Connect with us

Επικαιρότητα

Αυτοκινητόδρομοι: συνεχίζεται η προσπάθεια για την επανεκκίνηση των έργων λέει ο Βορίδης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μαυρουδής Βορίδης είχε συνάντηση με τον Τομεάρχη Δημοσίων Έργων της «Νέας Δημοκρατίας» Σταύρο Καλογιάννη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης και ο Γενικός Γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων Σέργιος Λαμπρόπουλος.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Βορίδης δήλωσε μεταξύ άλλων:
» Συζητήσαμε την αμέσως επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά μια παρέμβαση στον Κώδικα Απαλλοτριώσεων. Στο θέμα αυτό θα συζητήσουμε αρκετά προκειμένου να έχουμε μια πλήρως εναρμονισμένη άποψη για τη νομοθετική παρέμβαση που πρέπει να κάνουμε.
» Μιλήσαμε αρκετά και για τα ζητήματα παραχωρήσεων αλλά και για την κατάσταση που βρίσκεται η διαπραγμάτευσή μας στο σημείο προσπάθεια που καταβάλει η Κυβέρνηση να επιταχύνει κατά το δυνατόν τις συζητήσεις αυτές και νομίζω ότι είμαστε συντονισμένοι σε μια σειρά από πράγματα.

Ερώτηση: Υπάρχει η εξέλιξη ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ξεκινήσει ελέγχους στις τέσσερις κοινοπραξίες. Εσείς είστε αισιόδοξος ότι αυτό το χρηματοδοτικό κενό που έχει προκύψει μπορεί να καλυφθεί από την Τράπεζα; Και αν ναι πότε. Είχατε πει ότι ευελπιστείτε ότι ως το Μάρτιο να έχουμε κάποια λύση. Η εξέλιξη από την Τράπεζα ανοίγει το δρόμο για λύση;

Μ. Βορίδης: Αυτή είναι κατ? αρχήν μια θετική εξέλιξη, διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, όταν δημιουργείται ένας οικονομικός και νομικός έλεγχος σε έργα, στην πραγματικότητα εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησής τους. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν κάνει αυτό τον έλεγχο, διότι δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει.

Το κάνει διότι εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο. Επομένως, αυτό σημαίνει την κατ? αρχήν αποδοχή μιας τέτοιας προοπτικής και από αυτή την πλευρά αυτό είναι κάτι θετικό. Ωστόσο, όπως πολλές φορές σας έχω πει, αυτή είναι μια πολυεπίπεδη, πολυπαραγωγική, εξαιρετικά σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία, την οποία παρακολουθούμε εντατικά και για την οποία αφιερώνουν άνθρωποι στο Υπουργείο πολύ χρόνο και προσπάθεια. Προσπαθούμε να την φέρουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα στην ωρίμανσή της, προκειμένου να έχουμε μια συγκεκριμένη κατάληξη. Αλλά δεν θέλω να δεσμευτώ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δη αυστηρό σε μια τέτοιου είδους διαδικασία.

Advertisement

Ερώτηση: Η αύξηση των διοδίων ήταν αναπόφευκτη;
Μ. Βορίδης: Η αύξηση των διοδίων ήταν συμβατική μας υποχρέωση. Από τη στιγμή που κάτι είναι συμβατική υποχρέωση η μη αύξηση των διοδίων, στην πραγματικότητα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Δεν σημαίνει ότι δεν εισπράττονται τα χρήματα αυτά με κάποιον τρόπο από τους παραχωρησιούχους.

Στην πραγματικότητα η επιλογή που έχει να κάνει εδώ η Ελληνική Πολιτεία είναι, αν τη μικρή αυτή αύξηση του 2 με 3% των διοδίων, που σε πραγματικά χρήματα εκφράζεται με μία επιβάρυνση των διοδίων κατά δέκα ή πέντε λεπτά, θα την πληρώσουν οι χρήστες ή αν θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Και έγινε η επιλογή της στενής και αυστηρής τήρησης των συμβάσεων παραχώρησης.

Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι εδώ δεν μεσολαβεί κάποιου είδους πολιτική απόφαση. Αυτό είναι μια εφαρμογή των συμβάσεων χωρίς τη διαμεσολάβηση πολιτικής αποφάσεως. Αλλά παρά ταύτα, αν έπρεπε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση, τονίζω ότι παρέμβαση θα σήμαινε επιβάρυνση του προϋπολογισμού και δη των φορολογουμένων και όχι των χρηστών. Αυτές είναι οι επιλογές που υπάρχουν.

Ερώτηση: Ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου σε ό,τι αφορά στη μείωση των διοδίων για τοπικούς χρήστες αλλά και στα θέματα των αυτοκινητοδρόμων που είναι υπό κατασκευή; Παραμένει η ίδια;

Μ. Βορίδης: Παραμένει. Αλλά επειδή επηρεάζει τα οικονομικά των δρόμων, θέλω να εξεταστεί και θα εξεταστεί και θα υπάρξει παρέμβαση στο σύνολο όμως μιας χρηματοδοτικής προσέγγισης των έργων. Δεν θέλω αυτό να είναι απομονωμένο, να είναι αποσπασματικό. Θέλω να είναι έκφραση μιας συνολικής απάντησης στο χρηματοδοτικό ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζουν τα έργα αυτή τη στιγμή.

Advertisement

Ερώτηση: ¶ρα, είναι αλληλένδετο με το χρηματοδοτικό. Δεν μπορεί να επιλυθεί το ένα και να μην επιλυθεί το άλλο.
Μ.Βορίδης: Μπορεί να υπάρξουν παρεμβάσεις αυτοτελώς, αλλά αυτό πρέπει να είναι ενταγμένο μέσα σε μια συνολική στρατηγικής συζήτησης. Με δύο λόγια, την ίδια ώρα που μιλάμε για μα σειρά από ζητήματα, θα μιλήσουμε και για αυτές τις εξειδικευμένες παρεμβάσεις.

Ερώτηση: Ήταν δηλαδή στα ψιλά γράμματα; Δεν υπήρχε το παράλληλο της διαδικασίας, να γίνονται αυξήσεις όταν παγώνουν τα έργα;
Μ. Βορίδης: Να το πω διαφορετικά, χωρίς να μπούμε τώρα στη συζήτηση για τις συμβάσεις, το μείζον είναι ότι οι συμβάσεις είναι ενεργές και ότι όλες οι πλευρές θέλουν να παραμείνουν ενεργές.

Πηγή:ypodomes.com

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα