Νίκος
Καραγιάννης

Με μία πρόταση που θα αναβαθμίσει το ρόλο της Αθήνας ως Μητρόπολης και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε παρουσίασε χθες ο Γιάννης Πολύζος, Καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος της ΕΤΑΔ, στην ημερίδα του ΥΠΕΝ “Αστική αναγέννηση για την αειφορία και την ανθεκτικότητα”.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την λειτουργία δύο συγκοινωνιακών δακτυλίων και τριών συγκοινωνιακών πόλεων, μέσα από τις οποίες η Αθήνα θα μπορεί μέσα από πολιτικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης να γίνει πιο πράσινη και πιο φιλική στους πολίτες και τους επισκέπτες της.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥΣ
Μιλάμε για δύο γεωγραφικά διαχωρισμένους δακτυλίους. Ο πρώτος είναι ο Νότιος Πολεοδομικός Δακτύλιος που περιλαμβάνει την σύνδεση του κέντρου της Αθήνας με το Φαληρικό Μέτωπο.

Σε αυτό περιλαμβάνεται η περαιτέρω ανάπτυξη του Τραμ από το στενό όριο του Συντάγματος όπου έχει “παγιδευτεί” από το 2004. Τα τμήματα που την περιλαμβάνουν είναι Σύνταγμα-Ομόνοια (με κλάδο προς Πατησίων), από Ομόνοια και κατά μήκος της οδού Πειραιώς μέχρι το ύψος της Ελαίς στο Φάληρο, την υφιστάμενη γραμμή Τραμ από το Φάληρο μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα και πλήρης κάλυψη της Λεωφόρου Συγγρού με Τραμ μέχρι το Σταθμό Συγγρού/Φιξ όπου συναντά και πάλι την υφιστάμενη γραμμή που φτάνει και πάλι μέχρι το Σύνταγμα.

Οι μεγάλες παρεμβάσεις εδώ είναι στην Λ.Συγγρού που θα μετατραπεί σε Αστική Λεωφόρο με ήπια κυκλοφορία και μείωση των λωρίδων από 4 που είναι σήμερα σε δύο και γραμμή Τραμ με 5 στάσεις σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας της Λεωφόρου, διεύρυνση του πρασίνου και περισσότερος χώρος για τους πεζούς και το ποδήλατο. Επί της Πειραιώς προβλέπονται 9 στασεις Τραμ.

Ο δεύτερος, ο Δυτικός Πολεοδομικός Δακτύλιος περιλαμβάνει τις οδούς Λένορμαν, Θηβών, Ιερά Οδός και Πειραιώς (από το ύψος του Κεραμεικού μέχρι την Ομόνοια).

ΟΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ
Οι δύο δακτύλιοι θα έχουν “αστικές πύλες” δηλαδή σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους που πάνω τους έχει πέσει το βάρος των μέσων μαζικής μεταφοράς. Έχουμε λοιπόν τη Δυτική Αστική Πύλη Αθήνας, στον Κεραμεικό που περικλείει ένα τρίγωνο που αποτελούν οι Λ.Αθηνών, Πειραιώς και Ιερά Οδός, τις Αστικές Πύλες Πειραιά επί της Πειραιώς στο ύψος της Ελαϊς στο Φάληρο και τη Νότια Αστική Πύλη στη Λ.Συγγρού στην περιοχή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνη (πρώην Φιξ). Τέλος έχουμε την Πύλη Κεντρικού Τομέα στην περιοχή του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας, λόγω της επαναφοράς του τραίνου ως σημαντικό μέσο μαζικής τοπικής και υπερτοπικής μεταφοράς.

Μιλώντας για την παραπάνω πρόταση ο κ.Πολύζος είπε στο ypodomes.com “πέρα από το να υπάρχει ένας συνολικότερος σχεδιασμός για την πόλη, ένα ρυθμιστικό σχέδιο, καλό είναι να υπάρχουν και Μητροπολιτικές και μικρότερες παρεμβάσεις. Είναι κυρίως διαδημοτικού χαρακτήρα και έργα μπορούν να αφήσουν ένα “ίχνος” στην πόλη. Προτείναμε λοιπόν δύο μεγάλους πολεοδομικούς αστικούς δακτύλιους. Αν προσθέσουμε και 3 πύλες εισόδου. Πιστεύω ότι ως φορέας υλοποίησης πρέπει να είναι η νεοσύστατη Ανάπλαση Αθήνας, μαζί όμως με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπάρχουν βέβαια κάποιες θεσμικές αγκυλώσεις οι οποίες πιστεύω ότι μπορούν να ξεπεραστούν. Αναφορικά με την περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, δηλαδή ο σταθμός και ο χώρος του παλιού σταθμού και πέριξ του υφιστάμενου σταθμού μπορούν να γίνουν και κάποιες παρεμβάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα, με μία συνεργασία, ένα ΣΔΙΤ που θα μπορούσε να γίνει μία γενική ανάπλαση του χώρου και το Δημόσιο να αποκτήσει ένα σύγχρονο Κεντρικό Σταθμό ανάλογο με εκείνους που βλέπουμε στην Ευρώπη”.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV