Connect with us

Λοιπά Έργα

Αυτοκινητόδρομοι υπο κατασκευή: Οι πρωταθλητές και οι μετεξεταστέοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Η σοφή Ελληνική παροιμία μπορεί να μας προϊδεάσει για τον φετινό χρόνο στις οδικές υποδομές; Πριν από λίγες μέρες παραδόθηκε ένα μικρό τμήμα της Ιόνιας Οδού στην περιοχή της ¶ρτας μήκους 8 χλμ στο τμήμα ¶γιος Δημήτριος- Σελλάδες που ανήκουν στην παράκαμψη ¶ρτας.

Αν αυτό είναι ένας καλός οιωνός αυτό θα φανεί καθώς οι εξελίξεις στο τελευταίο πεντάμηνο μόνο θετικές δεν είναι. Τα περίφημα χρονοδιαγράμματα Σουφλιά όταν υπογράφηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης προέβλεπαν κάποιες αποκλειστικές ημερομηνίες για την παράδοση τμημάτων των αυτοκινητόδρομων με παραχώρηση.

Αν και θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως ξεπερασμένο καθώς το χρονοδιάγραμμα αυτό θα ίσχυε αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα των συμβάσεων με τις απαλλοτριώσεις, τα διόδια, τη συμμετοχή των τραπεζών και άλλα ωστόσο έχει ενδιαφέρον καθώς για τον φετινό χρόνο προέβλεπε την παράδοση των παρακάτω τμημάτων:

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πύργος – Καλαμάτα)
Ο μετεξεταστέος των αυτοκινητόδρομων. Ξεκίνησε με φόρα και ..τον πήρε η κατηφόρα. Αν πιστέψουμε το χρονοδιάγραμμα ένα μεγάλο μέρος του δρόμου φέτος θα δινόταν στην κυκλοφορία:

  • Α/Κ ΚΟΜΒΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ- Α/Κ ΚΙΑΤΟΥ
  • Α/Κ ΚΙΑΤΟΥ- Α/Κ ΑΙΓΙΟΥ
  • Α/Κ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΩΝ – Α/Κ1 ΠΕΡΙΦ. ΠΑΤΡΩΝ
  • Α/Κ7 ΠΕΡΙΦ. ΠΑΤΡΩΝ- Α/Κ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ

Μιλάμε για πολύ μεγάλο τμήμα του δρόμου. Δυστυχώς ήδη η Κ/Ξ έχει δηλώσει για καθυστερήσεις που θα φτάσουν και στα 2 χρόνια για την ολοκλήρωση ενώ το τμήμα από τον Πύργο και κάτω έχει παγώσει σχεδόν από την αρχή των εργασιών.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ (Αντίρριο – Ιωάννινα)
Για φέτος θα είχαμε την παράδοση του τμήματος Αντίρριο- Παράκαμψη Αγρινίου! Δηλαδή το μισό σχεδόν έργο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει καθώς η διέλευση της Κλόκοβας (του βουνού που βρίσκεται αμέσως μετά το Αντίρριο) ακόμα δεν αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα κατασκευαστεί ενώ και το υπόλοιπο τμήμα είναι δεν θεωρείται ώριμο κατασκευαστικά.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ (Λαμία – Τρίκαλα – Εγνατία)
Καμία προγραμματισμένη παράδοση δεν αναφέρεται για φέτος αλλά σε αυτή την περίπτωση η καθυστέρηση είναι δεδομένη καθώς το τμήμα Καλαμπάκα- Εγνατία είναι μπλοκαρισμένο. Στο υπόλοιπο έργο όπου έχει δοθεί χώρος από το Δημόσιο έργα γίνονται. Είναι ένα από τα έργα που πλήττονται από τις απαλλοτριώσεις.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (Ράχες Φθιώτιδας – Κλειδί Ημαθίας)
Εδώ τα σημαντικά κατασκευαστικά έργα συμπυκνώνονται στα 25 χιλιόμετρα από τα Τέμπη μέχρι τον Πλαταμώνα. Δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη παράδοση για φέτος. Μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποια χρονοκαθυστέρηση.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ ( Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος για Σπάρτη)
Ο πρωταθλητής των αυτοκινητόδρομος συνεπής με τις ημερομηνίες και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με καλύτερους χρόνους! Φέτος ο δρόμος προβλέπεται να φτάσει μέχρι την Καλαμάτα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα φτάσει! Κάποιες μικρές ελπίδες για παράδοση ακόμα και του κλάδου για Σπάρτη φέτος υπάρχουν αλλά ακόμα και έτσι είναι η μεγάλη εξαίρεση.

Αν διαβάσατε προσεκτικά την παραπάνω είδηση θα είδατε ότι τα προβλήματα είναι εδώ και είναι υπαρκτά. Δεν είναι όμως ανυπέρβλητα και μάλιστα σε δύο από τους 5 αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Όσον αφορά τους υπόλοιπους τρεις τα προβλήματα είναι περισσότερα αλλά δεν είναι δυσεπίλυτα.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το τμήμα της Ολυμπίας Οδού και την χάραξη που περνά από το οικοσύστημα του Καϊάφα. Αν κάνουμε λίγο υπομονή μέχρι το καλοκαίρι που υποθετικά όλοι οι χώροι από το Δημόσιο θα έχουν παραδοθεί τότε ίσως τα πράγματα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Πηγή: ypodomes.com

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα