Νίκος
Καραγιάννης

Στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» εντάσσεται, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το έργο «ολοκληρωμένης παρέμβασης στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας», με συνολικό προϋπολογισμό 616.637,51 ευρώ.

Το Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας βρίσκεται στον κεντρικό τομέα της Αθήνας και μαζί με τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίο του Άρεως, αποτέλεσε επί δεκαετίες βασικό χώρο αναψυχής των Αθηναίων. Λόγω του αμιγή δασικού του χαρακτήρα στο μεγαλύτερο μέρους του, είναι μοναδικό για την Αθήνα. Απλώνεται σε 435 στρέμματα μαζί με το παρακείμενο ρέμα που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του δασικού οικοσυστήματος του Άλσους. Η περιοχή παρέμβασης χωρίς το ρέμα, εκτείνεται σε 415 στρέμματα.

Η πράξη αφορά:

α. Τη διαμόρφωση δύο χώρων δραστηριοτήτων αναψυχής, άθλησης και δικτύου ποδηλατοδρόμων στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους

β. Την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω σύγχρονων φωτιστικών σωμάτων και συστήματος διαχείρισης φωτισμού στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας.

– Οι χώροι δραστηριοτήτων αφορούν εκτάσεις 260 και 1.480 τ.μ. Θα περιλαμβάνουν εξοπλισμό (όργανα–κατασκευές), ο οποίος είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι. Ο σχεδιασμός τους κατά το δυνατό ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού. Οι χώροι περιβάλλονται από περίφραξη για λόγους ασφάλειας, θα υπάρχει διαχωρισμός των περιοχών δραστηριοποίησης των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων χρηστών, θα είναι προσβάσιμοι και χρηστικοί από ΑΜΕΑ και θα διαθέτουν εισόδους για το κοινό, ζώνες όδευσης., κατάλληλο και επαρκή φωτισμό, επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευόμενα από τον ήλιο, καλάθια απορριμμάτων και ζώνες πρασίνου.

– Ο ποδηλατόδρομος θα είναι μικτής χρήσης–κύριας χρήσης ποδηλάτου

– Ανεξάρτητες διαδρομές συνύπαρξης με πεζούς. Αφορά δύο διακριτά τμήματα:

Το Τμήμα 1 , έχει μήκος 678 μ., είναι στο βόρειο τμήμα του Άλσους και αφορά υφιστάμενη χωμάτινη οδό που θα ανασκαφεί σε ένα βάθος 0,50 μέτρων και θα τοποθετηθεί κουρασάνι. Πρόκειται για σταθερό δάπεδο από φυσικά υλικά όπως φυσικό χώμα, άμμος λατομείου, αλεσμένα κεραμίδια, ψηφίδα, χαλαζιακή άμμος και θηραϊκή γη.

Ως απόλυτα οικολογικό και βιοκλιματικό υλικό ενδείκνυται στην κατασκευή υποδομών ποδηλάτων μέσα σε πάρκα, τάπητα (ταρτάν). Η τελική επιφάνεια είναι κεραμική–χωμάτινη και ξεκούραστη για τον ποδηλάτη. Επίσης θα κατασκευαστεί πρανές εκατέρωθεν του ποδηλατοδρόμου από πασσάλους εμποτισμένης ξυλείας και ο διαχωρισμός ποδηλατιστών και πεζών θα γίνει με φύτευση θάμνων ανά 50 εκ.

Το Τμήμα 2 της διαδρομής, έχει μήκος 600 μ. Ο χώρος προς το παρόν χρησιμοποιείται ως οδός περιπάτου και είναι πλάτους μεταξύ 3,5 και 4,0 μέτρα (σημειακά υπάρχουν πλατύσματα σημαντικού εύρους). Ένα τμήμα της οδού έχει διπλή διατομή με φυτεμένη νησίδα ενδιάμεσα (4,8 μ.–1,0 μ.–3,8 μ.). Η οδός είναι ασφαλτοστρωμένη και σε καλή κατάσταση και το έργο αφορά κατά βάση τη σωστή οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση που είναι απολύτως αναγκαία για την ασφαλή και βέλτιστη λειτουργία οποιουδήποτε συγκοινωνιακού συστήματος.

– Θα γίνει αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών (ιστοί και φωτιστικά σώματα) στο νότιο τμήμα του Άλσους και επέκταση του δικτύου φωτισμού (εγκατάσταση νέων φωτιστικών) στην διαδρομή του ποδηλατόδρομου στο βόρειο τμήμα του Άλσους και στις περιοχές δραστηριοτήτων. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισµός του δικτύου φωτισµού και η αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών µε νέα τεχνολογίας διόδων φωτοεκπομπής LED.

Η διαχείριση του συνόλου του φωτισμού του Άλσους θα γίνει μέσω ενός καινοτόμου συστήματος τηλεδιαχείρισης μέσω της υπάρχουσας γραμμής τροφοδοσίας των φωτιστικών (powerline) στους πίνακες φωτισµού. Με τα παραπάνω έργα ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός του Άλσους και ο εμπλουτισμός του με δραστηριότητες ώστε μαζί με υφιστάμενες εγκαταστάσεις (ανοιχτό θέατρο, θερινός κινηματογράφος, Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού) και τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις (Προστασία και βελτίωση της βλάστησης και δημιουργία κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης) να αποτελέσει ένα πόλο αναψυχής, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, πολιτισμού και αθλητισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του λεκανοπεδίου.

Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ αναμένεται το επόμενο διάστημα και η δημοπράτησή του. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης της πράξης είναι ο Δήμος Χαλκηδόνας-Φιλαδέλφειας ενώ χρονικός στόχος για την υλοποίησή της ορίστηκε για τις 31/12/2023. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ένταξη της πράξης στο ΕΣΠΑ πατήστε εδώ.

 

Ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας