Connect with us

Τραμ Αθήνας

Αττικό Μετρό: Απολύτως ασφαλής η γέφυρα Λαμπράκη για το Τραμ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο η Αττικό Μετρό όπου διευκρινίζει τι ακριβώς συμβαίνει με τη γέφυρα επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη στον Πειραιά, μετά το θόρυβο που δημιούργησε ερώτηση στη βουλή του βουλευτή της ΝΔ κ.Κατσαφάδου σχετικά με την στατική επάρκεια της.

Παράγοντες της Αττικό Μετρό ανέφεραν στο ypodomes.com ότι η γέφυρα θεωρείται απολύτως ασφαλής και ικανή και πως θα ξεκινήσουν και άμεσες εργασίες για να σταματήσουν τα φαινόμενα διάβρωσης ενώ θα προετοιμαστεί και νέο αυτοτελές έργο για την επέκταση της διάρκειας ζωής της, χωρίς να έχει αυτό όμως κάποια σχέση με την επάρκεια της. Αναλυτικά η αναανακοίνωση αναφέρει πως:

Η γέφυρα Λαμπράκη κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60 με τους τότε ισχύοντες κανονισμούς. Στην εργολαβία της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, επειδή στη γέφυρα υπήρχαν ορατές επιφανειακές φθορές, προβλέφθηκε στις περιοχές που έχει φθαρεί το σκυρόδεμα και έχει αποκαλυφθεί ο οπλισμός, να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς εργασίες για την αποκατάστασή τους.

Οι εργασίες αυτές με βάση το χρονοδιάγραμμα του έργου, είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., έγκαιρα, από το 2015, προκειμένου να διερευνήσει την επίδραση του Τραμ στα εντατικά μεγέθη της γέφυρας, προέβη στις παρακάτω ενέργειες :

1.Ανέθεσε στην εταιρεία «ΝΑΜΑ LAB Εργαστήριο Γεωτεχνικής Μηχανικής, Δοκιμών Υλικών και Ποιοτικού Ελέγχου Α.Ε.», μέσω της αναδόχου του έργου εταιρείας «ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.», την εκτέλεση επιτόπου εργαστηριακών δοκιμών για τη δομική αξιολόγηση της γέφυρας.

Η έρευνα περιελάμβανε :

• την εκτέλεση δοκιμών κρουσιμέτρου σε σκληρυμένο σκυρόδεμα
• την εκτέλεση δοκιμών προσδιορισμού ταχύτητας διάδοσης υπερήχων σε σκληρυμένο σκυρόδεμα
• την καταγραφή οπλισμού και
• τη λήψη, διαμόρφωση και προσδιορισμό αντοχής σε θλίψη πυρήνων σκυροδέματος.

Σκοπός της παραπάνω έρευνας ήταν ο έλεγχος της ποιότητας του σκυροδέματος του φέροντος οργανισμού και ο προσδιορισμός του οπλισμού των δομικών στοιχείων της γέφυρας, τα δε αποτελέσματα χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια στις μελετητικές εργασίες για τη δημιουργία των αναλυτικών προσομοιωμάτων των τριών αντιπροσωπευτικών αμφιέρειστων ανοιγμάτων του φορέα της γέφυρας.

2. Ανέθεσε στο ΕΜΠ την πραγματοποίηση δοκιμαστικών φορτίσεων στα αντιπροσωπευτικά ανοίγματα του φορέα της ανωδομής της γέφυρας, προκειμένου με τα αποτελέσματα να γίνει η βαθμονόμηση των υπολογιστικών προσομοιωμάτων, προσεγγίζοντας με ικανοποιητική αξιοπιστία την πραγματική κατασκευή.

3. Ανέθεσε στο μελετητικό γραφείο Α. Σπυρόπουλος, μέσω της Αναδόχου εταιρείας ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. την εκπόνηση συγκριτικών αναλύσεων για τα τρία (3) αντιπροσωπευτικά ανοίγματα του φορέα ανωδομής της γέφυρας Λαμπράκη, με σκοπό να εξεταστεί κατά πόσο τα φορτία του Τραμ επέφεραν ή όχι αύξηση της καταπόνησης στα εξεταζόμενα ανοίγματα σε σύγκριση με τα οδικά κανονιστικά φορτία της εποχής που κατασκευάσθηκε η γέφυρα.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις προαναφερόμενες διερευνήσεις και αναλύσεις είναι :

α. Επιβεβαιώνεται ότι η διέλευση του Τραμ δεν επιφέρει αύξηση των εντατικών μεγεθών της γέφυρας και για τα τρία αντιπροσωπευτικά ανοίγματα της γέφυρας. Δηλαδή, συγκριτικά με την αρχική μελέτη κατασκευής της γέφυρας, η διέλευση του Τραμ δεν δημιουργεί πρόσθετη καταπόνηση του φορέα και δεν επιβαρύνει την υφιστάμενη γέφυρα.

β. Τα αναπτυσσόμενα βέλη κάμψης που μετρήθηκαν με τις δοκιμαστικές φορτίσεις, που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, είναι μικρότερα των αντίστοιχων που προκύπτουν από τις αναλύσεις.

γ. Όσον αφορά τη συγκριτική εξέταση με τα πρόσθετα φορτία Τραμ, κατά τον αντισεισμικό έλεγχο του φορέα της γέφυρας, από την ανάλυση προέκυψε, ότι οι ταλαντούμενες μάζες, με την προσθήκη του φορτίου του συρμού του Τραμ, είναι μικρότερες σε σχέση με το σύνολο των κινητών της αρχικής μελέτης.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αναβάθμιση της στατικής επάρκειας της γέφυρας Λαμπράκη, λόγω της λειτουργίας του ΤΡΑΜ, δεν κρίνεται απαραίτητη. Όλα τα ανωτέρω στοιχεία έχουν διαβιβασθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, χωρίς να έχει αμφισβητηθεί η ορθότητά τους.

Παρ’ όλα αυτά η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ως φορέας υλοποίησης Έργων Κοινής Ωφέλειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και την Περιφέρεια Αττικής, προετοιμάζει τα τεύχη για τη δημοπράτηση ενός ανεξάρτητου έργου για την αναβάθμιση του φέροντα οργανισμού της γέφυρας Λαμπράκη και της σεισμικής συμπεριφοράς αυτής, με σκοπό την επέκταση του χρόνου ζωής της και τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες νέους κανονισμούς. Σκοπός του έργου είναι η, σε βάθος χρόνου, διαφύλαξη της αρτιότητας του έργου του Τραμ, μέσω της επέκτασης του χρόνου ζωής της γέφυρας Λαμπράκη και δεν θα επηρεάσει την έναρξη της λειτουργίας του Τραμ.

image_pdfimage_print

Αστικές

Ολιγόωρη διακοπή του Τραμ στο τμήμα Κασομούλη-Παναγίτσα την Κυριακή

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τραμ Αθήνας 2

Σας ενημερώνουμε ότι, μετά από αίτημα της ΔΕΔΔΗΕ, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 και κατά το χρονικό διάστημα από 07:00 π.μ. έως 09:00 π.μ. θα υπάρξει διακοπή των δρομολογίων του ΤΡΑΜ στο τμήμα από τη στάση Κασομούλη έως τη στάση Παναγίτσα στο Παλ. Φάληρο.

Στο παραπάνω χρονικό διάστημα τα δρομολόγια του ΤΡΑΜ θα διεξάγονται στα τμήματα Παναγίτσα- Βούλα, Παναγίτσα- ΣΕΦ και ΣΕΦ- Βούλα.

Τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και κατ’  επέκταση των δρομολογίων ζήτησε εκτάκτως η ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να εκτελέσει εργασίες σε τμήμα του εναερίου δικτύου της στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Αχιλλέως στο Παλαιό Φάληρο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τραμ Αθήνας

Από το νέο Γενικό Σχέδιο Μεταφορών θα προκύψει επέκταση Μετρό ή Τραμ στο Πέραμα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Tram

Μέσω του νέου Γενικού Σχεδίου Μεταφορών θα εξεταστεί αν στο Πέραμα μπορεί να φτάσει το Μετρό ή το Τραμ. Αυτό αποκαλύπτεται από δύο απαντητικά έγγραφα τα οποία διάθετει το ypodomes.com σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Το πρώτο έγγραφο το οποίο υπογράφει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σημειώνεται πως η επέκταση του Μετρό στο Πέραμα δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Αττικό Μετρό Α.Ε, ούτε έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα διακλάδωση του υπό κατασκευή έργου επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να επεκταθεί προς το Πέραμα.

Όπως επίσης υπενθυμίζεται στο ίδιο έγγραφο, η Αττικό Μετρό κατά το παρελθόν είχε προγραμματίσει την επέκταση του Τραμ τόσο προς το Κερατσίνι, όσο και προς το Πέραμα. Μάλιστα είχε ολοκληρωθεί η σύνταξη των τοπογραφικών μελετών αλλά λόγω αντιδράσεων από του τοπικούς Δήμους, απαιτείτια η επανεξέταση του σχεδιασμού των μέσων σταθερής τροχιάς στην περιοχή.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΑ

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται πως ο ΟΑΣΑ ως αρμόδιος Φορέας των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, αυτή την εποχή επεξεργάεται τα τεύχη δημοπράτησης της συγκοινωνιακής μελέτης στο πλαίσιο του νέου Γενικού Σχεδίου Μεταφορών. Από αυτή θα προκύψουν οι βάσεις δεδομένων και τα αναγκαία στοιχεία για την τεκμηρίωση των αναγκαίων για νέα έργα Μετρό και Τραμ στο ευρύτερο πολεδομικό συγκρότημα της Αθήνας.

Στο έγγραφο του ΟΑΣΑ γίνεται υπενθύμισση ότι στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας προβλέπεται η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου Τραμ έχοντας εξεταστεί σε παλαιότερες μελέτες, πιθανές οδεύσεις.

Γίνεται σαφές από το έγγραφο ότι εντός του 2020 θα ξεκινήσει η εκπόνηση του Γενικού Σχεδίου Μεταφορών για την Αθήνα από το οποίο μετά από 2 χρόνια περίπου θα προκύψουν όλες οι νέες ανάγκες για έργα μέσων σταθερής τροχιάς.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

Το γεγονός ότι στο Δήμο Περάματος αντιδρούν στην επέκταση του Τραμ, θα προκαλέσει μεγάλη χρονική καθυστέρηση σε ότι τελικά αποφασιστεί να προσεγγίσει την περιοχή. Να θυμίσουμε ότι υπήρχε η βούληση να καλυφθεί από το ΠΕΠ Αττικής, η τυχόν επέκταση του Τραμ , πράγμα που σήμαινε πως Κερατσίνι και Πέραμα θα μπορούσαν να συνδεθούν σταδιακά με το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας μέχρι το 2025.

Αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις λύσεις που είχαν προταθεί είναι σημαντικό μέρος της επέκτασης προς Κερατσίνι να γινεί υπόγεια για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος διαδρομής μέχρι το Πέραμα. Εξίσου σημαντικό είναι πως η ένταξη της επέκτασης του Τραμ στο Πέραμα μέσα στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, του έδινε μεγάλο προβάδισμα υλοποίησης έναντι άλλων περιοχών.

Πλέον με δεδομένο το πάγωμα της επέκτασης του Τραμ και την επανεξέταση των επεκτάσεων Μετρό και Τραμ στην πρωτεύουσα, είναι σχεδόν δεδομένο ότι στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε Μετρό ή Τραμ σε 20 χρόνια.

Αν αναλογιστούμε ότι ήδη περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια επεκτάσεις του Μετρό σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με πιο ώριμες μελετητικά συνθήκες όπως η κάλυψη της Κηφισίας (Γραμμή 4-Β`φάση), η επέκταση προς Ίλιον της Γραμμής 2 ή το επείγον έργο της υπογειοποίησης της Γραμμής 1 από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά και πως για να μπει μπρος ο διαγωνισμός για τη Γραμμή 4 (στο πρώτο τμήμα από Άλσος Βεϊκου μέχρι Γουδή) χρειάστηκαν 13 χρόνια τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ακόμα και αν αποφασιστεί η επέκταση του Μετρό προς το Πέραμα θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να υλοποιηθεί.

Αυτό που όμως δεν έχει απαντηθεί, είναι τι θα γίνει αν το νέο Γενικό Σχέδιο Μεταφορών τελικά υιοθετήσει την επέκταση του Τραμ έναντι του Μετρό στο Πέραμα. Πόσα χαμένα χρόνια θα έχουν περάσει;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τραμ Αθήνας

Νέα παράταση για τον Μάρτιο στα έργα για το Τραμ στο Φάληρο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συρμός τραμ

Νέα παράταση, ολίγων εβδομάδων αυτή τη φορά, δόθηκαν στα εργα μετακίνησης των γραμμών Τραμ στο Φάληρο. Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα, στο ypodomes.com, η 17η Φεβρουαρίου δεν θα είναι τελικά η ημερομηνία εκκίνησης των σχετικών εργασιών.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό, τα έργα είναι συνδεδεμένα με την έναρξη της εμπορική λειτουργίας της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Τα έργα έχουν ολοκληρωθεί όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν ολοκληρωθεί η μετακίνηση των γραμμών του Τραμ από το Φλοίσβο μέχρι το Στάδιο Καραϊσκάκη, στα πλαίσια των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πλέον το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να ξεκινήσει η εργασία αυτή από την ΑΚΤΩΡ, που είναι και η ανάδοχος. Η μετακίνηση των γραμμών είναι απαραίτητη λόγω της αλλαγής του συγκοινωνιακού χάρτη στο Φαληρικό Όρμο. Ήδη εδώ και 8 μήνες έχει μεταφερθεί η παραλιακή λεωφόρος Ποσειδώνος κατά περίπου 80 μέτρα προς τη θάλασσα.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Εφόσον τα έργα ξεκινήσουν τον Μάρτιο πιθανολογείται πως θα χρειαστεί ένα διάστημα 2-5 μηνών. Έτσι, ανάλογα με το πόσο χρόνο θα χρειαστεί, η μετακινημένη γραμμή θα είναι λειτουργική μέσα στο καλοκαίρι. Αν χρειαστεί και ένα διάστημα δοκιμαστικών δρομολογίων του μικρού αυτού τμήματος, τότε οδηγούμαστε σε λειτουργία της επέκτασης προς το Φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να δούμε να λειτουργεί προς το τέλος καλοκαιριού.

Να θυμίσουμε ότι τα έργα επέκτασης του Τραμ προς τον Πειραιά τα εκτελεί η Αττικό Μετρό με ανάδοχο την ΘΕΜΕΛΗ. Ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2013 με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Φεβρουάριο του 2015 (!!). Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 5 χρόνια καθυστερήσεων, δηλαδή από 25 μήνες τα έργα εκτοξεύθηκαν στουςς 85 μήνες, δηλαδή τριπλασιάστηκε ο απαραίτητος χρόνος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα