Connect with us

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Διπλή Ανάπλαση Λ.Αλεξάνδρας-Βοτανικού: ένα έργο με τεράστια αξία για την Αθήνα!

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Αθήνας είναι η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Πρόκειται μαζί με την ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού για την σημαντικότερη παρέμβαση σε αστικό τοπίο προς χάριν του πρασίνου και του αθλητισμού. Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα έχει όπως λέει και η ονομασία του διπλό στόχο.

Α. Την ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την κατεδάφιση του ιστορικού γηπέδου του Παναθηναϊκού και την υπογειοποίηση του δρόμου για την δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου για τους κατοίκους του κέντρου αλλά και την αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων όπως τα προσφυγικά που βρίσκονται πάνω στον οδικό άξονα της Λ. Αλεξάνδρας.

Β. Την ολική ανάπλαση μέρους της περιοχής του Βοτανικού με την δημιουργία ενός σύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου για την ομάδα του Παναθηναϊκού και την δημιουργία αθλητικών και εμπορικών δραστηριοτήτων με την ταυτόχρονη δημιουργία ικανού οδικού δικτύου. Όλα αυτά με την αρχική απομάκρυνση βιοτεχνιών και βιομηχανιών από την περιοχή.

Πρόκειται για ένα έργο τεράστιας σημασίας για την Αθήνα καθώς η Λεωφόρος Αλεξάνδρας είναι από τους σημαντικότερους οδικούς άξονες του κέντρου αλλά χαρακτηρίζεται από υποβάθμιση του αστικού τοπίου και έλλειψη πρασίνου στο βόρειο τμήμα της. Η δημιουργία ενός χώρου πρασίνου στην περιοχή των Αμπελοκήπων θα αλλάξει την εικόνα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η απελευθέρωση του χώρου με το γκρέμισμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού θα επιτρέψει στις πολυκατοικίες που συνορεύουν σήμερα με το γήπεδο να αποκτήσουν βάθος στην θέα τους. Η δημιουργία του πάρκου και η υπογειοποίηση του δρόμου θα ενοποιήσει και τις δύο πλευρές της Λεωφόρου με αποτέλεσμα την απαλλαγή από την καθημερινή κίνηση των οχημάτων.

Ο χώρος που θα απελευθερωθεί ξεπερνά τα 17.000 τμ και τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης αναμένεται να αυξήσει και τo real estate της περιοχής.

Αναφορικά με την περιοχή του Βοτανικού σήμερα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως περιοχή βιοτεχνικής και επαγγελματικής απασχόλησης παρότι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 χλμ από το κέντρο της πόλης (Ομόνοια). Με την παρέμβαση που θα επιχειρηθεί σε έκταση μεγαλύτερη των 9.000 στρεμμάτων θα μετατρέψει το χώρο σε περιοχή άθλησης και αναψυχής και μάλιστα με άμεση πρόσβαση σε 5 γειτονικούς Δήμους.

Οι υποδομές που θα αναπτυχθούν είναι κυρίως οδικοί άξονες και αστικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του τοπίου που σήμερα κρίνεται ολικά υποβαθμισμένος. Τα έργα περικλείουν τις οδούς Ορφέως, Αγίας ¶ννης, Αγίου Πολυκάρπου, και το ρέμα Προφήτη Δανιήλ και περιλαμβάνουν τη διαπλάτυνση των προαναφερόμενων οδών, τη διευθέτηση του ρέματος καθώς και έργα αποχέτευσης.

Η δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου χωρητικότητας 40.000 ατόμων για την ομάδα του Παναθηναϊκού θα λειτουργήσει ως trademark για την περιοχή ανάλογη με αυτή που βρίσκεται το γήπεδο της ομάδας του τριφυλλιού σήμερα. Με την λειτουργία του γηπέδου αναμένεται η προσέλκυση δεκάδων επιχειρήσεων που με τη σειρά τους θα προσφέρουν εκατοντάδες νέες θέσεις απασχόλησης.

Το έργο της διπλής ανάπλασης παρόλα τα προβλήματα που κουβαλά με το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αλλαγή της εικόνας της Αθήνας που σήμερα δυστυχώς συνεχίζει να υποβαθμίζεται. Είναι ένα έργο που με την ολοκλήρωση του θα αποτελέσει πρότυπο για την αλλαγή πολλών σημερινών αστικών τοπίων σε άλλες περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων σε χώρους πρασίνου και αναψυχής.

Τα έργα συνολικά θα κοστίσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ ενώ σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει τόσο με την ομάδα του Παναθηναϊκού όσο και με εταιρεία που θέλει να αναπτύξει εμπορικό κέντρο δίπλα στο γήπεδο. Με συνεχόμενες αλλαγές τελικά τον Νοέμβριο που μας πέρασε δημοσιεύτηκαν για διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ οι όροι δόμησης και χρήσης γης.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα έχουμε δίμηνη παράταση καθώς ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων κος Καμίνης έχει το συγκεκριμένο ζήτημα πολύ ψηλά στην ατζέντα του Δήμου και πλέον ελπίζουμε βάσιμα σε μια οριστική λύση για την προώθηση ενός έργου που ξεκίνησε ως η προσπάθεια μιας ποδοσφαιρικής ομάδας να χτίσει ένα γήπεδο και έφτασε σήμερα να είναι πεδίο εμπορικών και πολιτικών διαφορών.

Πηγή: ypodomes.com


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα