Connect with us

Επικαιρότητα

Αυτοκινητόδρομοι: αγωνία για τη λύση, με πολλά προβλήματα οι χαράξεις σε Ε65 και Ολυμπία Οδό

Δημοσιεύθηκε

στις


Με μεγάλη αγωνία αναμένεται η τελική κατάληξη των επαφών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση των αυτοκινητόδρομων που η κατασκευή τους έχει παγώσει εδώ και ένα χρόνο. Το λυπηρό θέαμα των εργοταξίων χωρίς κόσμος και των μισοτελειωμένων έργων πάνω στους δρόμους είναι πολύ πιθανό να έχει happy end σε λίγους μήνες.
 

Ως πρώτη προτεραιότητα έχει τεθεί η ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων με διεθνή σημασία και προβάδισμα έχουν η Ολυμπία Οδός και ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου που κατασκευάζονται οι σήραγγες των Τεμπών. Η Ιόνια Οδός έχει και αυτή περιέλθει σε θετικό πρόσημο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις ενώ ερώτημα παραμένει ο αυτοκινητόδρομος της Κεντρικής Ελλάδας ή αλλιώς Ε65.
 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Το χρηματοδοτικό είναι το πιο προφανές πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και οι επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι συνεχείς. Από εκεί και έπειτα το επόμενο μεγάλο ζήτημα είναι οι απαλλοτριώσεις. Το καλό σε αυτό το θέμα είναι πως στους μήνες που μεσολάβησαν με τα έργα να έχουν παγώσει οι διαδικασίες επίταξης και αποζημίωσης έχουν προχωρήσει σημαντικά.

 

Ο Ολυμπιακός Νόμος που εφαρμόστηκε είχε πολύ μεγάλα αποτελέσματα και το Υπουργείο Υποδομών που προσπαθεί να βάλει μία τάξη στο γενικό χάος που επικρατεί στο θέμα των παγωμένων αυτοκινητόδρομων έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένο. Τα αποτελέσματα της βελτίωσης για τις απαλλοτριώσεις θα ανακοινωθούν όταν υπάρξει συνολική συμφωνία.
 

ΤΑ ..ΧΑΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Από τους 4 παγωμένους αυτοκινητόδρομους είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στους 3. Στην Ολυμπία Οδό είναι πλέον γεγονός πως σε αυτή τη χρονική φάση ο δρόμος θα φτάσει το πολύ μέχρι τον Πύργο. Από εκεί και κάτω η υπόθεση του τμήματος μέχρι την Τσακώνα έχει παγώσει λόγω του Καϊάφα.
 

Ακόμα και αν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας επιμένουν να ολοκληρωθεί ο δρόμος αυτό είναι πλέον κάτι σχεδόν αδύνατο καθώς θα πρέπει να ετοιμαστούν νέες μελέτες, να υπάρξει νέα κοστολόγηση και αυτό απαιτεί χρόνο. Έτσι σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, με το έργο να παραμένει στη μέση δημιουργεί πολλά προβλήματα. Η θυσία του τμήματος ωστόσο δεν είναι δεδομένη μιας και ίσως βρεθεί μία φόρμουλα για μελλοντική ένταξη του τμήματος στον αυτοκινητόδρομο.
 

Στην Κεντρική Οδό Ε65, οι μελετητές έβαλαν τα χεράκια τους και ..έβγαλαν τα ματάκια τους καθώς η χάραξη από την Καλαμπάκα μέχρι την Εγνατία Οδό στην Παναγιά Γρεβενών είναι εξόφθαλμα σε προστατευόμενη περιοχή με υψηλή περιβαλλοντική αξία με αποτέλεσμα με την πρώτη προσφυγή το τμήμα να τεθεί εκτός.
 

Εδώ οι επιλογές είναι δύο: η πρώτη είναι ο δρόμος να σταματήσει στην Καλαμπάκα που όμως κάνει τον δρόμο ακόμα λιγότερο επιτυχημένο εμπορικά καθώς η σύνδεση με την Εγνατία εξασφαλίζει στον Ε65 καθημερινό φόρτο οχημάτων ενώ παρέχει γρήγορη σύνδεση της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας με την Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.
 

Η δεύτερη είναι να αλλάξει η χάραξη και να κατασκευαστεί σε δεύτερο χρόνο αφού προετοιμαστούν μελέτες, χρηματοδότηση κλπ. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν δυνατή η λειτουργία του δρόμου αλλά και σύνδεση του με την κατασκευή του τμήματος Καλαμπάκα-Εγνατία αρχικά με το υπάρχον οδικό δίκτυο.
 

Τέλος στην Ιόνια Οδό έχουμε το γνωστό θέμα της Παλιοβούνας, στην περιοχή αμέσως μετά το Αντίρριο. Η απόφαση για την κατασκευή σήραγγας είναι σχεδόν σίγουρη αλλά αυτόματα σημαίνει πως το νοτιότερο τμήμα του δρόμου θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον 2 χρόνια αργότερα από όλο το υπόλοιπο τμήμα. Ωστόσο και εδώ δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα της χρηματοδότησης.
 

Πηγή:ypodomes.com
 

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα