Connect with us

Αττική Οδός

Αττική Οδός: Έτοιμη η σκακιέρα με τους διεκδικητές για τον διαγωνισμό της δεκαετίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αττική Οδός - Πηγή: EUROKINISSI
Αττική Οδός - Πηγή: EUROKINISSI

Ολοκληρώνεται η σκακιέρα για την εκκίνηση του mega διαγωνισμού για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού. Ο διαγωνισμός κλείδωσε για τις 5 Μαϊου και οι υποψήφιοι διεκδικητές είναι σχεδόν έτοιμοι για την κάθοδο τους. Ο διαγωνισμός που έχει τραβήξει τα βλέμματα εγχώριων και διεθνών παικτών θεωρείται το μεγαλύτερο “έπαθλο” ανάμεσα σε όλα τα έργα παραχώρησης της χώρας.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής φέρνουν την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κατεβαίνει με το Αυστραλιαν fund First Sentier, την Μυτιληναίος με την Vinci, την Ελλάκτωρ με την ΑΒΑΞ και το fund Ardian ενώ η ΙΝΤΡΑΚΑΤ συζητά με την Macquarie και πιθανά την πορτογαλική Brisa. Ενδιαφέρον για να κατέβουν στον διαγωνισμό έχουν δείξει και αρκετές ξένες υπερδυνάμεις των αυτοκινητοδρόμων όπως η Ιταλική Autostrade.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι το πρώτο βήμα για μια μακρά διαγωνιστική διαδικασία. Η αγορά προδικάζει ότι θα είναι ο διαγωνισμός της δεκαετίας λόγω των μεγάλων αποδόσεων της Αττικής Οδού στην τρέχουσα περίοδο παραχώρησης και αυτό δίνει το έναυσμα στο να ξεκινήσουν σενάρια για το τι σχήματα και με ποιες προϋποθέσεις θα δούμε στο μέλλον.

Η Αττική Οδός

Ο νέος διαγωνισμός παραχώρησης αφορά μόνο στο σημερινό δίκτυο της Αττικής Οδού. Αυτό αποτελείται από την  Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων μήκους περίπου 52 χιλιομέτρων και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων. Επίσης εντάσσεται τμήμα 5χλμ της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω.

Η Αττική Οδός είναι σήμερα ο βασικός οδικός άξονς της πρωτεύουσας. Εξυπηρετεί διαμπερείς μετακινήσεις προς όλα τα σημεία του μητροπολιτικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας και θεωρείται ως η πιο επιτυχημένη επένδυση σε έργο συγκοινωνιακής υποδομής μαζί με το Μετρό της Αθήνας.

Advertisement

Στον τρέχοντα διαγωνισμό δεν περιλαμβάνει κατασκευή νέων τμημάτων που σχεδιάζονται όπως η Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης ή οι επεκτάσεις προς Ραφήνα ή Λαύριο που θα δημοπρατηθούν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ως δημόσιο έργο έχει ήδη προκηρυχθεί από το υπ.ΥΠΟΜΕ η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι τον κόμβο Καλυφτάκη μέσω της Λεωφόρου Κύμης.

Τα βασικά συστατικά του νέου διαγωνισμού

Στόχος του νέου διαγωνισμού είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών fund. Ως εκ τούτου αναφέρεται πως θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ η συνολική αξία ενεργητικού υπό διαχείριση. Η Αττική Οδός αποτελεί το βαρύ πυροβολικό του ΤΑΙΠΕΔ και τα κριτήρια είναι ιδιαίτερα υψηλά και για τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστικούς ομίλους.

Όπως αναγράφεται στην προκήρυξη θα πρέπει να έχουν περισσότερα από 400 εκατ.ευρώ σε ενοποιημένα ίδια κεφάλαια. Επίσης θα πρέπει κατά την τελευταία πενταετία να έχουν τουλάχιστον διετή εμπειρία στην συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευσης παρόμοιων κατασκευαστικών έργων κατ` ελάχιστον από ένα μέλος της κοινοπραξίας.

Παράλληλα απαιτείται στην συγκρότηση κοινοπραξιών να υφίσταται ένας μέτοχος με ποσοστό τουλάχιστον 20% που θα καλύπτει τα τεχνικά προσόντα της σύμβασης.

Η νέα περίοδος λειτουργίας της Αττικής Οδού

Αντικείμενο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί η χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου, περιλαμβανομένης της εκτέλεσης τυχόν έργων μικρής κλίμακας που στοχεύουν στην εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου της Αττικής Οδού. Η διάρκεια θα είναι 25ετής με εκκίνηση την επομένη της λήξης της υφιστάμενης σύμβασης που σήμερα λήγει τον Οκτώβριο του 2024.

Η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αττική Οδό και τη νέα περίοδο παραχώρησης που ονομάζεται φάση προεπιλογής (Ά φάση) που όπως αναφέραμε ξεκινά στις 5 Μαϊου και συνεχίζει με τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ φάση).

Advertisement

Η Αττική Οδός που ολοκληρώθηκε το 2003, αποτελεί τον περιφερειακό της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση.

Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα