουμε την εξέδρα σε στάση για ένα φεριμπότ και θαλάσσια ταξί τα οποία θα διαχειρίζεται το νέο πολιτιστικό πάρκο: το φεριμπότ θα φιλοξενεί πολιτιστικές και άλλες δράσεις, με σταθερές ή μεταβαλλόμενες διαδρομές που θα φτάνουν έως το Σούνιο», λέει ο κ. Πανταζής. «Τα θαλάσσια ταξί θα μεταφέρουν τους επισκέπτες έναντι μικρού εισιτηρίου σε διάφορα σημεία της ακτογραμμής της Αθήνας, καθιστώντας αυτή εύκολα προσβάσιμη, ενεργοποιώντας την και δημιουργώντας ένα δίκτυο από μικρούς παραθαλάσσιους σταθμούς σε συνέχεια του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς. Ετσι το στοιχείο του νερού εισάγεται με ουσιαστικό τρόπο στην εμπειρία της προβλήτας, του νέου μητροπολιτικού πάρκου και της Αθήνας, αίροντας την απουσία καθημερινής, δημόσιας, ουσιαστικής εκτόνωσης της πόλης στη θάλασσα».

Η συζήτηση καταλήγει στις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι αρχιτέκτονες στη χώρα μας. «Η περίοδος είναι δύσκολη. Ωστόσο η κρίση είναι μια εξαιρετική αφορμή να ξαναδούμε την Αθήνα, γιατί σταμάτησε τη φρενήρη εξάπλωσή της και μας ανάγκασε να κοιτάξουμε στο εσωτερικό της για λύσεις», λέει ο κ. Πανταζής.

Θα υλοποιηθεί η πρόταση των δύο αρχιτεκτόνων; Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, οι προτάσεις που διακρίθηκαν θα τεθούν υπόψη του διάσημου αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, που έχει την ευθύνη του σχεδιασμού όλου του φαληρικού όρμου, και εκείνος θα αποφασίσει ποια στοιχεία τους θα ενσωματώσει στο έργο. Ο χρόνος πάντως μετράει αντίστροφα…

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για όλα τα μεγάλα έργα αναπλάσεων στην Αθήνα και την Αττική πατώντας εδώ.

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτες



Error, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα