Connect with us

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: Αθήνα-Καλαμάτα σε 2 ώρες από το καλοκαίρι!

Δημοσιεύθηκε

στις

«ΑθήναΚαλαμάτα (έως το Νοσοκομείο) το καλοκαίρι θα είναι 2 ώρες και το μόνο σημείο που δε θα μπορείς να κινηθείς ελεύθερα και να προσπεράσεις, θα είναι η παράκαμψη των 600 μέτρων στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης στο ΠαραδείσιαΤσακώνα».

Αυτό τόνισε χθες στην Καλαμάτα, ο Γιάννης Καρνέσης, διευθυντής στο υπουργείο Υποδομών για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, σε συναντήσεις του στο Δημαρχείο και στο Διοικητήριο.

Ο κ. Καρνέσης επικαιροποίησε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και παράδοσης τμημάτων και όλου του αυτοκινητόδρομου και του περιφερειακού της Καλαμάτας: ΑπρίλιοΜάιο το πολύπαθο τμήμα ΠαραδείσιαΤσακώνα με παράκαμψη στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, όπου θα φτιαχθεί η τοξωτή γέφυρα. Τέλος του χρόνου ολοκληρωμένο το τμήμα αυτό και με την τοξωτή γέφυρα. Ο αυτοκινητόδρομος στη Μεσσηνία από Τσακώνα μέχριΠράκτικερ” (κόμβος Σπερχογείας) γύρω στο Πάσχα και πιθανόν να συμπέσει με το ΠαραδείσιαΤσακώνα (με παράκαμψη). Το πρώτο κομμάτι του περιφερειακού της Καλαμάτας από “Πράκτικερμέχρι τον κόμβο Καρέλια, που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με την Αθηνών, μέσα στο 2012, με την επιφύλαξη των συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων στην περιοχή του υποσταθμού της ΔΕΗ. Ολος ο περιφερειακός στα τέλη του 2013, όπως και ο δρόμος ΛεύκτροΣπάρτη.

Μετά τη σύσκεψη στο Δημαρχείο με το δήμαρχο, αντιδημάρχους, αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες και πολίτες που υπέβαλαν διάφορα αιτήματα για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε τον κ. Καρνέση φίλο και σύμμαχο της πόλης, τον ευχαρίστησε για τη συμβολή και τη βοήθειά του και παρατήρησε πως «η Καλαμάτα με τον περιφερειακό θα έχει Αττική Οδό χωρίς διόδια».

Στάθηκε στη γέφυρα μήκους 360 μέτρων στο Νέδοντα, που σε λίγες μέρες θα γίνει η θεμελίωσή της κι ενημέρωσε ότι «υποβλήθηκαν επιπλέον αιτήματα από το δήμο. Ο,τι ζητούμε γίνεται αποδεκτό. Ζητήσαμε πάνω από 10 παρεμβάσεις και έγιναν δεκτές». Και πληροφόρησε ότι στη σύσκεψη παρέστησανπολίτες κι έθεσαν ζητήματα για το Νέδοντα, για το τελευταίο ανοιχτό κομμάτι του περιφερειακού (προς τη Λακωνικής) και για το τμήμα πίσω από τον ΟΑΕΔ.

Advertisement

Ο Γιάννης Καρνέσης παρατήρησε πως «το σημαντικότερο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου είναι το ΠαραδείσιαΤσακώνα. Χωρίς αυτό δεν έχει νόημα το τμήμα της Μεσσηνίας». Κι εκτίμησε ότι «η ένταξη στο ΕΣΠΑ ήταν ο βασικός πυλώνας για την υλοποίησή του». Για τον περιφερειακό χαρακτήρισε κρίσιμο το κομμάτι στο Νέδοντα, τη γέφυρα και τα “κατ εντ κάβερ“, λίγο πριν.

Ενημέρωσε ότι «παρακατατέθηκαν όλα τα χρήματα των απαλλοτριώσεων του περιφερειακού το Δεκέμβριο. Χθες δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τις απαλλοτριώσεις μέχρι τον κόμβο Καρέλια. Σε 10 – 15 μέρες θα δημοσιευτεί το ΦΕΚ για τον υπόλοιπο περιφερειακό». Είπε ότι απαιτείται συμπληρωματική έκταση για να ξεκινήσει η γέφυρα στο Νέδοντα σε ένα 20ήμερο κι επιβεβαίωσε πως θα είναι δωρεάν ο περιφερειακός χωρίς διόδια. Επεσήμανε ότι ο περιφερειακός «θα εξυπηρετήσει τις κινήσεις μέσα στην πόλη. Θα αποσυμφορήσει το κέντρο της πόλης και θα διευκολύνει την κίνηση από ΤρίποληΑθήνα προς Μάνη».

Παρατήρησε ότι «εδώ πού φθάσαμε, είμαστε στο τέλος. Χρηματοδότηση εξασφαλισμένη, ούτε τεχνικά προβλήματα υπάρχουν». Ξεκαθάρισε ότι οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων στον περιφερειακό δε θα πάρουν όλο το ποσό, αλλά ένα ποσοστό, λόγω της έφεσης που άσκησε το Δημόσιο. Στο Πήδημα η κυκλοφορία από και προς το χωριό θα γίνεται από κάτω διάβαση που φτιάχθηκε, ενώ ανέφερε ότι γίνεται μεγάλο υδραυλικό έργο, που αρχικά δεν προβλεπόταν.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Στη συνάντηση νωρίτερα το πρωί, με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, ο κ. Καρνέσης σημείωσε ότι «το καθοριστικό ήταν η ένταξη του ΠαραδείσιαΤσακώνα στο ΕΣΠΑ. Χωρίς αυτή δε θα γινόταν ποτέ, θα σταματούσε η κοινοπραξία το έργο. Είναι από τα λίγα έργα που γίνονται στη χώρα και γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς».

Advertisement

Για την απόφαση να δοθεί με παράκαμψη, παρατήρησε πως «δε θα μπορούσαμε να υποβάλουμε τον κόσμο σε ταλαιπωρία για 8 – 9 μήνες, να συνεχίζει να πηγαίνει από τις στροφές της Τσακώνας, όπου υπάρχει γεωτεχνικό πρόβλημα στο Δερβένι. Το ΑθήναΚαλαμάτα (μέχρι το Νοσοκομείο) το καλοκαίρι θα είναι 2 ώρες. Δε θα σταματάς πουθενά, μόνο στα 600 μέτρα της παράκαμψης θα κόβεις ταχύτητα. Το κόστος της παράκαμψης, 1,5 εκ. ευρώ, δε συγκρίνεται με την αποφυγή των τροχαίων και με το όφελος. Πλησιάζει η Αθήνα και το αεροδρόμιο της Αθήνας στην Καλαμάτα. Είναι πλεονέκτημα της Μεσσηνίας που δεν έχει άλλη περιοχή». Απαντώντας σε παρατήρηση του κ. Αλευρά, είπε ότι «στην περιοχή της Μικρομάνης θα γίνουν όλα όσα χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των κατοίκων».

Επεσήμανε την άρνηση ιδιοκτητών να παραδώσουν τις απαλλοτριωμένες ιδιοκτησίες τους και ανέφερε ότι γι` αυτό θα δει την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου. «Είναι αμφίβολο αν θα παραδοθεί ο δρόμος προς Μεσσήνη τον ΑπρίλιοΜάιο, καθώς περιμένουμε την απόφαση για τη διοικητική αποβολή του ιδιοκτήτη πάνω από ένα μήνα και ενώ η απαλλοτρίωση έχει συντελεστεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Δεν υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες σ` άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Ενημέρωσε ότι έγιναν επιλέξιμες οι απαλλοτριώσεις και για τον περιφερειακό πληρώθηκαν από το ΕΣΠΑ και χαρακτήρισε «πρωτοφανές να πληρώσουμε 23 εκ. ευρώ για 10 χιλιόμετρα, για ένα τόσο μικρό τμήμα». Υπενθύμισε ότι ο περιφερειακός «προβλεπόταν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Καλαμάτας από το 1985. Δεν το πίστεψε κανείς ότι θα γίνει ο δρόμος και πήγαν κι έκτισαν». Πληροφόρησε για την έναρξη εργασιών από τη γέφυρα του Νέδοντα και παρατήρησε πως «είναι ίδια με τη γέφυρα της Στέρνας (στη σήραγγα), μεγαλύτερη όμως και με καμπύλη». Ζήτησε να παραδοθούν γρήγορα οι χώροι και να ολοκληρωθούν οι γεωτεχνικές έρευνες, λίγο πριν, εκεί που προβλέπονται να γίνουν “κατ εντ κάβερ“.

eleftheriaonline.gr

 

Advertisement
Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα