Νίκος
Καραγιάννης

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, μια μεγάλη ανοδική τάση των ακινήτων βραχείας μίσθωσης, τα λεγόμενα Airbnb. Οι χαμηλότερες τιμές που προσφέρουν είναι ίσως το μεγαλύτερο κίνητρο για τους ταξιδιώτες που επιλέγουν στα ταξίδια τους, είτε επαγγελματικά είτε αναψυχής, να μείνουν σε ένα διαμέρισμα αντί για ένα ξενοδοχείο.

Στην Αθήνα μπορεί τα Airbnb να έχουν κάνει ευκολότερη την ζωή των επισκεπτών, δυσκόλεψαν όμως την ζωή των κατοίκων και των ανθρώπων που επιλέγουν να μετακομίσουν στην πρωτεύουσα καθώς πλέον τα διαθέσιμα σπίτια για ενοικίαση έχουν μειωθεί και οι τιμές των ενοικίων ακολουθούν τους φόρους στην περίοδο της κρίσης. Δηλαδή αυξάνονται.

Η αλήθεια είναι ότι αν επιλέξει κάποιος την Αθήνα για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του έχει πληθώρα επιλογών διαμονής, είτε σε Airbnb είτε σε ξενοδοχείο. Επιπλέον έχει να διαλέξει και από ένα μεγάλο εύρος τιμών.

Στο μυαλό του κάθε ταξιδιώτη το να μείνει σε ένα διαμέρισμα Airbnb αυτόματα σημαίνει και χαμηλότερο κόστος. Αυτό εν μέρει ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα καθώς στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να βρει κανείς την περίοδο των Χριστουγέννων ενοικιαζόμενα διαμερίσματα για 2 άτομα με τιμές που ξεκινούν ακόμα και με 20 ευρώ ανά διανυκτέρευση ενώ μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 100.

Σε αυτήν την τιμή βέβαια δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος καθαρισμού και η προμήθεια υπηρεσιών που χρεώνεται σε κάθε διαμέρισμα, με τις τιμές σε αυτά να κυμαίνονται από 20 με 40 ευρώ και 15 με 35 ευρώ αντίστοιχα.

H μέση τιμή για το Εμπορικό Τρίγωνο των Αθηνών για τη συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας AirDNA είναι στα 65 ευρώ/διανυκτέρευση. Ανάλογα δηλαδή με το τι θέλει να επιλέξει κανείς διαμορφώνονται και οι τιμές και κάποιες από αυτές δεν διαφέρουν καθόλου, σε κάποιες περιπτώσεις είναι και ακριβότερες, από τις τιμές ενός δωματίου σε ξενοδοχείο.

Σίγουρα τα ξενοδοχεία ως επιχειρήσεις βρήκαν εδώ και λίγα χρόνια έναν αναπάντεχο δυνατό αντίπαλο να εισχωρεί στο παιχνίδι της διαμονής , παρόλα αυτά έχουν φροντίσει να προσαρμοστούν στην υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ένα δίκλινο δωμάτιο την περίοδο των Χριστουγέννων στο κέντρο της Αθήνας ,σε ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, διατίθεται από 40 με 55 ευρώ το βράδυ.

Οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές και αφορούν ένα δείγμα 5-6 ξενοδοχείων. Η μέση τιμή σύμφωνα με το Hotel Price Index της trivago για ένα δίκλινο δωμάτιο στην Αθήνα αυτήν την περίοδο είναι 75 ευρώ/διανυκτέρευση.

Διαπιστώνει κανείς ότι στην ουσία δεν υπάρχουν μεγάλες οικονομικές διαφορές ξενοδοχείου με Airbnb και αρκετές φορές αν συγκρίνει κανείς τις ανέσεις και τις παροχές που προσφέρονται, ένα δωμάτιο ξενοδοχείου είναι και φθηνότερο.

Είναι άραγε τα ακίνητα βραχείας μίσθωσης ένα φαινόμενο το οποίο θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο η θα υπάρξει κορεσμός και θα αρχίσει μια φθίνουσα πορεία; Μην ξεχνάμε πως κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τα ξενοδοχεία, καθώς ιστορικά κτήρια οδηγήθηκαν σε κλείσιμο. Τα επόμενα χρόνια όμως παρατηρούμε ότι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι έχουν εισχωρήσει στην Ελληνική αγορά και επενδύουν σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα ποντάροντας κυρίως στην άνοδο του τουρισμού στην χώρα μας.

 

Πηγή: bizness.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας