Connect with us

Αθλητικές Υποδομές

Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας: στη Βουλή το έργο, μέχρι το 2016 έτοιμη η πρώτη Πίστα για Φόρμουλα 1

Δημοσιεύθηκε

στις


«Έχει ολοκληρωθεί νομοθετικά, το θέμα της ένταξης του Αυτοκινητοδρομίου της Πάτρας και σύντομα θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή». Αυτό ανέφερε πριν λίγες μέρες ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργος Πετράκος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Πάτρα, για το νέο επενδυτικό Νόμο.
Ο κ. Πετράκος παρουσίασε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης ενώ αναφέρθηκε στο νέο επενδυτικό νόμο, που ισχύει από το 2011.
 
Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Η επένδυση, ύψους 94,6 εκατ. ευρώ, πήρε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, δίνοντας την εκκίνηση για τη δημιουργία μιας πίστας που θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι, από το σύνολο της επένδυσης, η επιχορήγηση που θα λάβει το έργο είναι σε ποσοστό 30,5%, δηλαδή 28,92 εκατ. ευρώ.
 
Η πρώτη καρό σημαία αναμένεται να… πέσει σε περίπου 3 χρόνια από την εκκίνηση των εργασιών, που θα περιλαμβάνει την κατασκευή της πίστας, αλλά και των παράπλευρων κτιρίων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο.
 
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται η δημιουργία πίστας αγώνων διεθνών προδιαγραφών και όλων των υποστηρικτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων για τη λειτουργία της επένδυσης.
 
Η πίστα θα έχει συνολικό μήκος 4.880 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα, ενώ η κύρια ευθεία θα έχει μήκος 904 μέτρα. Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες και άλλων κατηγοριών, καθώς και να χρησιμοποιηθεί για διοργάνωση εκδηλώσεων.
 
Το επενδυτικό σχέδιο πρόκειται να αναπτυχθεί σε έκταση συνολικής επιφάνειας 928 στρεμμάτων, κάτω από την επαρχιακή οδό Χαλανδρίτσας – Βαλμαντούρας, στην οποία θα εγκατασταθεί το υπό δημιουργία αυτοκινητοδρόμιο, που θα απέχει 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάτρας.
 
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΑΕ
Η μετοχική σύνθεση του φορέα αποτελείται συνολικά από 411 μετόχους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο δήμος Πατρέων, το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο δήμος Φαρρών, η ΤΕΔΚ Αχαΐας, η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα κ.ά. Βασικός μέτοχος του φορέα της επένδυσης είναι η επιχείρηση Ανώνυμη Επενδυτική Τεχνική Τουριστική και Διαχειριστική Εταιρεία Αυτοκινητοδρομίου Πατρών, με διακριτικό τίτλο «Ελληνικό Αυτοκινητοδρόμιο».
 
Ο φορέας της επένδυσης έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες, όπως είναι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, αρχιτεκτονικής μελέτης, σκοπιμότητας και καταλληλότητας οικοπέδου, προκειμένου να υλοποιήσει την επένδυση.
 
Με την ολοκλήρωση του έργου, προβλέπεται να δημιουργηθούν περίπου 500 νέες θέσεις εργασίας και σημαντικά οφέλη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός της πίστας έγινε από τον Τζόρτζιο Μπέγκελα Μπαρτόλι, τεχνικό διευθυντή της πίστας Φόρμουλα 1 στη Μόντσα της Ιταλίας, ενώ η τελική προσαρμογή στο πραγματικό ανάγλυφο του εδάφους και στους αναθεωρημένους για το 2006 κανονισμούς της FIA έγινε από την εταιρεία συγκοινωνιακών μελετών Α. Ταζές – Ε. Ρότσκος Ο.Ε., με σύμβουλο επί θεμάτων F1 τον Πιερ Απαντ – Πέρικ, τεχνικό διευθυντή της πίστας του Σπα στο Βέλγιο.
 
 
Η ΠΙΣΤΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
  • Συνολική επένδυση: 94,6 εκατ. ευρώ
  • Η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 30,5%, δηλαδή σε 28,9 εκατ. ευρώ
  • Δημιουργία 500 νέων θέσεων εργασίας
  • Έκταση πίστας και παράπλευρων χώρων: 928 στρέμματα
  • Η πίστα θα έχει κερκίδες 48.500 θεατών
  • Η μετοχική σύνθεση του φορέα αποτελείται συνολικά από 411 μετόχους 360 στρέμματα ελεύθεροι χώροι, οι οποίοι θα καλυφθούν με φυτά.
  • Θέσεις στάθμευσης 2.800 θέσεων
  • 37 καμπίνες αναμετάδοσης των αγώνων
 
Πηγή:ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα