Νίκος
Καραγιάννης

Η στιγμή για τα αποκαλυπτήρια της συνέχειας του πολύκροτου διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την νέα περίοδο παραχώρηση της Αττικής Οδού έφτασε. Σήμερα το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινωθεί ποια σχήματα περνούν στη Β`φάση του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες άνευ απροόπτου το πράσινο φως θα πάρουν και τα οκτώ σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στις 5 Μαϊου.

Αυτό που αναμένεται ίσως με μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η προοπτική εισχώρησης και νέων παικτών σε κάποια από τα οκτώ σχήματα που θα “ανακατέψει” την τράπουλα. Πρόσφατα η ΙΝΤΡΑΚΑΤ είχε εκδηλώσει το πιθανό ενδιαφέρον της να μπει σε κάποιο από τα ενεργά σχήματα του διαγωνισμού.  Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη σας τα οκτώ σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι τα παρακάτω:

 1. ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A.
 2. GRUPPO FININC – INC SpA
 3. Ένωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρείες «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» και «FS ARK HOLDCO S.a.r.l.»
 4. Ένωση προσώπων «VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.»
 5. Ένωση προσώπων «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ADRIAN INFRASTRUCTURE»
 6. Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A.» και «RUBICONE BIDCO S.A.»
 7. Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.AR.L.» και «FINCOP INFRASTRUCTURE LTD»
 8. Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «VAUBAN» – «DIF» – «EGIS»

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι  η νέα σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, για 25 έτη. Ο αστικός αυτοκινητόδρομος της Αττικής  θεωρείται από ως η χρυσοφόρος όρνιθα στον τομέα των παραχωρήσεων λόγω της μεγάλης εμπορικότητας που παρουσιάζει.

Μέσα από τον διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει ισχυρό ανταγωνισμό με την προσέλκυση διεθνών επενδυτικών funds που έχοντας υπόψη την τρέχουσα σύμβαση που έχει μεγάλα περιθώρια κερδών.

Το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει ένα διαγωνισμό χωρίς πρόσθετα έργα πέρα από την καθιερωμένη και την βαριά συντήρηση. Το μεγάλο ζητούμενο είναι φυσικά το τίμημα που θα δοθεί καθώς έχουν διαρρεύσει εκτιμήσεις που ανεβάζουν μέχρι και τα 2,5 δισ.ευρώ το ποσό που μπορεί τελικά να προσφερθεί.

Ποια είναι η Αττική Οδός

Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ., που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση.

Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Περαιτέρω, ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας. Ο αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων, μήκους περίπου 52 χλμ., και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, μήκους περίπου 13 χλμ. Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5 χλμ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

 • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
 • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
 • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV