Νίκος
Καραγιάννης

Σε αναμονή βρίσκεται ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ καθώς η Αττική Οδός και η διαδικασία για την νέα σύμβαση παραχώρησης μιας και σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε προ ημερών η προσφυγή του σχήματος  VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S. Η ενημέρωση για την απόφαση του της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών αναμένεται να γίνει γνωστή τις επόμενες ημέρες (προβλεπόμενο διάστημα απόφασης 20 ημέρες με την εξέταση να έχει γίνει στις 7 Νοεμβρίου).

Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί απόρριψη της αίτησης αναστολής του παραπάνω σχήματος από την ΕΑΔΗΣΥ. Στον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ, επικράτησε μεταξύ έξι σχημάτων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με προσφορά 3,27 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση αποδοχής της προσφυγής τότε ο διαγωνισμός εισέρχεται σε άγνωστα πεδία, ενώ σε περίπτωση απόρριψης η διαδικασία ολοκλήρωσης μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Πάντως το σχήμα VINCI-MYTILINEOS μπορεί να προσφύγει αν το θελήσει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού και για διάστημα 25 ετών. Η υφιστάμενη σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2024 και το σχήμα που την έχει αναλάβει είναι μεταξύ ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ-ΕGIS.

Από την εκκίνηση της διαδικασίας ο διαγωνισμός προσέλκυσε τα πιο δυνατά ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και φάνηκε ότι πρόκειται για μάχη γιγάντων. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος εμφανίστηκαν συνολικά 8 σχήματα.

Στην φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, έξι σχήματα έδωσαν το παρών με πολύ υψηλές προσφορές, καθώς το “asset” Αττική Οδός θεωρείται ένα από τα δυνατότερα στην Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο ότι στον διαγωνισμό έδωσαν προσφορές εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων από την Ισπανία και άλλες χώρες αλλά και πολύ γνωστά funds.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ κινήθηκε με πολύ υψηλές ταχύτητες και στις 7 Σεπτεμβρίου έγινε η αποσφράγιση των προσφορών. Εκεί έγινε γνωστό πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επικράτησε του ανταγωνισμού με 3,27 δισ. ευρώ και πως δεύτερο σχήμα είναι αυτό με VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S με 3,10 δισ. ευρώ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχοντας επικρατήσει και στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με την απόκτηση της Αττικής Οδού έχει καταστεί μια μεγάλη δύναμη στις παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων καθώς, με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, θα διαθέτει πάνω από 1.600 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόων σε ένα σύνολο 3.200 χιλιομέτρων σε εθνικό επίπεδο. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 75%.

Για το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό μεταφράζεται σε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, καθώς πέρα από τις εξαιρετικά γρήγορες διαγωνιστικές διαδικασίες, θα πρέπει να προλάβει να υπογραφεί ο διαγωνισμός πριν την λήξη της υφιστάμενης σύμβασης, άλλως θα χρειαστεί παράταση της χρονικής της διάρκειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV