Connect with us

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Ανάπλαση Δέλτα Φαλήρου: νέο Πάρκο, Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη δια χειρός Ρέντζο Πιάνο!

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια ανάπλασης στην Αθήνα είναι αυτό της περιοχής του παλιού ιππόδρομου στο Φαληρικό Δέλτα. Εκεί πρόκειται να μεταμορφωθεί όλη η περιοχή και να αναδείξει τόσο την ομορφιά της περιοχής όσο και την νέα φυσιογνωμία των Νοτίων Προαστίων της πρωτεύουσας.

Το έργο έχει αναλάβει να το χρηματοδοτήσει 100% το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και οι πρώτες εργασίες αναμένονται στα τέλη του 2011. Ο συνολικός χώρος είναι 169.000 τ.μ και βρίσκεται ακριβώς στη συνάντηση των Λεωφόρων Συγγρού και Ποσειδώνος. Ο αρχικός προϋπολογισμός κάνει λόγο για 550.000.000 ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Είναι η μεγαλύτερη δωρεά για έργα κοινωνικού συνόλου που έχει γίνει ποτέ. Η ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται για το 2015.

ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;
Στο χώρο του παλιού Ιππόδρομου πρόκειται να δημιουργηθεί ένα νέο αστικό πάρκο (Πάρκο Σταύρος Νιάρχος) ενώ εκεί θα στεγαστεί -επιτέλους σε δικό της χώρο- η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Μόλις ξεκινήσει η επίσημη λειτουργία τους το Ίδρυμα θα παραδώσει τον έλεγχο και τη διαχείριση στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε την αρχιτεκτονική μελέτη είναι ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρεντζο Πιάνο.

Ο διάσημος αρχιτέκτονας ενσωμάτωσε στον σχεδιασμό στοιχεία του γύρω τοπίου- φως, θάλασσα, πέτρα και γη. Στην περιοχή του πρώην Ιπποδρόμου η πρόταση του Πιάνο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός λόφου ύψους 32 μέτρων με ήπια κλίση, ο οποίος θα αποτελέσει συγχρόνως την πράσινη στέγη της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φύση και πράσινη τεχνολογία συναντιούνται.

Στην κορυφή του λόφου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα προς τη θάλασσα και την Ακρόπολη μέσα από το Αναγνωστήριο, έναν χώρο 900 τ.μ. με γυάλινους τοίχους κατάλληλο για περισυλλογή, ανάγνωση ή διοργάνωση μικρών εκδηλώσεων. Ένα διάτρητο ηλιακό ιστίο, δηλαδή μεταλλικό στέγαστρο, με επιφάνεια 105 x 95 μέτρα θα υψώνεται 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου, θα εκτείνεται πέρα από την περίμετρό του και θα στηρίζεται σε 40 μεταλλικούς στύλους.

Η επιφάνειά του θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάνελ που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου. Σε συνδυασμό με άλλα περιβαλλοντικά καινοτόμα σχέδια και πρακτικές που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας, της αποδοτικότητας του νερού, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, το έργο αποσκοπεί να κατακτήσει την πλατινένια πιστοποίηση LΕΕD. Την πρώτη διάκριση για πράσινες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και για έργο παρόμοιας κλίμακας στην Ευρώπη.

Τα δύο κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της νέας Λυρικής Σκηνής έχουν σχεδιαστεί σε ένα ενιαίο κτίσμα με γυάλινο κέλυφος που η κάλυψή του φτάνει το 15% της συνολικής έκτασης. Το γυάλινο κέλυφος, η Αγορά, είναι διαμορφωμένη ώστε να περιλαμβάνει και κοινό χώρο, ως τόπο συγκέντρωσης και ταυτόχρονα είσοδο προς τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή.

Κατά τον Ρέντζο Πιάνο, το καλύτερο σημείο για να εκτιμήσει κανείς την αρχιτεκτονική του τόπου και την ιδέα της διαφάνειας στον σχεδιασμό είναι η Εσπλανάδα με τις χαρακτηριστικές δεντροστοιχίες που θα αναπτύσσονται παράλληλα με το γυάλινο κτίσμα. Από αυτό το σημείο που προσφέρεται για τρέξιμο, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες φαίνεται η ενοποιημένη γυάλινη όψη των δύο κτιρίων.

Με τα έργα να ξεκινούν σε μερικούς μήνες το ενδιαφέρον για αυτό το πρωτοποριακό σχέδιο όλο και μεγαλώνει. Από τα τέλη του έτους που διανύουμε οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν και 4 χρόνια αργότερα θα ολοκληρωθούν.

Σύνταξη: ypodomes.com


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement
Advertisement
Advertisement AKSES

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα