Νίκος
Καραγιάννης

Η Αττική Οδός και η ο διαγωνισμός για την νέα παραχώρηση φαίνεται πως οριστικά προχωρά καθώς σύμφωνα με πληροφορίες απερρίφθη από το ΣτΕ η προσφυγή που κατέθεσε το σχήμα Vinci-Μυτιληναίος.

Πλέον το ΤΑΙΠΕΔ μετά και τον σκόπελο που δημιούργησε η προσφυγή μπορεί να συνεχίσει από την πλευρά τις διαδικασίες του διαγωνισμού δηλαδή της συμπλήρωσης του φακέλου. Προτιμητέος επενδυτής έχει αναδειχθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έναντι τιμήματος 3,27 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι η λήξη της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης στις 6 Οκτωβρίου 2024, δημιουργεί ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, καθώς ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την υφιστάμενη παραχώρηση.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού και για διάστημα 25 ετών. Η υφιστάμενη σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2024 και το σχήμα που την έχει αναλάβει είναι μεταξύ ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ-ΕGIS.

Από την εκκίνηση της διαδικασίας ο διαγωνισμός προσέλκυσε τα πιο δυνατά ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και φάνηκε ότι πρόκειται για μάχη γιγάντων. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος εμφανίστηκαν συνολικά 8 σχήματα.

Στην φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, έξι σχήματα έδωσαν το παρών με πολύ υψηλές προσφορές, καθώς το “asset” Αττική Οδός θεωρείται ένα από τα δυνατότερα στην Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο ότι στον διαγωνισμό έδωσαν προσφορές εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων από την Ισπανία και άλλες χώρες αλλά και πολύ γνωστά funds και βέβαια και η προσφυγή που έγινε.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ κινήθηκε με πολύ υψηλές ταχύτητες και στις 7 Σεπτεμβρίου έγινε η αποσφράγιση των προσφορών. Εκεί έγινε γνωστό πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επικράτησε του ανταγωνισμού με 3,27 δισ. ευρώ και πως δεύτερο σχήμα είναι αυτό με VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S με 3,10 δισ. ευρώ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχοντας επικρατήσει και στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με την απόκτηση της Αττικής Οδού έχει καταστεί μια μεγάλη δύναμη στις παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων καθώς, με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, θα διαθέτει πάνω από 1.600 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόων σε ένα σύνολο 3.200 χιλιομέτρων σε εθνικό επίπεδο. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 75%.

Για το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό μεταφράζεται σε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, καθώς πέρα από τις εξαιρετικά γρήγορες διαγωνιστικές διαδικασίες, θα πρέπει να προλάβει να υπογραφεί ο διαγωνισμός πριν την λήξη της υφιστάμενης σύμβασης, άλλως θα χρειαστεί παράταση της χρονικής της διάρκειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV