Newsroom

Προϋπολογισμό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και υποστηρίζει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων ψήφισε σήμερα (19/12) κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Το οικονομικό σχέδιο του Δήμου για το επόμενο έτος προβλέπει έσοδα άνω του ενός δισ. ευρώ, αύξηση επενδύσεων κατά 153% καθώς και χρηματοδοτούμενα έργα ύψους 510 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και εξασφαλίζουν ότι η Αθήνα μεγεθύνει σημαντικά την οικονομία της, ισχυροποιείται και προχωρά σταθερά στο αναπτυξιακό άλμα που έχει ανάγκη στην μετά-Covid εποχή.

«Ο Προϋπολογισμός αναδεικνύει τη συνεχή και συστηματική προσπάθειά μας να βελτιώσουμε σε όλα τα επίπεδα την καθημερινότητα του δημότη, αλλά και του επισκέπτη της πόλης. Πίσω, όμως, από τους αριθμούς βρίσκεται η ουσία: Η βελτίωση της ζωής των Αθηναίων. Αλλάζει κάθε μέρα στην πόλη, κάθε γειτονιά. Κάθε ευρώ που ξοδεύουμε πιάνει τόπο. Φτιάχνει τον τόπο: Από το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην ιστορία του Δήμου μέχρι το μικρότερο παρτέρι στη πιο απόμερη κοινότητα, μεγαλώνουμε από άκρη σε άκρη κι από το κέντρο σε όλη την περίμετρο, τις δυνατότητες, τον ορίζοντα και τα όνειρα της πόλης», ανέφερε στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Αθηναίων για να προσθέσει ότι «η Αθήνα σήμερα ξαναζεί και ονειρεύεται για το αύριο».

Για τη διαμόρφωση αυτού του πρωτοφανούς σε μέγεθος, αναπτυξιακού προγράμματος απαιτήθηκε σωστός προγραμματισμός, άριστος σχεδιασμός αλλά και διαμόρφωση ώριμων προτάσεων που εξασφαλίζουν τη μόχλευση όσο το δυνατόν περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επιπλέον, βασικό όπλο οικονομικής άμυνας της πόλης είναι η συνετή διαχείριση των οικονομικών, κατευθύνοντας τους πόρους που είναι διαθέσιμοι, σε σημαντικά έργα υποδομής που έχει ανάγκη η Αθήνα.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος της Αθήνας για πρώτη φορά το ύψος του Επενδυτικού Προγράμματος φτάνει τα 174,93 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου ανέρχεται σε 105,94 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τεχνικές παρεμβάσεις μείζονος σημασίας, όπως για παράδειγμα έργα οδοποιίας και κατασκευής δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης στην περιοχή του Ελαιώνα, αναβάθμιση του οδικού δικτύου, αλλά και ένα μεγάλο πρόγραμμα διαλογής βιοαποβλήτων στην πηγή.

Προϋπολογισμός με θετικό κοινωνικό πρόσημο

Την ίδια στιγμή, σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη οικονομική συγκυρία η δημοτική αρχή στηρίζει έμπρακτα τους δημότες, καθώς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ο Δήμος Αθηναίων μειώνει τα Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού κατά 5%, στηρίζοντας τους δημότες και επιστρέφοντας πίσω σε αυτούς, ένα μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τριών ετών.

«Το ότι κοιτάζουμε μπροστά και επενδύουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο δε σημαίνει πως παραβλέπουμε τις ανάγκες του σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπακογιάννης, υπενθυμίζοντας μάλιστα στην αντιπολίτευση, ότι όταν η παγκόσμια πανδημία έπληξε τις ζωές των Αθηναίων, ο Δήμος ήταν εκεί. «Ήταν αυτονόητη υποχρέωσή μας να στηρίξουμε στην πράξη την αθηναϊκή κοινωνία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, εν μέσω μια κρίσης πρωτοφανούς έκτασης και έντασης», πρόσθεσε.

Έσοδα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, υψηλή εισπραξιμότητα και απορρόφηση των πόρων

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα του Δήμου για το 2023 προσδιορίζονται στο ποσό του 1,022 δισεκατομμυρίου ευρώ, έναντι 917,66 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. Πρόκειται για αύξηση της τάξης των 104,34 εκατ. ευρώ, η οποία εδράζεται στην ορθή διαχείριση των οικονομικών του δήμου, αλλά και στην μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απορρόφηση στο Επενδυτικό Πρόγραμμα θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 40 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 156% σε σχέση με το 2019.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι «η προβλεπόμενη αύξηση των γενικών εσόδων, βασίζεται στην αξιοποίηση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, τη βελτιστοποίηση των μηχανογραφικών προγραμμάτων και τη λειτουργία του προγράμματος των ηλεκτρονικών πληρωμών. «Αυτές οι ενέργειες, μας επέτρεψαν να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού για όλους κι όλες ανεξαιρέτως. Μας οδήγησαν στο να σιγουρέψουμε τα λίγα από πολλούς, όχι να ζητήσουμε πολλά από λίγους», τόνισε.

Σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά «τρέχουν» και οι εισπράξεις στον δήμο, καθώς κινούνται σε ρυθμό αύξησης 22,4%, ενώ η ταμειακή ρευστότητα παραμένει επίσης υψηλή και κυμαίνεται από 45 έως 50 εκατ. ευρώ. «Αυτά επιβεβαιώνονται πλήρως και από την τελευταία Έκθεση της 20ης Οκτωβρίου 2022 του οίκου Moody’s, στην οποία τονίζονται, η εξαιρετική οικονομική θέση του Δήμου μας, η συνετή διαχείριση και τα χαμηλά επίπεδα χρέους σε σχέση με εκείνα άλλων τοπικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Κλείνοντας την εισήγηση του ο Δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί προϊόν της εργασίας πολλών ανθρώπων και ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά τα στελέχη και τους συνεργάτες της Δημοτικής Αρχής, καθώς και τους εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι όπως τόνισε «δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για την Αθήνα μας».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV