Connect with us

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: διόδια και στον περιφερειακό Καλαμάτας για την είσοδο στον αυτοκινητόδρομο

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Διόδια προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για όσους χρησιμοποιήσουν τον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας, οι οποίοι θα μπουν ή θα βγουν από τους κόμβους της Θουρίας και της Μεσσήνης

Διόδια προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για όσους Μεσσήνιους χρησιμοποιήσουν τον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας, οι οποίοι θα μπουν ή θα βγουν από τους κόμβους της Θουρίας και της Μεσσήνης. Αυτό αποκαλύφθηκε χθες στις συναντήσεις που είχε ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης στο Διοικητήριο Μεσσηνίας και στο Δημαρχείο Καλαμάτας. Ενα τόσο σοβαρό θέμα, από το οποίο θα κριθεί η κυκλοφοριακή εικόνα της Καλαμάτας, παρουσιάζεται με μισόλογα και όχι με ξεκάθαρο τρόπο, παρότι περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης.

Κατά της λειτουργίας διοδίων στα όρια όλου του Δήμου Καλαμάτας τάχθηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Το θέμα των πλευρικών διοδίων στη Θουρία τέθηκε στη συνάντηση στο Διοικητήριο και ο κ. Καρνέσης απάντησε ότι δεν μπορούν να μπουν διόδια από τον κόμβο Καρέλια και μέσα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πλευρικών διοδίων στη Θουρία. Είπε ότι μέσα σε 6 μήνες ο παραχωρησιούχος θα μπορεί να υποβάλει θέσεις για πλευρικά διόδια, σύμφωνα με τη σύμβαση και ανέφερε πως μέχρι τώρα δεν έχουν αδειοδοτηθεί διόδια στη Θουρία.

Κατά τα άλλα ο κ. Καρνέσης οριστικοποίησε ότι: Το Σεπτέμβριο παραδίδεται το Παραδείσια – Τσακώνα με παράκαμψη. Αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με το δρόμο Τσακώνας – Καλού Νερού κοντά στη διασταύρωση της Οιχαλίας και θα λειτουργήσει η δυτική απόληξη, που θα συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το δρόμο Ασπροχώματος – Μεσσήνης αμέσως μετά το βενζινάδικο.

Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από τους Μεσσήνιους για την ταλαιπωρία που υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Παραδείσια – Τσακώνα.

Ο κ. Καρνέσης παρατήρησε πως η κατολίσθηση στο Δερβένι Αρκαδίας στον υφιστάμενο εθνικό δρόμο θα αντιμετωπιστεί μέσω της σύμβασης παραχώρησης και δήλωσε ότι στο μέτρο του εφικτού θα προσπαθήσουν να λύσουν τα ζητήματα με τα προβλήματα προσβάσεων με παράδρομους, που τέθηκαν κατά τις συναντήσεις από την Αλλαγή έως και την Καλαμάτα.

Αναλυτικά, στη συνάντηση στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, για το Παραδείσια – Τσακώνα είπε ότι θα δοθεί «τον επόμενο μήνα και θα περάσει στην ιστορία η ταλαιπωρία». Υπενθυμίζοντας τις δυσκολίες, είπε ότι χρηματοδοτείτο από εθνικούς πόρους -από το 2009 έως το 2011 δεν υπήρχαν εθνικοί πόροι- και σημείωσε ότι η ένταξη στο ΕΣΠΑ ήταν το κομβικό σημείο. Παρατήρησε πως η τοξωτή μεταλλική γέφυρα θα είναι μια από τις πιο σύνθετες γέφυρες, η δεύτερη μετά το Ρίο – Αντίρριο και παραδέχθηκε ότι «δε μειώνει τις ευθύνες όλων μας το πρόβλημα των εθνικών πόρων» και ζήτησε για δεύτερη συγγνώμη από τους Μεσσήνιους για την ταλαιπωρία.

Για την αποκατάσταση του υφιστάμενου εθνικού δρόμου σημείωσε ότι «είναι περίπλοκο, το εξετάζει η υπηρεσία. Θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Δεν αφορά μόνο αυτή τη σύμβαση παραχώρησης. Εμπλέκονται και άλλα θέματα διοικητικής υφής».

Αναγνώρισε πως «υπάρχει ένα θέμα με την κατασκευή των στοιχειωδών αποκαταστάσεων, των παράδρομων για την  πρόσβαση των παρόδιων» και ανέφερε γενικά ότι «θα αποκαταστήσουμε την προσβασιμότητα σε ιδιοκτησίες».

Ο κ. Καρνέσης ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό αφορά ευρύτερα τον περιφερειακό της Καλαμάτας (όχι μόνο τη Μικρομάνη και τη Θουρία) και ανέφερε: «Προσπαθήσαμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ενστάσεις κατά τις δύο διαδικασίες διαβούλευσης. Ο,τι μπορέσαμε το αντιμετωπίσαμε. Εγινε και μεγαλύτερο έργο στην Αρτέμιδος, στον κλάδο της Αγιάννας, με στέγαστρα και μεγαλύτερη γέφυρα στο Νέδοντα».

Συνέστησε, ωστόσο, ότι «πρέπει να είμαστε φειδωλοί σ’ αυτά που ζητάμε και θα κάνουμε, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα». Μίλησε για αντικοινωνική συμπεριφορά ιδιοκτητών που δεν παραδίδουν την απαλλοτριωμένη ιδιοκτησία τους, αναφέροντας ότι «δεν είχαμε πάντα τη στήριξη των δικαστηρίων».

Ενημέρωσε ότι δεν έχουν παραδώσει ακόμα τη δυτική απόληξη, το δρόμο σύνδεσης με το δρόμο Ασπροχώματος – Μεσσήνης, για να δουν τα ζητήματα των προσβάσεων, δηλώνοντας πως «στο μέτρο του εφικτού θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε» (τα θέματα που έθεσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρομάνης Χάρης Κουτσουρόπουλος).

Δήλωσε ότι «αν χρειαστεί συμπληρωματική απαλλοτρίωση, θα την υλοποιήσει η Πολιτεία», ζήτησε «να δώσουν τις ιδιοκτησίες τους και να πάρουν τα χρήματα αργότερα» και παρατήρησε ότι τα ζητήματα των προσβάσεων θα αντιμετωπιστούν «στα πλαίσια της λογικής. Οποιος έχει πρόσβαση, δε θα του κάνουμε και δεύτερη».

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρομάνης Χάρης Κουτσουρόπουλος είπε ότι «από τον Ιούνιο το 2011 ζητούσαμε παράδρομο από τον ποταμό Αρι προς το αεροδρόμιο. Δυτικά και ανατολικά οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καθόλου πρόσβαση και έχουν αποκλειστεί». Και μίλησε για κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς και αδυναμία προσέγγισης της Πυροσβεστικής».

Ο Νίκος Αλεξόπουλος, εκπρόσωπος ιδιοκτητών στην Αλλαγή, Μερόπη κ.λπ., είπε ότι  «3 παράδρομοι καταλήγουν στο χείμαρρο Ξεριά» κι ενημέρωσε με χάρτες. «Αυτό θα το δούμε με τις στοιχειώδεις παρεμβάσεις», απάντησε ο κ. Καρνέσης.

Για το πρόβλημα προς και από το Πήδημα είπε ότι «υπάρχει θέμα ενός ενοικιαστή που αρνείται την επίταξη (είναι συμπληρωματική απαλλοτρίωση). Υπάρχει θέμα οδικής ασφάλειας. Εχουμε στείλει έγγραφο στον εισαγγελέα. Θα εκδικαστεί στο δικαστήριο στις 2 Οκτωβρίου».

Για τα προβλήματα με τα δίκτυα του ΓΟΕΒ (παρέστη ο πρόεδρος του οργανισμού Δημήτρης Νάστος) απάντησε ότι θα δουν το θέμα της αποκατάστασης των αρδευτικών δικτύων.

Για τον κόμβο Καρέλια είπε ότι «σε 2 χιλιόμετρα 3 γέφυρες οικονομικά και τεχνικά είναι υπερβολή. Εξετάζουμε τη δυνατότητα πεζογέφυρας με ασφάλεια. Είναι υπερβολή να κατασκευάζουμε γέφυρες κάθε 100 μέτρα. Είναι ακριβές οι γέφυρες. Κανείς δεν είπε τίποτα κατά τη συζήτηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα έργα αυτά πρέπει να επιβαρύνουν εθνικούς πόρους, αλλά να πεισθώ ότι πρέπει να γίνει».

Διαβεβαίωσε πως «στον αυτοκινητόδρομο έγιναν όλα τα έργα που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης». Διευκρίνισε ότι «όσο κατασκευάζεται το έργο, τα έσοδα από τα διόδια πάνε στο έργο, στον περιφερειακό της Καλαμάτας και στο τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη» και πρόσθεσε: «Οταν μειώνονται τα έσοδα, καλείται το Δημόσιο να τα πληρώσει, να τα αναπληρώσει. Από τα 900 εκ. ευρώ οι δανείστριες τράπεζες θα βάλουν τα 550 εκ.».

Η αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου, περιμένοντας να κλείσει τη συζήτηση, υποστήριξε ότι «το “θα δούμε” εγώ τα παίρνω ως θετικές απαντήσεις», ζήτησε να γίνει η συνάντηση που έχει ζητήσει ο περιφερειάρχης με την επιτόπια παρουσία του για τα ζητήματα των προσβάσεων στη Μεσσηνία -συμφωνήθηκε να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα η κ. Νικολάκου ζήτησε να προηγηθεί και μία συνάντηση στην Τρίπολη. Είπε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου δε θα κάνει την παραμικρή έκπτωση, δε θα κάνει βήμα πίσω στις υποχρεώσεις του “Μορέα”» και υποστήριξε πως «ο κ. Τατούλης στο Μέγαρο Μαξίμου θα συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς για τα σημαντικά θέματα της Πελοποννήσου».

Πηγή:eleftheriaonline.gr

image_pdfimage_print

Αττική Οδός

Επαναλειτουργούν από σήμερα 12 σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών σε Αττική Οδό και Μορέα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αττική Οδός

Οι εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» ενημερώνουν ότι, από σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, τα 9 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στην Αττική Οδό και τα 3 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα (Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Καλαμάτα), επαναλειτουργούν κανονικά.

Οι εταιρείες, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, και για την προστασία του προσωπικού και των πελατών, είχαν διακόψει τις επισκέψεις του κοινού στα 12 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στην Αττική Οδό και στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα, χωρίς όμως οι διαθέσιμοι υπάλληλοι των Σημείων Εξυπηρέτησης και οι εκπρόσωποι της Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης να σταματήσουν να διεκπεραιώνουν, άμεσα και με επαγγελματισμό, όλα τα αιτήματα των πελατών, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η επαναλειτουργία των Σημείων Εξυπηρέτησης Συνδρομητών γίνεται βάσει των κανόνων υγιεινής, όπως αυτοί ορίζονται από τον ΕΟΔΥ. Παράλληλα, σε όλους τους χώρους διατίθενται αντισηπτικά και μάσκες μίας χρήσης για τους επισκέπτες, οι οποίοι δεν θα φορούν δικές τους μάσκες.

Ακολουθεί αναλυτικά το ωράριο λειτουργίας των ΣΕΣ και της Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών (ΤΕΠ)

Σ.Ε.Σ. Αττικής Οδού

ΔευτέραΠαρασκευή 08:00 – 18:00
Σάββατο 09:00 – 15:00

Σ.Ε.Σ. Μορέα (Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Καλαμάτα)

ΔευτέραΠέμπτη 09:00 – 15:00 & ΠαρασκευήΣάββατο 10:00 – 16:00
Κυριακή 10:00 – 16:00 Σπαθοβούνι & 12:00 – 18:00 Νεστάνη – Καλαμάτα

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών (Τ.Ε.Π) 210-6682 222

ΔευτέραΣάββατο 08:00 – 19:00
Κυριακή 11:00 – 19:00
Fax: 210 – 6682 240
E-mail: customercare@attikesdiadromes.gr

Παράλληλα, λειτουργεί και η Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Πελατών μέσω της πλατφόρμας my e-PASS, στο https://cs.attiki-odos.gr, με τη χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης, username & password, μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στον λογαριασμό του συνδρομητή, προκειμένου να ενημερωθεί για το χρηματικό του υπόλοιπο, τις διελεύσεις και τις πληρωμές /ανανεώσεις υπολοίπου, κτλ.

Η «Αττική Οδός Α.Ε. και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» παραμένουν στο πλευρό των πελατών τους και φροντίζουν ανελλιπώς για την άριστη εξυπηρέτησή τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: Το καλοκαίρι οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αντιπλημμυρικών έργων που έχει αναλάβει ο “Μορέας” για την περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Καλαμάτας, Θουρίας και Αρφαρών, έτσι ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαβούλευση με τον Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την πιο πάνω διαβεβαίωση έλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος από τον γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Καρνέση, με τον οποίον συναντήθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της εν λόγω μελέτης.

Η μελέτη αφορά παρεμβάσεις στις περιοχές Αγίου Φλώρου, Πηδήματος, Αρφαρών και στην περιοχή Καλαμάτας με κατασκευή τεχνικών έργων, κυρίως κιβωτοειδών οχετών, για την αντιπλημμυρική θωράκιση των εν λόγω περιοχών και την προστασία των υποδομών.

Η Περιφέρεια, σημείωσε ο Στ. Αναστασόπουλος, “παρακολουθεί στενά το θέμα και σε κάθε περίπτωση θα ασκείται πίεση ώστε πολύ σύντομα να ολοκληρωθούν οι οριστικές μελέτες για να είναι δυνατή η έναρξη της κατασκευής του έργου”.

ΔΡΟΜΟΣ ΣΟΥΛΗΝΑΡΙ – ΚΟΡΥΦΑΣΙΟ

Εξ άλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, σε συνάντησή του με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών, συζήτησε και την ολοκλήρωση του δρόμου Σουληνάρι – Κορυφάσιο, έργο που αφορά την κατασκευή τμήματος περίπου 1 χιλομέτρου υπολειπομένου δρόμου για τη σύνδεση του κατασκευασμένου τμήματος με τον δρόμο Γαργαλιάνοι – κόμβος Ρωμανού.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου -η ολοκλήρωση του οποίου θα συμβάλει στην ασφάλεια όσων κινούνται στον συγκεκριμένο οδικό άξονα- είναι περίπου 5.500.000 ευρώ, ενώ στην παρέμβαση περιλαμβάνεται και ο ηλεκτροφωτισμός όλων των κόμβων από Σουληνάρι έως Κορυφάσιο.

Οπως τόνισε ο Στ. Αναστασόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας -που έχει ασχοληθεί προσωπικά για το έργο αυτό- έχει κάνει παρέμβαση και έχει λάβει τη δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, για τη των απαιτούμενων εργασιών.

Καταλήγοντας ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας δήλωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις υπηρεσίες της Π.Ε. έχει ήδη υποβληθεί τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότηση του έργου και είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης ώστε να προχωρήσει γρήγορα η κατασκευή του.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αυτοκινητόδρομος Μορέας

Αυτοκινητόδρομος Μορέας: Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών διοδίων το 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σήραγγα του Αυτοκινητοδρόμου Μορέα

Με βάση τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο–Σπάρτη», (νόμος 3559/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου 2020 προς Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 (ώρα 00:00 της 9/1/2020), οι χρεώσεις στους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά για το έτος 2020.

Από την προαναφερθείσα τιμαριθμική αναπροσαρμογή προκύπτουν μειώσεις τιμών της τάξης των 5 λεπτών σε ορισμένους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, οι οποίες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στους παρακάτω πίνακες. Οι υπόλοιπες τιμές (με μαύρο χρώμα) λόγω στρογγύλευσης δεν επηρεάζονται και παραμένουν ίδιες με αυτές του 2019:

Τιμές διοδίων αυτοκινητοδρόμου Μορέα

Ο νέος τιμοκατάλογος περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% και θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων ηλεκτρονικών πομποδεκτών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα