Connect with us

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: το τμήμα Παραδείσια- Τσακώνα, το πιο δύσκολο έργο στην Ελλάδα!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Την άνοιξη του 2012 θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί ο αυτοκινητόδρομος στη Μεσσηνία, από την Τσακώνα έως τον κόμβο της Σπερχογείας στο Praktikerαν και στόχος του υπουργείου είναι να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του φετινής χρονιάς.

Το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τον κόμβο του Καρέλια θα παραδοθεί του χρόνου, στο τέλος του καλοκαιριού. Το πολύπαθο ΠαραδείσιαΤσακώνα πάει για παράδοση το πρώτο τρίμηνο του 2012 με παράκαμψη στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, όπου θα κατασκευαστεί η μεταλλική τοξωτή γέφυρα. Στόχος είναι να παραδοθεί ολοκληρωμένο στο τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού, αν και έχει συμβατική προθεσμία ως το τέλος Οκτωβρίου 2012. Ο κλάδος ΛεύκτροΣπάρτη θα ολοκληρωθεί το 2013.

Ολα αυτά επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής αυτοψίας στα υπό κατασκευήν τμήματα του έργου, όπου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης όλου του φυσικού αντικειμένου του έργου, όπως προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης, που περιλαμβάνει και τον περιμετρικό της Καλαμάτας. Η αυτοψία έγινε μετά από ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Πιο αναλυτικά:

ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑΤΣΑΚΩΝΑ
Η στάση για ενημέρωση έγινε στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, όπου προβλέπεται η κατασκευή της μεταλλικής τοξωτής γέφυρας. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Μελετών Εργων Παραχώρησης Πελοποννήσου στο υπουργείο Υποδομών Γιάννης Καρνέσης είπε ότι είναι το πιο δύσκολο έργο που γίνεται στην Ελλάδα.

Μίλησε για χάραξη σε εξαιρετικά επικίνδυνο έδαφος, σε περιοχή με νερά, και παρατήρησε πως τέτοια γέφυρα μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη γέφυρα ΡίουΑντιρρίου. Εκτίμησε ότι το πολύπαθο έργο θα παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2012 με παράκαμψη, και ολοκληρωμένο με τη μεταλλική τοξωτή γέφυρα στο τέλος καλοκαιριού του 2012.

Ενημέρωσε ότι η κατασκευή της γέφυρας επηρεάζεται και από τον άνεμο, διευκρινίζοντας πως οι πύργοι ύψους 75 μέτρων απαιτούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων.

Ο κ. Καρνέσης διαβεβαίωσε πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, γιατί το έργο αυτό, το ΠαραδείσιαΤσακώνα το χρωστάει το Ελληνικό Δημόσιο στους πολίτες της Μεσσηνίας. Ανέφερε ότι μελετάται η παράκαμψη, αλλά παραδέχτηκε πως δεν έχει εγκριθεί. Εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος της ολοκλήρωσης με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανέφερε, λόγω της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ.

Ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης είπε ότι είναι πολύ σημαντικό το χρονοδιάγραμμα και ότι το έργο θα δοθεί στους συμπολίτες μας και στη γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας. Επεσήμανε δε πως «αφού εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, δε χωράει καμία πιθανότητα οποιασδήποτε σκέψης να μην έχει τη στόχευση της ολοκλήρωσης το έργο (και ο περιμετρικός της Καλαμάτας). Είναι κατανοητό και στην πολιτική ηγεσία και στους υπηρεσιακούς».

Ο εργοταξιάρχης Γιώργος Τσίρμπας παρατήρησε ότι με την έγκαιρη χρηματοδότηση το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί στις προθεσμίες. Ο έτερος εκπρόσωπος της κατασκευάστριας κοινοπραξίας Νίκος Ντονάς παρατήρησε ότι οι εταιρείες έχουν χρηματοδοτήσει το έργο με 25 εκ. ευρώ, περιμένοντας τη χρηματοδότηση, και πως η δραστηριοποίηση το καλοκαίρι ήταν πολύ μεγάλη σε αντίθεση με τη χρηματοδότηση.

Επεσήμανε ότι ήταν άθλος που το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και ενημέρωσε πως «ξεκινήσαμε να κόβουμε στο εργοστάσιο τα κομμάτια για τα μεταλλικά τόξα της γέφυρας».

ΠΑΛΙΑ ΚΟΙΤΗ ΠΑΜΙΣΟΥ
Κατευθείαν από το Παραδείσια – Τσακώνα, η αυτοψία συνεχίστηκε στον αυτοκινητόδρομο στα όρια της Μεσσηνίας, από την Τσακώνα, με πέρασμα από τον νέο κόμβο της Αλλαγής. Μια πρώτη στάση έγινε μετά το κατ-εντ-κάβερ στα Τσουκαλέικα και ακολούθησε στάση κι ενημέρωσε αμέσως μετά τη γέφυρα στην παλιά κοίτη Παμίσου.

Ο εκπρόσωπος του “Μορέα” Αλέξανδρος Γεωργόπουλος παρατήρησε ότι «ίσως έχουμε πάει λίγο πίσω σ? αυτό το κομμάτι, γιατί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Είναι επισφαλή τα εδάφη μεταξύ των δύο γεφυρών στην παλιά και τη νέα κοίτη».

Ο κ. Καρνέσης υπενθύμισε ότι αρχικά μελετιόταν η ανατολική χάραξη του δρόμου πάνω από τον Αγιο Φλώρο, αλλά αυτό ήταν casus belli για τους τοπικούς φορείς, γιατί ήταν κοντά στις πηγές. Ετσι μελετήθηκε η πεδινή χάραξη που είναι βάλτος κι ενημέρωσε πως τοποθετήθηκαν χαλικοπάσσαλοι και στραγγιστήρια, ότι υπάρχει παρακολούθηση και διαβεβαίωσε πως «οι μετρήσεις δε δείχνουν καμία ανησυχία».

Επιβεβαίωσε ότι δόθηκε να μην επισπευστεί η κατασκευή σ? αυτό το κομμάτι, για το θέμα των καθιζήσεων, με την προοπτική, με στόχο να δοθεί στο τέλος του χρόνου έως το Praktiker.

«Ανοιξη του 2012», είπε ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα ο κ. Γεωργόπουλος. Τονίστηκε ότι υπάρχει και ο αγωγός καυσίμων της Αεροπορίας μεταξύ Θουρίας – Μικρομάνης, όπου πρέπει να είναι σίγουροι ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα.
Στο ερώτημά μας αν με την παράδοση του αυτοκινητόδρομου στη Μεσσηνία, έως το Praktiker, θα πληρώνουμε στα διόδια Πηδήματος, ο κ. Καρνέσης αρχικά είπε ότι «θα μπαίνουμε και θα πληρώνουμε, προβλέπεται από τη σύμβαση».

Στην παρατήρηση του κ. Τατούλη πως τα διόδια θα πληρώνονται με πλήρη ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου της παραχώρησης, ο κ. Καρνέσης παραδέχτηκε ότι πληρωμή διοδίων προβλέπεται για κατασκευή μέχρι και τον κόμβο του Νέδοντα, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης.

Διαφωνία μεταξύ υπουργείου και “Μορέα” προέκυψε και για τα διόδια Λεύκτρου (Βελιγοστής) στο Παραδείσια – Λεύκτρο, όπου ο κ. Καρνέσης είπε ότι είναι ευθύνη του παραχωρησιούχου που δε λειτουργούν, γιατί δεν έχει έτοιμη τη συναρμογή, τα 50-100 μέτρα σύνδεσης με το Παραδείσια – Τσακώνα στα σύνορα Μεσσηνίας – Αρκαδίας. Η άποψη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γεωργόπουλου, καθώς ο “Μορέας” υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα διόδια δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν έχει τελειώσει το Παραδείσια – Τσακώνα, που κατασκευάζεται ως δημόσιο έργο.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος του έργου, του αυτοκινητόδρομου κι ενημέρωσε πως στη σύσκεψη συζήτησαν και για τα αντιπλημμυρικά έργα στον αυτοκινητόδρομο, σε παράπλευρους και κάθετους δρόμους, επειδή μπαίνουμε στο χειμώνα. Η αυτοψία ολοκληρώθηκε στον υπό κατασκευή κόμβο του Praktiker.

Πηγή:eleftheriaonline.gr

image_pdfimage_print

Αττική Οδός

Επαναλειτουργούν από σήμερα 12 σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών σε Αττική Οδό και Μορέα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αττική Οδός

Οι εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» ενημερώνουν ότι, από σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, τα 9 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στην Αττική Οδό και τα 3 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα (Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Καλαμάτα), επαναλειτουργούν κανονικά.

Οι εταιρείες, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, και για την προστασία του προσωπικού και των πελατών, είχαν διακόψει τις επισκέψεις του κοινού στα 12 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στην Αττική Οδό και στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα, χωρίς όμως οι διαθέσιμοι υπάλληλοι των Σημείων Εξυπηρέτησης και οι εκπρόσωποι της Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης να σταματήσουν να διεκπεραιώνουν, άμεσα και με επαγγελματισμό, όλα τα αιτήματα των πελατών, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η επαναλειτουργία των Σημείων Εξυπηρέτησης Συνδρομητών γίνεται βάσει των κανόνων υγιεινής, όπως αυτοί ορίζονται από τον ΕΟΔΥ. Παράλληλα, σε όλους τους χώρους διατίθενται αντισηπτικά και μάσκες μίας χρήσης για τους επισκέπτες, οι οποίοι δεν θα φορούν δικές τους μάσκες.

Ακολουθεί αναλυτικά το ωράριο λειτουργίας των ΣΕΣ και της Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών (ΤΕΠ)

Σ.Ε.Σ. Αττικής Οδού

ΔευτέραΠαρασκευή 08:00 – 18:00
Σάββατο 09:00 – 15:00

Σ.Ε.Σ. Μορέα (Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Καλαμάτα)

ΔευτέραΠέμπτη 09:00 – 15:00 & ΠαρασκευήΣάββατο 10:00 – 16:00
Κυριακή 10:00 – 16:00 Σπαθοβούνι & 12:00 – 18:00 Νεστάνη – Καλαμάτα

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών (Τ.Ε.Π) 210-6682 222

ΔευτέραΣάββατο 08:00 – 19:00
Κυριακή 11:00 – 19:00
Fax: 210 – 6682 240
E-mail: customercare@attikesdiadromes.gr

Παράλληλα, λειτουργεί και η Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Πελατών μέσω της πλατφόρμας my e-PASS, στο https://cs.attiki-odos.gr, με τη χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης, username & password, μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στον λογαριασμό του συνδρομητή, προκειμένου να ενημερωθεί για το χρηματικό του υπόλοιπο, τις διελεύσεις και τις πληρωμές /ανανεώσεις υπολοίπου, κτλ.

Η «Αττική Οδός Α.Ε. και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» παραμένουν στο πλευρό των πελατών τους και φροντίζουν ανελλιπώς για την άριστη εξυπηρέτησή τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: Το καλοκαίρι οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αντιπλημμυρικών έργων που έχει αναλάβει ο “Μορέας” για την περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Καλαμάτας, Θουρίας και Αρφαρών, έτσι ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαβούλευση με τον Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την πιο πάνω διαβεβαίωση έλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος από τον γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Καρνέση, με τον οποίον συναντήθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της εν λόγω μελέτης.

Η μελέτη αφορά παρεμβάσεις στις περιοχές Αγίου Φλώρου, Πηδήματος, Αρφαρών και στην περιοχή Καλαμάτας με κατασκευή τεχνικών έργων, κυρίως κιβωτοειδών οχετών, για την αντιπλημμυρική θωράκιση των εν λόγω περιοχών και την προστασία των υποδομών.

Η Περιφέρεια, σημείωσε ο Στ. Αναστασόπουλος, “παρακολουθεί στενά το θέμα και σε κάθε περίπτωση θα ασκείται πίεση ώστε πολύ σύντομα να ολοκληρωθούν οι οριστικές μελέτες για να είναι δυνατή η έναρξη της κατασκευής του έργου”.

ΔΡΟΜΟΣ ΣΟΥΛΗΝΑΡΙ – ΚΟΡΥΦΑΣΙΟ

Εξ άλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, σε συνάντησή του με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών, συζήτησε και την ολοκλήρωση του δρόμου Σουληνάρι – Κορυφάσιο, έργο που αφορά την κατασκευή τμήματος περίπου 1 χιλομέτρου υπολειπομένου δρόμου για τη σύνδεση του κατασκευασμένου τμήματος με τον δρόμο Γαργαλιάνοι – κόμβος Ρωμανού.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου -η ολοκλήρωση του οποίου θα συμβάλει στην ασφάλεια όσων κινούνται στον συγκεκριμένο οδικό άξονα- είναι περίπου 5.500.000 ευρώ, ενώ στην παρέμβαση περιλαμβάνεται και ο ηλεκτροφωτισμός όλων των κόμβων από Σουληνάρι έως Κορυφάσιο.

Οπως τόνισε ο Στ. Αναστασόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας -που έχει ασχοληθεί προσωπικά για το έργο αυτό- έχει κάνει παρέμβαση και έχει λάβει τη δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, για τη των απαιτούμενων εργασιών.

Καταλήγοντας ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας δήλωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις υπηρεσίες της Π.Ε. έχει ήδη υποβληθεί τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότηση του έργου και είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης ώστε να προχωρήσει γρήγορα η κατασκευή του.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών διοδίων το 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σήραγγα του Αυτοκινητοδρόμου Μορέα

Με βάση τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο–Σπάρτη», (νόμος 3559/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου 2020 προς Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 (ώρα 00:00 της 9/1/2020), οι χρεώσεις στους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά για το έτος 2020.

Από την προαναφερθείσα τιμαριθμική αναπροσαρμογή προκύπτουν μειώσεις τιμών της τάξης των 5 λεπτών σε ορισμένους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, οι οποίες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στους παρακάτω πίνακες. Οι υπόλοιπες τιμές (με μαύρο χρώμα) λόγω στρογγύλευσης δεν επηρεάζονται και παραμένουν ίδιες με αυτές του 2019:

Τιμές διοδίων αυτοκινητοδρόμου Μορέα

Ο νέος τιμοκατάλογος περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% και θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων ηλεκτρονικών πομποδεκτών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα