Connect with us

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: παρουσιάστηκε η μελέτη της μεγάλης ανάπλασης στην Αθήνα!

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα από τα πιο αναμενόμενα έργα αστικής ανάπλασης παρουσιάστηκε εχτές στον Πρωθυπουργό κο Παπανδρέου. Πρόκειται για την μελέτη της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου που είναι μία χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Την μελέτη ανέλαβε ο διάσημος αρχιτέκτονας Renzo Piano.

Η έκταση η οποία θα αναπλαστεί και θα αποτελέσει χώρο πρασίνου και αναψυχής εκτίνεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το κλειστό Γυμναστήριο του ΤΑΕ KWON DO για το οποίο έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την μετατροπή του σε συνεδριακό κέντρο.

Είναι η σημαντικότερη προσπάθεια για την ανάκτηση του φαληρικού μετώπου και επανένταξης του στην Αθήνα καθώς τα τελευταία 40 χρόνια ο χώρος είναι αποκομμένος ενώ ούτε οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004 κατάφεραν να τον μεταμορφώσουν.

Ουσιαστικά ο φαληρικός όρμος μαζί με την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα (με την δημιουργία πάρκου, Εθνικής Βιβλιοθήκης και Εθνικής Λυρικής Σκηνής), του γηπέδου Tae Kwon Do, της Μαρίνας Φλοίσβου και του παρακείμενου πάρκου θα αποτελέσουν ένα συνεχές πράσινο πάρκο που θα ομορφύνει την «βιτρίνα» της πόλης και θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης, ψυχαγωγίας, ξεκούρασης, αναψυχής και πολιτιστικής κουλτούρας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, συμβάλλουν σε αυτό το σχέδιο αλλά ειδικά το ΥΠΕΚΑ το έχει ήδη εντάξει στις δράσεις του σχεδίου ΑΘΗΝΑ 2014.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
Στα 1.000 περίπου στρέμματα (εκ των οποίων τα 245 είναι ο χώρος του Παλιού Ιππόδρομου) η μετατροπή σε αστικό παραθαλάσσιο πάρκο θα γίνει με κύριο στόχο την «απόλυτη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα και η ανάκτηση της σχέσης και της μνήμης ενός θαλάσσιου αστικού μετώπου που χάθηκε με τις επιχώσεις, τις υποδομές και τη δημιουργία του αυτοκινητόδρομου. Το Πάρκο θα αποτελεί ένα φίλτρο ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα και ένα δυναμικό φυσικό τοπίο.

Η λεωφόρος Ποσειδώνος μετατοπίζεται προς τη θάλασσα, υποβιβάζεται και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το πάρκο. Επιπλέον, προτείνεται η με κάθε τρόπο -διείσδυση- του πάρκου προς τους γειτονικούς δήμους με φυτεύσεις όλων των πιθανών διαθέσιμων χώρων. Οι δρόμοι εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και καταλήγουν σε προκυμαίες.

Οι βασικοί από αυτούς τους άξονες αναφέρονται στις θεματικές ενότητες -φύση- και -πολιτισμός- που χαρακτηρίζουν την αισθητική και τη λειτουργία των περιοχών του πάρκου, καθώς και τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν σε αυτές. Το Πάρκο περιλαμβάνει τεράστια προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας με κάθε τρόπο το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Επίσης άλση, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους, περιοχές απόλαυσης της φύσης με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, καταδυτικό πάρκο».

Advertisement

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ-ΚΟΣΤΟΣ

Οι βασικές ημερομηνίες – στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Έγκριση του Masterplan: 20.05.2011
  • Ολοκλήρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και της Πολεοδομικής Θεώρησης, που έχουν ανατεθεί και εκπονούνται: 22.05.2011
  • Ψήφιση του ΠΔ σχεδιασμού: 15.03.2012
  • Ολοκλήρωση της Περιβαλλοντικής αδειοδότησης: 15.04.2012
  • Ολοκλήρωση τεχνικών μελετών: 30.04.2012

Προς το παρόν το κόστος δεν έχει εκτιμηθεί καθώς εκκρεμούν οι μελέτες. Με την ανακοίνωση του κόστους θα εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Αττικής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συμμετάσχει με πόρους από το Πράσινο Ταμείο και πιθανώς από το πρόγραμμα JESSICA.

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που χορηγεί τις μελέτες φιλοδοξεί να γίνει ο «ανάδοχος» της ανάπλασης της παραλίας και του Δέλτα του Φαλήρου. Ήδη στο Δέλτα (το χώρο του παλιού Ιππόδρομου) πρόκειται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2011 οι πρώτες εργασίες για τη δημιουργία του πάρκου «Σταύρος Νιάρχος», της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το πάρκο θα αρδεύεται από την επανάχρηση μέρους των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυτάλλειας. Ήδη το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει δημοπράτηση για τα τέλη του έτους για αυτή την πρόσθετη επεξεργασία των λυμάτων και μάλιστα θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης της ανάπλασης και της φύτευσης του πάρκου.

Επίσης προβλέπεται η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από το ΥΠΕΚΑ για τη μελέτη της μεγάλης προκυμαίας με την απόληξη του κτηρίου στη θάλασσα, που θα υποδεχτεί εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και αναψυχής.

Στο πρόγραμμα ανάπλασης εντάσσεται και ο διαγωνισμός παραχώρησης για τη μετασκευή και εκμετάλλευση του Συνεδριακού Κέντρου (Τae Kwon Do) και της ζώνης ανάπλασης ΙΙΙ του Φαληρικού Όρμου, οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τον οποίο αναμένονται στις 14 Απριλίου.

Σύνταξη: ypodomes.com


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement
Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα