Νίκος
Καραγιάννης

Με δύο ιστορικά αρχαϊκά ονόματα “βαφτίστηκαν” τα δύο νέα ΤΒΜ που θα διανοίξουν τις σήραγγες για τη νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Σε χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο εργοτάξιο “Κατεχάκη” της νέας γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας έγιναν και τα σχετικά “βαφτίσια”.

Ο πρώτος μετροπόντικας που ονομάστηκε “Αθηνά“, σε λίγες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει το ταξίδι του αρχικά προς τα ανατολικά προάστια (Γουδή, Ζωγράφου, Καισαριανή) και στη συνέχεια στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Το όνομα φυσικά δόθηκε προς τιμή της θεάς Αθηνάς η οποία ήταν και η προστάτιδα της αρχαίας Αθήνας. Η θεά Αθηνά ως κύριο χαρακτηριστικό, είχε την ασπίδα την οποία σχεδόν πάντα κρατούσε. Συνειρμικά λοιπόν, η ασπίδα της θεάς Αθήνας ταιριάζει με αυτή που έχει ο μετροπόντικας ο οποίος αποτελείται από δύο μέρη, την κοπτική κεφαλή και το πίσω μέρος είναι η ασπίδα (shield το αγγλικό όνομα).

Όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, ο δεύτερος μετροπόντικας θα ονομαστεί “Νίκη“, ακόμα ένα αρχαίο ελληνικό όνομα, καθώς η Νίκη ήταν ο ηνίοχος των Θεών. Το δεύτερο ΤΒΜ θα ξεκινήσει από το εργοτάξιο Άλσος Βεϊκου σε διάστημα μερικών μηνών αρχικά προς Γαλάτσι και στη συνέχεια προς Κυψέλη, Γκύζη, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια και θα οδεύσει στο κέντρο.

Οι Μετροπόντικες Αθηνά και Νίκη θα δώσουν ραντεβού στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή του Ευαγγελισμού από όπου έχει προγραμματιστεί να εξέλθουν όταν ολοκληρώσουν έκαστες την διάνοιξη της σήραγγας των 12,8 χιλιομέτρων. Το έργο κατασκευής της γραμμής 4 έχει αναλάβει το σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM με προγραμματισμό να ολοκληρωθεί το 2029.

Τα διάσημα ονόματα στην ιστορία των έργων-Μετρό

Στην ιστορία των έργων Μετρό σε Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη είχαμε πολλά “βαφτίσια” στους μετροπόντικες που έσκαψαν το υπέδαφος για να δημιουργήσουν τις σήραγγες των γραμμών.

Τα περισσότερα ονόματα είναι θηλυκά καθώς η προστάτιδα των σηραγγοποιών είναι η Αγία Βαρβάρα. Η ονοματοδοσία των ΤΒΜ είναι μια παράδοση που τηρείται σε πολλά έργα μετρό ανά τον κόσμο. Είναι κάτι σαν “σφραγίδα” των συγκεκριμένων έργων που φέρουν ονόματα με κάποια συγκεκριμένη σημασία.

Στα δικά μας έργα Μετρό, το όνομα “Αθηνά” δόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για πρώτη φορά στην επέκταση της γραμμής 3 από την Εθνική Άμυνα μέχρι τη Δουκίσσης Πλακεντίας. Στη συνέχεια ο ίδιος μετροπόντικας μεταφέρθηκε στην επέκταση της γραμμής 2 από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι το Ελληνικό όπου μετονομάστηκε σε “Σωτήρη Νίνη” από τον νεαρό τότε ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού. Είναι και η μοναδική φορά που δόθηκε όνομα σύγχρονου Έλληνα σε μετροπόντικα.

Στην μεγάλη επέκταση της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, χρησιμοποιήθηκε ένας άλλος μετροπόντικας (εξ Ιταλίας) ο οποίος ονοματοδοτήθηκε “Ιππόδαμος” προς τιμή του αρχαίου πολεοδόμου που δημιούργησε το περίφημο “Ιπποδάμμειο σύστημα”.

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης μπορεί να έχουμε την “αιώνια” κατασκευή της βασικής γραμμής και της γραμμής Καλαμαριάς αλλά οι μετροπόντικες με το σταμάτα-ξεκίνα άλλαζαν και ονόματα.

Στην εκκίνηση της εκσκαφής τα δύο μηχανήματα είχαν τα ονόματα “Κάσσανδρος” και “Θεσσαλονίκη” προς τιμή των δύο αρχαίων προσώπων στην περιοχή της Μακεδονίας. Αργότερα, το 2008 άλλαξαν σε “Γιωρίκα” και “Κωστίκα”. Το 2016 με την επανεκκίνηση της διάνοιξης είχαμε δύο βαφτίσια. Ονομάστηκαν “Άκτωρ” και “Ηρακλής”¨ενώ χρησιμοποιήθηκαν και τα ονόματα “Έλλη” και “Φρίξος”.

Πλέον οι δύο νέοι μετροπόντικες έχουν τα δικά τους ονόματα. Μπορεί να έχουν γερμανική καταγωγή, καθώς εκεί κατασκευάστηκαν, αλλά ο προορισμός τους είναι η Αθήνα. Αθηνά και Νίκη λοιπόν, και ας ευχηθούμε ένα ασφαλές και ήρεμο ταξίδι στην Αθηναϊκή γη, στο υπέδαφος της οποίας έχουν ήδη δοκιμαστεί τουλάχιστον 10 φορές μετροπόντικες.

Ας θυμηθούμε ποιοι και πότε:

-Δύο μετροπόντικες για τη διάνοιξη των αρχικών γραμμών 2 και 3: Σύνταγμα-Δάφνη (γραμμή 2) και Σύνταγμα-Εθνική Άμυνα (γραμμή 3)
-Ένας για την επέκταση προς Μοναστηράκι και στη συνέχεια μέχρι Αιγάλεω (2007), ένας για Χαϊδάρι (2013) και ένας για Νίκαια-Δημοτικό Θέατρο (2020-2022).

-Ένας για την επέκταση προς Άγιο Δημήτριο (2004) και ένας μέχρι το Ελληνικό (2013).

-Ένας για την επέκταση μέχρι τον Άγιο Αντώνιο (Περιστέρι, 2004) και ένας μέχρι Ανθούπολη (Περιστέρι, 2013)

-Ένας για την επέκταση μέχρι Δουκίσσης Πλακεντίας (2004) ενώ δεν χρειάστηκε μετροπόντικας για τους ενδιάμεσους σταθμούς Χολαργό, Νομισματοκοπείο, Αγία Παρασκευή (σταδιακά μέχρι το 2010) καθώς είχαν διανοιχθεί με την επέκταση του 2004.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV