Connect with us

Επικαιρότητα

Αθήνα: 4 “κομήτες” για τον Άστέρα Βουλιαγμένης

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Έτοιμοι για την «σύγκρουση» Carlton Group, NAI Global και Qatar Investment Authority

«Θέσεις μάχης» παίρνουν τέσσερις μεγάλοι ξένοι όμιλοι για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, με την κυβέρνηση να στοχεύει μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός και με όλα τα σενάρια για το μοντέλο αξιοποίησης, ανοιχτά.

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Εθνικής Τράπεζας για την από κοινού αξιοποίηση της έκτασης στο Μικρό Καβούρι, κινητοποιεί το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων εταιριών real estate, επενδυτικών funds, αλλά και ιδιωτών.

Στο «Μικρό Καβούρι» περιλαμβάνονται εκτός από το ξενοδοχειακό συγκρότημα, η Μαρίνα Βουλιαγμένης (η διαχείριση της περνά στον «Αστέρα»), ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης και η Πλάζ Βουλιαγμένης. Το συνολικό τμήμα του αιγιαλού που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της ΕΤΑΔ φτάνει τα 2.350 μέτρα. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα ανήκει με ποσοστό 85,35% στην Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, θυγατρική της ΕΤΕ, ενώ στο Δημόσιο ανήκει το 1/3 της συνολικής έκτασης 300 στρεμμάτων, όπου έχει χτιστεί το ξενοδοχείο «Αφροδίτη».

Οι 3+1 ξένοι
Ισχυρό ενδιαφέρον για τον «Αστέρα» αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδηλώσουν η Carlton Group, η NAI Global, αλλά και η Qatar Investment Authority. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα και όμιλος real estate Carlton Group εκτιμάται ότι διαχειρίζεται στην Ευρώπη συναλλαγές σε αγοραπωλησίες ύψους 3 δισ. δολαρίων και δραστηριοποιείται εδώ και αρκετό καιρό στην Αθήνα, με έμφαση τις επενδύσεις σε μεγάλες αναπτύξεις ακινήτων και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τράπεζες και επιχειρηματίες.

H NAI Global θεωρείται ο τρίτος μεγαλύτερος οίκος real estate διεθνώς σε όγκο συμφωνιών και είναι συμφερόντων του ελληνοεβραϊκής καταγωγής Howard Michaels. Πίσω από την εταιρία βρίσκεται το αμερικανικό private equity C-III Capital Partners LLC, που ειδικεύεται στα ακίνητα.

Το Qatar Investment Authority είναι το γνωστό κρατικό fund του Κατάρ, με ενεργητικό αξίας άνω των 60 δις δολαρίων και τεράστιες επενδύσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Στην Ελλάδα συμμετέχει με 4% στην Alpha Bank.

Στον κύκλο των διεκδικητών, κάποιες πληροφορίες θέλουν να εισέρχεται και ο γνωστός Καναδός επενδυτής Hamblin Watsa, μέσω της Fairfax Financial Holdings, που κατέχει ποσοστό 19,12% της Eurobank Properties. Ενδιαφέρον λέγεται ότι έχουν εκδηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν και Έλληνες εφοπλιστές.

Πρόβλημα η αποτίμηση
Αρκετά είναι, ωστόσο, τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Από το φλέγον ζήτημα της αποτίμησης του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος, μέχρι τις εμπλοκές σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ευρύτερης περιοχής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εκκλησία, στην οποία ανήκει έκταση 85 στρεμμάτων, συγκλίνει στην κατεύθυνση της αξιοποίησης, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με την περιοχή όπου δραστηριοποιείται ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, που γεωγραφικά ανήκει στο Μικρό Καβούρι.

Για την αξία του Αστέρα έχουν γίνει πολλές και διαφορετικές εκτιμήσεις. Από την αντικειμενική αξία της γης που κάποιοι την ανεβάζουν στο 1 δισ. ευρώ, μέχρι την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, που φτάνει τα 220 εκατ. ευρώ. Οριστική απάντηση τόσο για τον «Αστέρα», όσο και για την ευρύτερη περιοχή, θα δώσει ο ανεξάρτητος εκτιμητής που τις επόμενες μέρες θα προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Πώληση ή παραχώρηση
Ανοιχτό είναι το θέμα αν ο διαγωνισμός θα αφορά πώληση ή μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου, καθώς το ενδεχόμενο οικιστικής αξιοποίησης.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι «το ακίνητο είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών και εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών τουρισμού αναψυχής επί του συνολικού Ακινήτου Αστέρα». Επίσης, το κείμενο του διαγωνισμού για την επιλογή ανεξάρτητου εκτιμητή, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το σενάριο αξιοποίησης μέσω οικιστικών projects.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η αναφορά τόσο στο νόμο 4002/2011 για την παραθεριστική κατοικία, όσο και στον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ (3986/2011), όπου προβλέπεται η δυνατότητα για σύνθετες οικιστικές και τουριστικές δράσεις, με πώληση ή εκμίσθωση των ακινήτων.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γήπεδο ΑΕΚ: Εγκρίθηκε η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας από το ΚΕΣΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, συνεδρίασαν το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) στις 27 Ιουλίου και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) στις 29 Ιουλίου, όπου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν σημαντικά πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα και επενδύσεις. Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η αναθεώρηση της άδειας δόμησης για το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο της ΑΕΚ.

Αναλυτικότερα, στην συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Η προέγκριση της μελέτης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στη θέση Τριστινίκα Χαλκιδικής (στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δ.Ε. Τορώνης, του Δήμου Σιθωνίας σε έκταση 139.957,80 τ.μ. της εταιρείας «A.A Investments BV Amsterdam, The Netherlands»).

Στην περιοχή επέμβασης, προτείνεται ήπια τουριστική ανάπτυξη με παράλληλη προστασία της έκτασης του έλους.

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στη δημιουργία ενός Τουριστικού Παραθεριστικού Συγκροτήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει τουριστικά καταλύματα, παραθεριστικές κατοικίες, ειδικές τουριστικές υποδομές, καθώς και διάφορες άλλες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις με στόχο την επίτευξη μικρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αειφορική λειτουργία των τουριστικών μονάδων.

Η προέγκριση ΕΠΣ για δημιουργία «Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας» στο Ηράκλειο Κρήτης, στην περιοχή «Μαύρος Σπήλιος» της Δ.Ε. Νέας Αλικαρνασσού.

Με την δημιουργία του πάρκου κυκλικής οικονομίας θα επιτευχθεί ενίσχυση και προώθηση της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ), της ανακύκλωσης και της ορθής επεξεργασίας των αποβλήτων, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών στο μέγιστο βαθμό, και τη συμπλήρωση με τα απαιτούμενα έργα που θα ολοκληρώσουν τις υποδομές ασφαλούς διαχείρισης και διάθεσης των αποβλήτων στην Περιφέρεια. Στην περιοχή υπάρχει ήδη και λειτουργεί μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων (ΚΔΑΥ, ΣΜΑ).

Η έγκριση παρέκκλισης από τους όρους δόμησης του άρθρου 1, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8Α του ΠΔ 24.5.1985 (ΦΕΚ 270 Δ/1985) ως προς τις αποστάσεις κτηρίων από τα όρια του γηπέδου, το ύψος κτηρίων και την ανέγερση περισσότερων του ενός κτηρίου στο γήπεδο, για κτιριακές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη για το έργο «Εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Δήμο Αμαρίου», σε εκτός σχεδίου περιοχή, στη θέση «ΚΟΥΛΕ ΜΑΣΧΑΛΙΑ» ΠΚ Καλογέρου ΔΕ Συβρίτου Δήμου Αμαρίου ΠΕ Ρεθύμνου, σε έκταση εμβαδού 122.243,91 τμ, ιδιοκτησίας Δήμου Αμαρίου.

Όσον αφορά στη συνεδρίαση του ΚΕΣΑ, μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν:

– Η Αναθεώρηση της υπ’ αριθ. 85/2017 Άδειας Δόμησης με θέμα «Τροποποίηση όψεων, στεγάστρου, εσωτερικών διαρρυθμίσεων & κατάργηση πύλης θεατών», που αφορά στο νέο γήπεδο της Α.Ε.Κ.

– Τρεις μελέτες για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ) α) στη Δ.Ε. Βαλτετσίου, Δήμου Τρίπολης, Π.Ε. Αρκαδίας β) στη Δ.Ε. Σκάλας, Δήμου Ευρώτα, Π.Ε. Λακωνίας και γ) στη Δ.Ε. Μελιγαλά, Δήμου Οιχαλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας.

– Η αρχιτεκτονική μελέτη του «Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος στην Νέα Μάκρη Αττικής» που αφορά στην αξιοποίηση και μετατροπή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στη νέα Μάκρη.

– Καθορίστηκαν οι συμπληρωματικοί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Πραξιτέλους αρ.24, στην περιοχή Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, στο Ο.Τ.66032, Δήμου Αθηναίων.

– Η αρχιτεκτονική μελέτη, σε επένδυση ακινήτου επί των οδών Νηλέως 37-39 και Ερυσίχθονος στο Θησείο, στο Ο.Τ.26/57 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Αθηναίων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα