Connect with us

Επικαιρότητα

Αυτοκινητόδρομοι: λύση από τις ελληνικές τράπεζες ή την ΕΤΕπ;

Δημοσιεύθηκε

στις


Την εξυγίανση των τραπεζών πρέπει να περιμένουμε για να ξαναδούμε μπουλντόζες στα μεγάλα οδικά έργα στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από παρέμβαση που έκανε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κος Γιάννης Μαγκριώτης, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδοποιίας με κείμενό του που διαβάστηκε από το προεδρείο του ΤΕΕ.
 

Ο κ. Μαγκριώτης είπε για το θέμα:
“Όπως γνωρίζετε, από τα 5 έργα που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης τα 4 έργα, έχουν σταματήσει γιατί σταμάτησαν την χρηματοδότηση τους οι τράπεζες, γιατί θεωρούν πια ότι τα έργα δεν είναι βιώσιμα. Ουσιαστικά θεωρούν ότι η χώρα δεν είναι βιώσιμη. Αυτό είναι αδιανόητο και ξεπερνά τις δεσμεύσεις που έχουν μέσα από τις συμβάσεις. Έχουμε προτείνει λύσεις στα πλαίσια του κοινοτικού δικαίου και της εθνικής νομοθεσίας και ελπίζουμε σύντομα να γίνουν αποδεκτές.. Πιστεύω ότι λύση θα υπάρξει στο άμεσο διάστημα, μόνο με την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζών, αυτό που προσπαθεί αυτή την περίοδο η Κυβέρνηση και την σταθεροποίηση της οικονομίας. Επειδή όμως δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, σε συνεργασία με την ΕΕ ετοιμάζουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.Τονίζω ότι το δημόσιο δεν οφείλει τίποτα. Τα σημαντικά προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. Οι πολίτες έχουν κατανοήσει και υποστηρίζουν τα έργα.
 

Είναι, λοιπόν, ευθύνη των τραπεζών και των παραχωρησιούχων με υπεύθυνο και ρεαλιστικό τρόπο να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις”.
 

Μέσα από αυτή τη δήλωση καταδεικνύεται και το πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσουν ξανά τα έργα. Αντίθετα από την ελπίδα εξυγίανσης των τραπεζών, πιο λογικό είναι το σενάριο για επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εφόσον εξασφαλιστεί κι ένα ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, κάτι για το οποίο ενδιαφέρεται και η τρόικα αφού οι κατασκευές των οδικών αξόνων δίνουν ώθηση και στην ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας.
 

Στην ομιλία του ο κ. Μαγκριώτης έκανε μνεία και στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την κατάρτιση των Νέων Χαρτών για Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.
 

Advertisement
«Έχουμε επιτύχει την διεύρυνση του οδικού Δικτύου της Χώρας μας, που ενσωματώνεται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο με την προσθήκη νέων οδικών τμημάτων.Οι νέοι χάρτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν την επικύρωσή τους», σημείωσε ενώ ανέφερε και τη δημιουργία Μητρώου Οδικών υποδομών που περιέχει: Ψηφιοποίηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου με τους χαρακτηρισμούς του, καταγραφή 1000 χλμ διευρωπαϊκού οδικού δικτύου και η εισαγωγή γεωμετρικών και περιγραφικών στοιχείων στη βάση του Μητρώου, ανάπτυξη εφαρμογών με στοιχεία μελετών , επεμβάσεων οδικής ασφάλειας και συντήρησης των οδών , χαρακτηρισμού, των παρόδιων χρήσεων κ.α., προετοιμασία νέων προτάσεων στο πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκληση προκειμένου να συμπληρωθεί με δεδομένα το Μητρώο οδικών υποδομών, τακτοποίηση του οδικού δικτύου με έκδοση νέων αποφάσεων χαρακτηρισμού, νέου χαρακτηρισμού, αποχαρακτηρισμού και υποστήριξη στις νέες Καλλικρατικές δομές.
 

Δραματική κατάσταση
Από τη μεριά του δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση του οδικού δικτύου της χώρας, ιδίως του επαρχιακού και αστικού, ο πρόεδρος του, ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, κατά την έναρξη του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οδοποιίας.
 

“Για τα μεγάλα οδικά έργα λόγος δεν γίνεται» υπογράμμισε «αφού οι τράπεζες θέλουν να κερδοσκοπήσουν από μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, γι’ αυτό και διέκοψαν τη χρηματοδότησή τους”.
 

Ο κ. Σπίρτζης στάθηκε ιδιαίτερα στο «ξερίζωμα του ευρωπαϊκού κοινωνικού πλαισίου» του οποίου σήμερα μάρτυρες είναι όλοι οι Έλληνες, επισημαίνοντας ότι διαπιστώνουμε από τις συζητήσεις της κυβέρνησης και της «τρόικα» ένα λογιστικού τύπου σχεδιασμό (έσοδα-έξοδα) που βαθαίνει και μακραίνει τον κύκλο της ύφεσης και απομακρύνει την έξοδο από την κρίση. Αντίθετα, τόνισε, καμιά πρόταση αναπτυξιακού σχεδίου δεν τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ και αυτά που μπορούσαν και έπρεπε να προχωρήσουν σταμάτησαν, μεταξύ αυτών οι συμβάσεις παραχώρησης (με όποιες αμφισβητήσεις μπορεί κανείς να διατηρεί για τον τρόπο που έγιναν), οι ΣΔΙΤ και το ΕΣΠΑ.

 

Advertisement

“Ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ δεν έχει δοθεί στην πραγματική οικονομία” τόνισε χαρακτηριστικά.
 

Ένα New Deal για έργα υποδομών
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Βασίλης Χαλκιάς, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός New Deal, το οποίο απαιτείται, για να βγει η χώρα από την κρίση και θύμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ρούσβελτ, για να βγάλει τη χώρα του γρήγορα από την κρίση του 1929, έδωσε έμφαση στα έργα υποδομών και μεταξύ αυτών τα οδικά έργα.
 

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι στη χώρα μας, εκτός από την έλλειψη έργων, παρατηρείται και έλλειμμα ενδιαφέροντος για τη μείωση του κόστους των έργων, με την αξιοποίηση νέων μεθόδων, στον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση. Κανείς δεν νοιάζεται ούτε για τη μετέπειτα λειτουργία των υποδομών. Ειδικά στην οδοποιία, είπε, απουσιάζει από όλες τις φάσεις ο μελετητής: ακόμη και η μελέτη που παραδίδει δεν ελέγχεται και δεν υπάρχει κατά τις επόμενες φάσεις, είπε χαρακτηριστικά.
 

Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη να ξεκινήσουν και πάλι τα οδικά έργα που έχουν σταματήσει, όπως και στην ανάγκη σύνταξης ενός master plan όλων των οδικών έργων που χρειάζεται η χώρα (όσα είναι αναγκαία, θα πρέπει να γίνουν, είπε χαρακτηριστικά).
 

Επέκρινε δριμύτατα – αναφέροντας και συγκεκριμένα παραδείγματα – τα εμπόδια που θέτουν διάφοροι «θεσμοί» στην κατασκευή και λειτουργία των έργων:
 

Advertisement
-Την πρακτική των αποφάσεων των δικαστηρίων που καθορίζουν κόστος απαλλοτριώσεων δυσανάλογο με το κόστος της κατασκευής, με συνέπεια τα έργα να σταματούν, λόγω έλλειψης πιστώσεων.
 

-Τη δυσκολία της ανάθεσης σε ιδιώτες της κατασκευής και λειτουργίας των έργων.
 

-Αλλά και την ακύρωση στην πράξη των σύγχρονων προβλέψεων της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο, αναφέροντας χαρακτηριστικά το γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν κατά μήκος της Αττικής Οδού 16 κάμερες που καταγράφουν παραβάσεις οδηγών, δεν υφίσταται κεντρική βάση δεδομένων, ώστε οι κλήσεις να επιδίδονται αμέσως στον παραβάτη.
 

“Συνήθως αυτή φτάνει μετά δυο χρόνια, μέσω του αστυνομικού τμήματος της περιοχής και τότε το δικαστήριο, επειδή ο οδηγός δηλώνει ότι δεν θυμάται αν αυτός ή άλλος οδηγούσε το αυτοκίνητό του στη συγκεκριμένη περίπτωση, αθωώνει λόγω αμφιβολιών” είπε, θέλοντας να περιγράψει το πολυπλόκαμο των προβλημάτων.
 

Μεγαλώνει ο Πανευρωπαϊκός ¶ξονας VIII
Από την ΕΓΝΑΤΙΑ Οδός Α.Ε. ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σύμβαση συνολικής δαπάνης 102.243.324 ευρώ (με Φ.Π.Α.), που αφορά στην κατασκευή του τμήματος «Κορομηλιά ? Κρυσταλλοπηγή, μήκους 16,2χλμ.
 

Το συγκεκριμένο έργο, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, είναι τμήμα του Κάθετου Οδικού ¶ξονα «Σιάτιστα ? Κρυσταλλοπηγή» (άξονας 45) της Εγνατίας Οδού, που αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού ¶ξονα VIII και έχει μήκος 72 χλμ. περίπου.
 

Advertisement
Το έργο «Κορομηλιά?Κρυσταλλοπηγή (από Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 16+200) κατασκευάζεται με χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου (με τυπική διατομή τετράιχνου αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, πλάτους 22,25 μ.), θα έχει τρεις ανισόπεδους κόμβους, τη δίδυμη σήραγγα Ιεροπηγής, και πλήθος μεγάλων και μικρότερων τεχνικών έργων (Κάτω και ¶νω Διαβάσεις, Γέφυρες, σωληνωτοί οχετοί κλπ). Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εργολαβίας θα κατασκευαστεί παράπλευρο και κάθετο οδικό δίκτυο και θα γίνουν αποκαταστάσεις ? συνδέσεις του τοπικού οδικού δικτύου.

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα