Νίκος
Καραγιάννης

Με την πρόσληψη τεχνικοο-οικονομικού συμβούλου, ξεκινά η διαδικασία για τον νέο διαγωνισμό για την ανάληψη της λειτουργίας της Αττικής Οδού. Τρεις εταιρείες έχουν επιλεγεί από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ και είναι οι: RACE Consulting Engineers LP, LDK Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. και η Hill International.

Το ενδιαφέρον στην απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, είναι πως αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα να υπάρξουν περισσότερες από μία συμβάσεις παραχώρησης, δηλαδή να “σπάσει” η εκμετάλλευση και λειτουργία της Αττικής Οδού σε τμήματα. “Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προτίθεται να δημοπρατήσει στο άμεσο μέλλον μια ή και περισσότερες Συμβάσεις Παραχώρησης για την εκμετάλλευση, λειτουργία και συντήρηση ελεύθερης Λεωφόρου Ελευσίνας -Σταυρού -Α/Δ Σπάτων και της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, σε συνδυασμό με την υλοποίηση άλλων κατασκευαστικών αντικειμένων (επεκτάσεις Αττικής Οδού ή / και έργα σε άλλους οδικούς άξονες)” λέει χαρακτηριστικά.

Το σενάριο αυτό είχε βγει στον αέρα από το περασμένο Φθινόπωρο και μάλιστα είχε συνδεθεί με τη χρηματοδότηση του έργου του ΒΟΑΚ.  Το μοντέλο που παρέλαβε το υπουργείο Υποδομών για τον ΒΟΑΚ θεωρείται μη βιώσιμο χρηματοδοτικά. Ωστόσο αυτό είναι ένα από τα πολλά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι για την επόμενη ημέρα της Αττικής Οδού.

Η διερεύνηση θα γίνει σε δύο στοιχεία. Το ένα σχετικό με το οικονομικό καθώς αυτό επηρεάζει το χρόνο λήξης της σύμβασης και το δεύερο είναι οι παράμετροι που συνδέονται με την πρόβλςεψη υποχρεώσεων όωπς η βαριά συντήρηση, αναβάθμιση του συστήματος διοδίων κ.α.

Πιο αναλυτικά, θα διερευνηθούν θέματα που σχετίζονται με:

1.Τη διενέργεια τεχνικού ελέγχου της Σύμβασης Παραχώρησης κατά την περίοδο Λειτουργίας και Συντήρησης και συγκεκριμένα για την παραγωγή τεχνικής αναφοράς εστιαζόμενης στα ακόλουθα θέματα:
Α.Εντοπισμός χρονικών σημείων βαριάς συντήρησης του Έργου με βάση το Εγκεκριμένο Εγχειρίδιο Λειτουργίας, Επιθεώρησης & Συντήρησης.  Προβλεπόμενοι κύκλοι –πραγματοποιηθέντες κύκλοι -αποτίμηση του ύψους των δαπανών.

Β.Κόστος βαριάς συντήρησης: (βα) Υλοποιηθέν, (ββ) προβλεπόμενο μέχρι το τέλος της Περιόδου Παραχώρησης, βγ) προβλεπόμενο κατά την διετή Περίοδο Εγγύησης (Τ3) , (βδ) εκτίμηση τυχόν αναγκαίου κόστους βαριάς συντήρησης για περίοδο 5 ετών μετά τη λήξη της Περιόδου Τ3.

Τα ανωτέρω κόστη (πραγματοποιηθέντα και μελλοντικά πλην του (βδ)) θα πρέπει να αντιστοιχηθούν με τις αντίστοιχες προβλέψεις εκροών του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου.

Γ.Εκτίμηση του προβλεπόμενου κόστους για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Παραχώρησης που απορρέουν από τις ρήτρες του άρθρου 44.1.1 της Σύμβασης Παραχώρησης περί Χρόνου Εγγύησης και Υποχρεωτικής Συντήρησης.

Δ.Εντοπισμός των συστημάτων που αναφέρονται στη ρύθμιση/έλεγχο της κυκλοφορίας και είσπραξης διοδίων, τα οποία σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης και συγκεκριμένα το Άρθρο 44.1.1.πργφ (5) κατά την τελευταία τριετία της Περιόδου Παραχώρησης (δηλαδή κατά το διάστημα D-3 μέχρι D), ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος, στα πλαίσια των υποχρεώσεών του για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Έργου, να προβεί σε αντικατάσταση τους και να εγκαταστήσει νέα συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας της αποδοχής του Κ.τ.Ε.

Ε.Πραγματοποιηθείσες πρόσθετες ή έκτακτες εργασίες οι οποίες δεν αποζημιώθηκαν από το Δημόσιο και πως αυτές έχουν λογιστικοποιηθεί και έχουν επίσης ενταχθεί στο Χρηματοοικονομικό Μοντέλο.-αποτίμηση του ύψους των δαπανών.

ΣΤ. Δαπάνες λειτουργίας –συντήρησης πέραν της Σταθερής Αμοιβής του Λειτουργού και αντιστοίχιση με τις προβλέψεις της Σύμβασης μεταξύ Λειτουργού και Παραχωρησιούχου

ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Επιπρόσθετα τίθενται προς διερεύνηση θέματα όπως: η διερεύνηση ισχυουσών παραμέτρων ως προς την ορθότητα εφαρμογής εκ μέρους του Παραχωρησιούχου των προβλέψεων του άρθρου 49 της Σύμβασης Παραχώρησης περί Απόδοσης επί του Μετοχικού Κεφαλαίου (ROE), προκειμένου να ελεγχθεί o υπολογισμός της και να διαπιστωθεί ότι κατά τον παρόντα χρόνο δεν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των ρητρών των άρθρων 48.8 και 48.9 της Σύμβασης Παραχώρησης περί χρονικού σημείου λήξης της Παραχώρησης.

Επίσης διερεύνηση των στοιχείων των χρηματοοικονομικών αναφορών, άντληση πληροφοριών επί των συμβατικών ρητρών σχετικά με το αφορολόγητο αποθεματικό, τις συσσωρευμένες ζημιές και την εφαρμογή ορθής μεθόδου απόσβεσης του συνολικού κόστους της επένδυσης, τη διερεύνηση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεωνκαθώς και του χρόνου εξόφλησης και τον έλεγχο του χρηματοοικονομικού μοντέλου (αρχικού και εξελισσόμενου).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV