Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Αθήνα: Πρόταση για δύο Αστικούς Δακτύλιους και τρεις Αστικές Συγκοινωνιακές Πύλες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μία πρόταση που θα αναβαθμίσει το ρόλο της Αθήνας ως Μητρόπολης και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε παρουσίασε χθες ο Γιάννης Πολύζος, Καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος της ΕΤΑΔ, στην ημερίδα του ΥΠΕΝ «Αστική αναγέννηση για την αειφορία και την ανθεκτικότητα».

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την λειτουργία δύο συγκοινωνιακών δακτυλίων και τριών συγκοινωνιακών πόλεων, μέσα από τις οποίες η Αθήνα θα μπορεί μέσα από πολιτικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης να γίνει πιο πράσινη και πιο φιλική στους πολίτες και τους επισκέπτες της.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥΣ
Μιλάμε για δύο γεωγραφικά διαχωρισμένους δακτυλίους. Ο πρώτος είναι ο Νότιος Πολεοδομικός Δακτύλιος που περιλαμβάνει την σύνδεση του κέντρου της Αθήνας με το Φαληρικό Μέτωπο.

Σε αυτό περιλαμβάνεται η περαιτέρω ανάπτυξη του Τραμ από το στενό όριο του Συντάγματος όπου έχει «παγιδευτεί» από το 2004. Τα τμήματα που την περιλαμβάνουν είναι Σύνταγμα-Ομόνοια (με κλάδο προς Πατησίων), από Ομόνοια και κατά μήκος της οδού Πειραιώς μέχρι το ύψος της Ελαίς στο Φάληρο, την υφιστάμενη γραμμή Τραμ από το Φάληρο μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα και πλήρης κάλυψη της Λεωφόρου Συγγρού με Τραμ μέχρι το Σταθμό Συγγρού/Φιξ όπου συναντά και πάλι την υφιστάμενη γραμμή που φτάνει και πάλι μέχρι το Σύνταγμα.

Οι μεγάλες παρεμβάσεις εδώ είναι στην Λ.Συγγρού που θα μετατραπεί σε Αστική Λεωφόρο με ήπια κυκλοφορία και μείωση των λωρίδων από 4 που είναι σήμερα σε δύο και γραμμή Τραμ με 5 στάσεις σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας της Λεωφόρου, διεύρυνση του πρασίνου και περισσότερος χώρος για τους πεζούς και το ποδήλατο. Επί της Πειραιώς προβλέπονται 9 στασεις Τραμ.

Ο δεύτερος, ο Δυτικός Πολεοδομικός Δακτύλιος περιλαμβάνει τις οδούς Λένορμαν, Θηβών, Ιερά Οδός και Πειραιώς (από το ύψος του Κεραμεικού μέχρι την Ομόνοια).

ΟΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΥΛΕΣ
Οι δύο δακτύλιοι θα έχουν «αστικές πύλες» δηλαδή σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους που πάνω τους έχει πέσει το βάρος των μέσων μαζικής μεταφοράς. Έχουμε λοιπόν τη Δυτική Αστική Πύλη Αθήνας, στον Κεραμεικό που περικλείει ένα τρίγωνο που αποτελούν οι Λ.Αθηνών, Πειραιώς και Ιερά Οδός, τις Αστικές Πύλες Πειραιά επί της Πειραιώς στο ύψος της Ελαϊς στο Φάληρο και τη Νότια Αστική Πύλη στη Λ.Συγγρού στην περιοχή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνη (πρώην Φιξ). Τέλος έχουμε την Πύλη Κεντρικού Τομέα στην περιοχή του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας, λόγω της επαναφοράς του τραίνου ως σημαντικό μέσο μαζικής τοπικής και υπερτοπικής μεταφοράς.

Μιλώντας για την παραπάνω πρόταση ο κ.Πολύζος είπε στο ypodomes.com «πέρα από το να υπάρχει ένας συνολικότερος σχεδιασμός για την πόλη, ένα ρυθμιστικό σχέδιο, καλό είναι να υπάρχουν και Μητροπολιτικές και μικρότερες παρεμβάσεις. Είναι κυρίως διαδημοτικού χαρακτήρα και έργα μπορούν να αφήσουν ένα «ίχνος» στην πόλη. Προτείναμε λοιπόν δύο μεγάλους πολεοδομικούς αστικούς δακτύλιους. Αν προσθέσουμε και 3 πύλες εισόδου. Πιστεύω ότι ως φορέας υλοποίησης πρέπει να είναι η νεοσύστατη Ανάπλαση Αθήνας, μαζί όμως με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπάρχουν βέβαια κάποιες θεσμικές αγκυλώσεις οι οποίες πιστεύω ότι μπορούν να ξεπεραστούν. Αναφορικά με την περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, δηλαδή ο σταθμός και ο χώρος του παλιού σταθμού και πέριξ του υφιστάμενου σταθμού μπορούν να γίνουν και κάποιες παρεμβάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα, με μία συνεργασία, ένα ΣΔΙΤ που θα μπορούσε να γίνει μία γενική ανάπλαση του χώρου και το Δημόσιο να αποκτήσει ένα σύγχρονο Κεντρικό Σταθμό ανάλογο με εκείνους που βλέπουμε στην Ευρώπη».

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις Αθήνας

Προσφυγή του Ομίλου ΕΤΕ κατά της απόφασης για την απαλλοτρίωση των Λιπασμάτων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Όπως είναι γνωστό το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε στις 7.5.2019, την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου έκτασης 204 στρεμμάτων στην περιοχή των “Λιπασμάτων” ιδιοκτησίας της “Πρότυπος Κτηματική Τουριστική ΑΕ” του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας την Ελλάδος.

Με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και επειδή παρήλθε άπρακτη η αναγκαστική προθεσμία των 30 ημερών, θεωρείται κατά τεκμήριο νόμιμη η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου του πρώην Εργοστασίου Λιπασμάτων στην περιοχή του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για την κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου.

Η “Εθνική” προσέφυγε κατά της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και ζητεί την ακύρωσή της.

Σε μια περίοδο που όλοι αναγνωρίζουν τις δραματικές συνέπειες και τους κινδύνους της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής, που στην Αττική μετράμε καθημερινά ποικίλα περιβαλλοντικά προβλήματα και δυσκολίες, είναι κρίσιμο να υπάρχουν κινήσεις ουσιαστικά και συμβολικά αντίρροπες στη νοοτροπία της άναρχης και ληστρικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος και της εμπορευματοποίησης των τελευταίων ελεύθερων χώρων που διαθέτει η Αττική.

Αυτό το μοντέλο που για δεκαετίες εφαρμόστηκε στο όνομα της “ανάπτυξης”, δημιούργησε και συσσώρευσε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, υποβάθμισε την ποιότητα ζωής και την βιωσιμότητα των πόλεων. Είναι αυτό το μοντέλο που άφησε πίσω του κουφάρια βιομηχανιών, ανεργία, έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου και περιβαλλοντικά προβλήματα που ακόμη και σήμερα είναι επίκαιρα (οσμές, καζάνια κ.λπ.).

Η προσπάθειά μας να ξαναζωντανέψουμε χώρους όπως τα “Λιπάσματα”, να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να μετατραπούν εκ νέου σε χώρο συγκέντρωσης οχληρών χρήσεων, αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη του τρόπου με τον οποίο υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, δημιουργούνται νέοι δημόσιοι χώροι πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού που θα έχουν διαρκή και σταθερή σχέση και αλληλεπίδραση με την κοινωνία.

Η αποτροπή της οικοπεδοποίησης των “Λιπασμάτων” επιτρέπει τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου που θα δώσει “ανάσες” σ’ όλη την Αττική. Είναι, παράλληλα, και προϋπόθεση οι πόλεις μας να αποκτήσουν χώρους και υποδομές που θα προσελκύουν επισκέπτες και θα τις επανεντάσσουν σε μια προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης μακριά από λογικές και λάθη του παρελθόντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Αθήνας

Γεωργιάδης για Ελληνικό: Απολύτως ρεαλιστικό να αρχίσουν τα έργα στο τέλος του έτους

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Είναι απολύτως ρεαλιστικό να αρχίσουν τα έργα στο τέλος του έτους», αυτό τόνισε σε συνέντευξή του για την επένδυση στο Ελληνικό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ενώ συμπλήρωσε πως είναι κάτι που εξαρτάται και από την εταιρεία.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «έχει επανέλθει ενδιαφέρον και για το Ελληνικό, αλλά και για άλλες επενδύσεις, καθώς βλέπουν ότι πάμε πολύ γρήγορα στο Ελληνικό». Ο υπουργός επανέλαβε μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα εκδοθούν οι ΚΥΑ.

Τη Δευτέρα, τόνισε, είχαμε ευχάριστη έκπληξη, είχαμε προγραμματίσει τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για Δευτέρα, Τρίτη και Τέταρτη όπου περνάνε όλες οι υπουργικές αποφάσεις των συναρμοδίων υπουργών, συμμετέχουν άνω των 80 ατόμων, και αντί να τελειώσει σε τρεις μέρες το Συμβούλιο τελείωσε σε τρεις ώρες. Εκκρεμούν οι συνεδριάσεις του ΥΠΠΟΑ και του ΚΑΣ για 21 και 22 Αυγούστου και 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η τελική συνεδρίαση του ΚΣΔ για τις τρεις ΚΥΑ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα ακολουθήσει η διαδικασία διαγωνισμού για το καζίνο. «Πρέπει πρώτα να εκδοθούν οι ΚΥΑ τότε η Επιτροπή Παιγνίων θα εκδώσει τους όρους για τη διαγωνιστική διαδικασία, και μετά θα εκκρεμεί η ΚΥΑ για τη διανομή μεταξύ επενδύτη – δημοσίου μετά την ολοκλήρωση της σύμβασης η οποία δεν αλλάζει» διευκρίνισε.

«Την άλλη εβδομάδα θα δείτε τις προτάσεις μας για την Επιτροπή Ανταγωνισμού η διαδικασία διορισμού περνάει πρώτα από τη Βουλή. Ήδη συζητάμε τα πρόσωπα για να φτιάξουμε μια Επιτροπή ακομμάτιστη και με το απαιτούμενο κύρος για να παίξει το ρόλο της», σημείωσε ακόμη ο υπουργός.

 

Πηγή: grtimes

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Αθήνας

Ελληνικό: ορίστηκε το νέο 11μελές κεντρικό συμβούλιο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτορεαλιστική εικόνα της επένδυσης στο Ελληνικό

Τρέχει η ελληνική κυβέρνηση για την επένδυση στο Ελληνικό. Προχθές, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, συγκροτήθηκε το Κεντρικό Συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, γνωστό ως ΚΣΔ. Το νέο ΚΣΔ απαρτίζεται από:

1. Τον γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ Χρήστο Τριαντόπουλο, που θα ασκεί καθήκοντα προέδρου στο εν λόγω όργανο.

2. Τη νομική σύμβουλο του ΝΣΚ Αγγελική Καστανά, που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών (με αναπληρωτή τον Νικόλαο Δασκαλαντωνάκη, νομικό σύμβουλο του ΝΣΚ, που υπηρετεί επίσης στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του ΥΠΟΙΚ).

3. Τον γ.γ. Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Πελοπίδα Καλλίρη (Βασίλειος Μανασής, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών της ίδιας γενικής γραμματείας).

4. Τον γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευθύμιο Μπακογιάννη (Θεοδώρα Γαλάνη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας της ίδιας γενικής γραμματείας).

5. Τον γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνο Αραβώση (Κωνσταντίνος Δημόπουλος, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ίδιας γενικής γραμματείας).

6. Τον γ.γ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεώργιο Διδασκάλου (Αμαλία Ανδρουλιδάκη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων της ίδιας γενικής γραμματείας).

7. Τον γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αντώνη Τζωρτζακάκη (Γεώργιος Πάντος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Ευρυζωνικότητας και Δικτύων της ίδιας γενικής γραμματείας).

8. Τον γ.γ. Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γεώργιο Καραγιάννη (Ιωάννης Καρνέσης, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών της ίδιας γενικής γραμματείας).

9. Τον γ.γ. Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαο Σταθόπουλο (Θεοδώρα Ρίσκα, υπάλληλος στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Μεταφορών της ίδιας γενικής γραμματείας).

10. Τον γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ευάγγελο Κυριαζόπουλο (Ευτυχία Λιανού, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων της ίδιας γενικής γραμματείας).

11. Τον γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού Κωνσταντίνο Λούλη (Παναγιώτα Διονυσοπούλου, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής της ίδιας γενικής γραμματείας).

Το ΚΣΔ είναι το αρμόδιο όργανο για να εγκρίνει τις κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) που απαιτούνται για την πολεοδόμηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Παράλληλα, οι τρεις ΚΥΑ θεωρούνται το «κλειδί» για το ξεμπλοκάρισμα του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την παραχώρηση της άδειας του καζίνο στο Ελληνικό. Ο διαγωνισμός αυτός έχει «παγώσει» επι πολλούς μήνες, έχει λάβει από τον περασμένο Απρίλιο τέσσερις συνεχείς παρατάσεις, καθώς το ελληνικό κράτος καθυστερεί να παρουσιάσει τις επίμαχες ΚΥΑ. Βάσει αυτών, ο κύριος παραχωρησιούχος της έκτασης του Ελληνικού θα ορίσει το μίσθωμα της υποπαραχώρησης της έκτασης που θα δοθεί στον κάτοχο της άδειας του καζίνο, προκειμένου να δημιουργηθεί το κέντρο αναψυχής με το καζίνο.

Ο υπουργός Επικρατείας Στέλιος Πέτσας έχει υποσχεθεί να εκδοθούν οι τρεις ΚΥΑ μέχρι αύριο 10 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα το νέο ΚΣΔ πρέπει να συνεδριάσει.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα