Connect with us

Ολυμπία Οδός

Αυτοκινητόδρομοι: αισιοδοξία από το ΥΠΟΜΕΔΙ για την επανεκκίνηση, επιφυλακτικές οι κοινοπραξίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κυβέρνηση και το Υπ. Υποδομών εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση, μέσα στους επόμενους έναν-δυο μήνες, των παγωμένων από τον Νοέμβριο του 2010 οδικών συμβάσεων παραχώρησης, αφού βέβαια “τελειώσουν” πρώτα οι εκκρεμότητες με το PSI και διαφανεί η τύχη των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων


Ωστόσο οι κοινοπραξίες δεν συμμερίζονται απολύτως αυτή την αισιοδοξία. Αν και παραδέχονται ότι εσχάτως υπάρχει μια κινητικότητα στο θέμα αυτό, ότι γίνονται επαφές και συζητήσεις μεταξύ των συμβούλων του κράτους και των κατασκευαστών, και ότι υπάρχει η προσδοκία πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου μπορεί να προκύψει κάποια συμφωνία σε κάμποσα σημεία τριβής, εντούτοις ανησυχούν ότι πριν από τον Σεπτέμβριο δεν θα έχουμε κομβικές ανατροπές και εξελίξεις, που θα οδηγήσουν σε μαζική επανεκκίνηση των εργασιών.
 
Μάλιστα, σε κάποιες κοινοπραξίες ισχυρίζονται ότι αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες, “μπορεί να χαθεί και σχεδόν ολόκληρο το 2012″… Κατά συνέπεια, ακόμα και να υπάρχουν… χαραμάδες φωτός για επανέναρξη των projects (Κόρινθος – Πάτρα, Ιόνια Οδός, Ε65, Μαλιακός – Κλειδί, Κόρινθος – Καλαμάτα, αν και το τελευταίο είναι σαφώς προχωρημένο), το τοπίο είναι ακόμα θολό και όλα θα εξαρτηθούν από το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και τις τραπεζικές δυνατότητες.
 
Αυτό πάντως που φαίνεται να προωθείται είναι η αλλαγή των συμβάσεων. Τόσο στο χρηματοοικονομικό τους σκέλος όσο και στο τεχνικό τους αντικείμενο, το οποίο έτσι κι αλλιώς βαίνει προς περικοπή (στον Ε65, στην Ολυμπία Οδό κ.α.). Γιατί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάμε μάλλον για αλλαγές του χρηματοδοτικού σκέλους, με τη συμβολή του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ετσι, είτε θα τεθούν ως εγγυητικό κεφάλαιο πόροι του ΕΣΠΑ στην ΕΤΕπ, η οποία στη συνέχεια θα δανείσει ένα πολλαπλάσιο ποσό, είτε θα δώσει η ΕΤΕπ απευθείας χρήματα στη χώρα μας, προκειμένου να καλυφθούν πρόσθετες ανάγκες που δεν υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό των έργων.
 
Δηλαδή, έχουμε σχεδόν πλήρη ανατροπή των συμβάσεων, η οποία θα πρέπει μελλοντικά να “περάσει” από τη Βουλή! Γιατί γίνονται ζυμώσεις για αλλαγή στο χρηματοδοτικό σκέλος, στον φορέα χρηματοδότησης, στα επιτόκια, στο ίδιο το αντικείμενο των οδικών έργων, γίνονται συζητήσεις για νέα δεδομένα λόγω πτώσης του κυκλοφοριακού φόρτου, με το Δημόσιο να αναλαμβάνει πρόσθετο ρίσκο και να δίνει εγγυήσεις που κανονικά θα έπρεπε να βαραίνουν τους ιδιώτες.

axiaplus.gr

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα