Connect with us

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Ένας δρόμος που ενώνει τον Βορρά με το Νότο

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Ράχες Φθιώτιδας- Κλειδί Ημαθίας (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου)

Κατασκευή 26χλμ – Εκμετάλλευση 230χλμ
Χρονοδιάγραμμα Έργου: Έναρξη Διαγωνισμού: 2004 Υπογραφή Σύμβασης: 29 Ιουνίου 2007
Ολοκλήρωση Έργου: Δεκέμβριος 2012

ΑΝΑΔΟΧΟΣ: ΟΜΙΛΟΣ AEGEAN MOTORWAY GROUP
(DRAGADOS, BILFINGER & BERGER, PHILIP HOLZMAN, LAMDA DEVELOPMENT, ΑΕΓΕΚ, ΑΘΗΝΑ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ)

Ουσιαστικά με αυτόν τον αυτοκινητόδρομο ολοκληρώνεται η κεντρική οδική αρτηρία της Ελλάδας , ο άξονας Αθήνα- Θεσσαλονίκη. Η ολοκλήρωση του είναι όνειρο πολλών γενιών Ελλήνων και έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κομμάτων και τοπικών κοινωνιών. Ο Αυτοκινητόδρομος είναι σχεδόν ολοκληρωμένος και το μόνο κομμάτι πλέον που απομένει είναι αυτό των Τεμπών και του Πλαταμώνα.

Ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, όπως ονομάστηκε, ξεκινά από τις Ράχες Φθιώτιδας όπου είναι το τέλος του Μαλιακού Κόλπου και τελειώνει στο Κλειδί Ημαθίας. Έχει συνολικό μήκος 230 χλμ. Θα κατασκευαστούν οι σήραγγες Τεμπών (3 τον αριθμό) και Αυτοκινητόδρομος συνολικά 26χλμ από τα 230χλμ εκμετάλλευσης.


Τα τμήματα που πρόκειται να κατασκευαστούν είναι τα παρακάτω:

Α) Η κατασκευή νέου Αυτοκινητόδρομου Τέμπη (Ευαγγελισμός) – Σκοτίνα, συνολικού μήκους 25 χλμ, που στο μεγαλύτερο μέρος του θα αποτελείται από γέφυρες και σήραγγες και περιλαμβάνει:

3 σήραγγες 2 χωριστών κλάδων μήκους 11,5 χλμ ανά κλάδο και 23 χλμ συνολικά, οι οποίες θα κατασκευαστούν στα Τέμπη και στον Πλαταμώνα.
3 μεγάλες γέφυρες, μήκους 700, 500 και 200 μέτρων.
2 ανισόπεδους κόμβους (Α/Κ), ένα στη Ραψάνη και ένα στον Πλαταμώνα.
3 ανισόπεδους κόμβους στο τμήμα Κατερίνη – Κλειδί Ημαθίας

Β) Επεμβάσεις βελτίωσης στα υφιστάμενα τμήματα του αυτοκινητόδρομου, μήκους 205 χιλιομέτρων, από τις Ράχες Φθιώτιδας μέχρι το Κλειδί Ημαθίας.

Γ) Βελτιώσεις στο υφιστάμενο τμήμα της Εθνικής Οδού από τα Τέμπη (Ευαγγελισμός) μέχρι Σκοτίνα, συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων που θα είναι σε χρήση μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος Αυτοκινητόδρομος.

Ο χρόνος παράδοσης των παραπάνω τμημάτων είναι:
Α. Τέμπη- Σκοτίνα 54 μήνες
Β. Βελτιώσεις Ράχες Φθιώτιδας – Κλειδί Ημαθίας 24 μήνες-
Γ. Βελτιώσεις Τέμπη-Σκοτίνα 12 μήνες

Πρόκειται για ένα δύσκολο οδικό τμήμα που ομως ολοκληρώνει την προσπάθεια πολλών δεκαετιών για τον κεντρικό Αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει και ο φόρος αίματος στην άσφαλτο της περιοχής. Ο Αυτοκινητόδρομος θα διαθέτει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και φυσικά ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης). Θα συνδέεται με τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας και την Εγνατία Οδό.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 29 Ιουνίου 2007. Η κατασκευή του νέου Αυτοκινητόδρομου έχει ξεκινήσει το Φθινόπωρο του 2008 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012. Οι περιοχές που θα επωφεληθούν από αυτό το έργο είναι ο Νομός Φθιώτιδας, Λάρισας και Κατερίνης και φυσικά ο Νομός Ημαθίας και Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση του άξονα και με μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα τα 30χλμ η απόσταση μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης θα μειωθεί σημαντικά σε περίπου 4 ώρες.

image_pdfimage_print

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Δωρεές στήριξης φορέων υγείας από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είναι μια εταιρία που από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έχει εντάξει στο αντικείμενό της δραστηριότητες Κοινωνικής Ευθύνης.

Στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου με σύνθημα «κρατάμε ασφαλείς και αυτούς που μας κρατούν υγιείς» και ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης, προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες για την στήριξη των φορέων υγείας των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται η Εταιρία (Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία).

Πιο αναλυτικά, όπως ενημερώνει με ανακοίνωση, προχώρησε σε δωρεές υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού ως ακολούθως:

* Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (που αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό) προσέφερε κατόπιν σχετικού αιτήματος, ένα πλήρες Σύστημα Ηλεκτρο-Εγκεφαλο-Γραφίας μοντέλο TRUSCAN, του Τσέχικου οίκου DEYMED.

* Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (που διαθέτει κλινική για τον ιό) προσέφερε, κατόπιν σχετικού αιτήματος, 10 αντλίες χορήγησης φαρμάκων, 28 ψηφιακά πιεσόμετρα, 30 παλμικά οξύμετρα, 50 στολές ολικής προστασίας (επαναχρησιμοποιούμενες), 50 γυαλιά προστασίας, 25 στηθοσκόπια, 10.000 γάντια νιτριλίου, 2.000 χειρουργικές μάσκες.

*Στο Σωματείο Εργαζόμενων του ΕΚΑΒ Πιερίας (Όλυμπος) προσέφερε, κατόπιν αιτήματος τους, 4 ψηφιακά θερμόμετρα, 3 ψηφιακά πιεσόμετρα, 5 παλμικά οξύμετρα, 10 στολές ολικής προστασίας, 1000 γάντια νιτριλίου, 650 χειρουργικές μάσκες, 6 λίτρα υγρό αντισηπτικό

*Στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου (που ανήκει στην 3η ΥΠΕ) και κατόπιν σχετικού αιτήματος για τον επιτόπου καθαρισμό των ρούχων/στολών του νοσηλευτικού/ιατρικού προσωπικού, η Εταιρία προσέφερε 1 πλυντήριο ρούχων 8 κιλών και 1 στεγνωτήριο επίσης 8 κιλών.

«Θέλουμε τέλος να μεταφέρουμε, εξ όλων μας στην Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, τις ευχαριστίες μας στις ομάδες υγείας και στις ομάδες των σωμάτων ασφαλείας/πολιτικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού», καταλήγει η ανακοίνωση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Αυτοκινητόδρομοι: Πάνω από 20% η πτώση στα ιχ, αύξηση στα φορτηγά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήραγγες Τεμπών

Η πανδημία του κορωνοϊού  έχει πλήξει καίρια την καθημερινότητα μας και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Πλέον με τους περισσότερους εντός σπιτιού για να μειωθεί η μεταδοτικότητα της νόσου, οι μεταφορές είναι αυτές που βιώνουν ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα. Στο πεδίο των αυτοκινητόδρομων τα πράγματα είναι καλύτερα μεν από τις αστικές ή τις αεροπορικές μεταφορές που το κοντέρ έχει σχεδόν μηδενίσει, αλλά γράφουν και εκείνες μεγάλη πτώση στην κίνηση.

Όπως σημειώνει η υπεύθυνη επικοινωνίας του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, Ρένα Ζαβρίδου στο ypodomes.com, η πτώση που έχει παρατηρηθεί στα ιδιωτικής χρήσης οχήματα, από τις αρχές του Μάρτη, είναι μεταξύ 20-25%. Αντίθετα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχει καταγραφεί άνοδος στην κίνηση φορτηγών σε ποσοστό που αγγίζει το 4%. Αυτό δικαιολογείται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στην προσπάθεια για ομαλή τροφοδότηση καταστημάτων με προϊόντα προκειμένου να μην παρουσιαστούν ελλείψεις.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, o ΟΦΑΕ έστειλε επιστολή στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου  και ζητά το άνοιγμα των διοδίων λόγω της τρέχουσας κατάστασης.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

Όπως τονίζει η κα Ζαβρίδου, αναφορικά με την προφύλαξη οδηγών και υπαλλήλων διοδίων, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού. Επίσης, όπως λέει, υπάρχει σύσταση να γίνεται χρήση των ηλεκτρονικών διοδίων όπου εδώ μιλάμε για ανέπαφη λειτουργία.

Όπως ενημερώνει η κυρία Ζαβρίδου, για αυτό το διάστημα και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών του αυτοκινητόδρομου, όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί τον πομποδέκτη eway (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από τον Αιγαίου και σε Ολυμπία, Μορέα και Αττική Οδός) μπορεί να το κάνει ηλεκτρονικά στο myway.gr ή στο τηλεφωνικό κέντρο 2410 741440 – και θα σταλεί στη διεύθυνση που θα δώσουν εντελώς δωρεάν. Και ο πομποδέκτης είναι και αυτός Δωρεάν

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Με αφορμή την πανδημία του κοροναϊου COVID-19 και με υψηλό αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στην υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων μας όσο και απέναντι στους οδηγούς, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ανακοινώνει ότι έλαβε όλα τα δυνατά μέτρα όπως προβλέπονται και από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενώ επιπροσθέτως ανέλαβε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση που αφορά την προστασία της δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας με βάση και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ως Εθνικής Σημασίας Υποδομή είναι υποχρέωση μας να μεριμνήσουμε και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της Πολιτείας για την μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19.  

Τα επιπρόσθετα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την Εταιρία είναι πρωτόγνωρα και αυξημένου βαθμού δυσκολίας, τα επίπεδα ωστόσο ασφαλείας και εξυπηρέτησης του αυτοκινητόδρομου δεν θα επηρεαστούν.

Στο πλαίσιο αυτό σας ενημερώνουμε ότι θα λειτουργήσουμε με το λιγότερο δυνατό προσωπικό στις λωρίδες των διοδίων για την περίοδο της κρίσης.

Προτείνουμε δε στους οδηγούς για την διευκόλυνσή τους στις διελεύσεις τους να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών λωρίδων, προκειμένου στο μέτρο του δυνατού να να ελαχιστοποιηθούν οι συναλλαγές με χρήση μετρητών.

Για την δωρεάν προμήθεια πομποδεκτών που παρέχει η εταιρία μας, παρακαλούμε απευθυνθείτε στο www.myewαy.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 2410 741440.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και προτρέπουμε όλους να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που καθημερινά ανακοινώνει η Πολιτεία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα