Νίκος
Καραγιάννης

Με τρία μεγάλα έργα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον η Ραφήνα γίνεται το επίκεντρο των κατασκευών για τα επόμενα χρόνια στην ευρύτερη Αττική. Τα έργα έχουν εκτιμώμενο κόστος που ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.

Τόσο η επέκταση της Αττικής Οδού, όσο και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου μέχρι το λιμάνι της πόλης είναι πολύ μεγάλα έργα που σχεδιάζονται αυτή την εποχή από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Παράλληλα το πρώτο έργο που θα δούμε να υλοποιείται είναι η διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας καθώς η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι ήδη διαθέσιμη.

Στόχος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της Αττικής μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας να έχει αλλάξει πρόσωπο και να μπορεί να επιτελεί καλύτερα τον ρόλο του.

Επέκταση Αττικής Οδού-Προαστιακού

Σήμερα η πρόσβαση στο λιμάνι πραγματοποιείται από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο που όμως δημιουργήθηκε για περιορισμένες δυνατότητες και κυρίως για την εξυπηρέτηση της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια η ακτοπλοϊα από το λιμάνι της Ραφήνας εκτοξεύθηκε με αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες να παρατηρείται συμφόρηση στο τοπικό δίκτυο, ενώ εκατοντάδες οχήματα σταθμεύουν στο λιμάνι και τους δρόμους πέριξ αυτού για να ταξιδέψουν.

Αναφορικά με την επέκταση του Προαστιακού και της Αττικής Οδού, τα έργα αυτή την εποχή μελετώνται και σε πρόσφατη του συνέντευξη ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης είχε αποκαλύψει πως για τη σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης και του λιμανιου υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για διπλή σύνδεση (από Παλλήνη και από το Αεροδρόμιο) ενώ ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, ανέφερε πως ένα τμήμα θα είναι υπόγειο.

Μάλιστα, όπως είχε σημειώσει στο master plan του λιμανιού της Ραφήνας υπάρχουν δύο πράγματα. «Πρώτον, η σιδηροδρομική σύνδεση θα είναι υπόγεια. Θα βγαίνουμε ουσιαστικά κοντά στο λιμάνι, όπου θα κάνουμε έναν μικρό σταθμό, για τους χρήστες του λιμανιού. Υπάρχει χάραξη, υπάρχει διαβούλευση με τους δήμους της περιοχής και υπάρχει η πρόθεση να γίνει», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το έργο της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου είναι απαραίτητο για την αποσυμφόρηση της περιοχής και της βέλτιστης πρόσβασης στο λιμάνι της Ραφήνας. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί από την ΕΡΓΟΣΕ τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα εξετάζεται και η επέκταση της Αττικής Οδού από τα Σπάτα μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας. Οι σχετικές αποφάσεις για την υλοποίηση του έργου εκτιμάται ότι θα ληφθούν το 2022.

Η διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Μόλις προχθές σε δημοπράτηση βγήκε και το πολυαναμενόμενο έργο για τη διευθέτηση και οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Το έργο υλοποιεί ως αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το συνολικό κόστος ορίστηκε σε ποσό με ΦΠΑ 85,69 εκατ. ευρώ.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Είναι μαζί με το έργο διευθέτησης του Ρέματος Εσχατιάς, τα δύο μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής και εντάσσονται στο πρόγραμμα ανάλογων έργων που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως ανάσχεση στα μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα που έχει ζήσει η Αττική τα τελευταία χρόνια.

Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 24 του ίδου μήνα. Η διάρκεια των έργων εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τρία έτη.

Αντικείμενο του έργου είναι η διευθέτηση του ρέματος της Ραφήνας, με σκοπό τη διαχείριση των πλημμυρικών απορροών και τη διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των παρακείμενων αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών. Τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης του ρέματος Ραφήνας αφορούν μήκος 14,99 χλμ., από την εκβολή του έως τη Λ. Σπάτων, και των συμβαλλόντων σε αυτό ρεμάτων Καλλιτεχνούπολης, Βαλανάρη, Παλαιού Μύλου και Αγ. Παρασκευής που συμβάλλουν στο ρέμα Βαλανάρη, ρ. Διασταύρωσης 1,2,3 καθώς και δημιουργία λεκάνης συγκράτησης φερτών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV