Connect with us

Επικαιρότητα

Αστρονομικό το ποσό που απαιτείται για την αναβάθμιση του άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μελέτες ολοκληρωμένες αλλά χωρίς χρηματοδότηση καθώς ο απαιτούμενο ποσό κρίνεται μάλλον αστρονομικό για τις σημερινές απαιτήσεις. Αναφερόμαστε στα έργα αναβάθμισης του άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο. Το σύνολο δύο έργων από τη Λαμία μέχρι την Άμφισσα έχει κόστος 373,8εκατ.ευρώ και φυσικά δεν υπάρχει αυτή την εποχή ούτε συζήτηση για την ένταξη τους σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μιας και οι προτεραιότητες για οδικά έργα είναι στραμμένες αλλού.

Στα 117.100.000 ευρώ ανέρχεται το κόστος σύμφωνα με την ολοκληρωμένη μελέτη από το 2016 για το πρώτο μεγάλο οδικό έργο βελτίωσης κατά τμήματα του οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο, στο τμήμα ΧΘ.5,9-ΧΘ.47,4. Ο άξονας είναι ενταγμένος στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο αυτοκινητόδρομων και περιλαμβάνει 7 ισόπεδους και 4 ανισόπεδους κόμβους.

Αυτό προκύπτει από απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Ν.Μίχου. Όπως αναφέρεται στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η βελτίωση του υφιστάμενου οδικού άξονα με αρχή την περιοχή που υπάρχει σήμερα ο ισόπεδος κόμβος προς Δελφούς και τέλος την περιοχή του υφιστάμενου κόμβου προς Αυλώνα, μετά τον Άγιο Νικόλαο. Οι Περιβαλλοντικοί Όροι σε αυτό το τμήμα είναι εγκεκριμένη μόνο από το Υπ.Πολιτισμού (18.10.2013).

Το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα μήκους 30,5χλμ έχει ως φυσικό αντικείμενο τη βελτίωση του υφιστάμενου άξονα με αρχή αμέσως μετά τον οικισμό Μπράλου και πέρας πριν την είσοδο στην πόλη της Άμφισσας. Επίσης το έργο έχει εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους με την απόφαση 171015/21.2.2014 από το ΥΠΕΝ. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 256.700.000 ευρώ και η μελέτη έχει ολοκληρωθεί από το 2016.

Βέβαια, ενδιαφέρον θα είχε αν αυτός ο άξονας θα μπορούσε με βάση την λογική που έχει υιοθετήσει το Υπουργείο Υποδομών για νέα έργα μέσα από τις υπάρχουσες παραχωρήσεις με χρονική επέκταση τους και ενδεχομένως αυτός ο άξονας να ενδιέφερε (;;) να ενταχθεί στα έργα της Νέας ή Κεντρικής Οδού, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ή διαρρεύσει κάτι τέτοιο από το Υπουργείο ή τον παραχωρησιούχο.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πεκίνο: Ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι σημαίες Κίνας και ΗΠΑ

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση στην παρατεταμένη εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 5% ή 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι δασμοί σε μερικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρoμανωλάκης συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο, με την πρόεδρο κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, και τα μέλη -τακτικά και αναπληρωματικά- του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Στη συνάντηση τέθηκαν οι στόχοι του Οργανισμού σε σχέση με την οργανωτική και επιχειρησιακή του αναβάθμιση, τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, την κοινωνική του διάσταση και τον επιστημονικό του ρόλο.

Ειδικά, ως προς την κοινωνική του διάσταση, η Υπουργός ανέφερε την ανάγκη μέριμνας για την απρόσκοπτη πρόσβαση ευάλωτων πληθυσμών στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, μέσω δράσεων όπως η ψηφιακή κάρτα Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε τη δυνατότητα του ΤΑΠΑ να αποτελέσει ουσιαστικό μηχανισμό χρηματοδότησης του Πολιτισμού, αλλά και πάροχο εμπειριών προστιθέμενης αξίας για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.

Διευκρίνισε ότι η άμεση και οργανική σχέση του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠΑ, η οποία είναι προφανής, δεν πρέπει να οδηγεί σε επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπως για παράδειγμα, στον τομέα των απαλλοτριώσεων.

Η πρόεδρος του ΤΑΠΑ ανέφερε ότι ο άμεσος εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των συστημάτων του οργανισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες, να θωρακιστούν τα έσοδα, να βελτιωθεί η εμπειρία των επισκεπτών και να αντληθούν χρήσιμα δεδομένα για την καλύτερη ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κ. Χατζηπέτρου εστίασε στη δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων, τόσο από τα εισιτήρια- μόλις 17 από τα 30 εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους- όσο και από τα έσοδα των πωλητηρίων που ανέρχονται μόλις σε €0,20 ανά επισκέπτη. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανοίγματος στους δημιουργούς, έργα των οποίων θα φιλοξενούνται στα πωλητήρια. Αυτή η δράση θα γίνει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της δημιουργικής βιομηχανίας της χώρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γ.Καραγιάννης: Απομακρύνθηκαν 90.000κ.μ καμμένης ξυλείας από το Μάτι

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάτι οικόπεδο καμμένης ξυλείας

Τον καθαρισμό του οικοπέδου-βόμβα στο Μάτι μέσα από την αντιμετώπιση του, ανέδειξε με ανάρτηση του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Να θυμίσουμε ότι εχθές παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών απομάκρυνσης και καθαρισμού. Όπως αναφέρει:

«Η αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας στο Μάτι και η αναγέννηση της περιοχής, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και η εκκαθάριση του οικοπέδου στο οποίο είχαν μαζευτεί εύφλεκτα υλικά αλλά επί ένα χρόνο δεν είχε γίνει τίποτα για την απομάκρυνσή τους, ήταν από τις πρώτες εντολές που έδωσε προσωπικά ο Πρωθυπουργός.

Σήμερα, στην επίσκεψή μας στον χώρο, είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω αναλυτικά για όσα έχουμε κάνει και όσα σχεδιάζουμε μετά την εντολή του, με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Έχουν ήδη απομακρυνθεί 90.000m3 καμένων δέντρων, κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών που καθιστούσαν το οικόπεδό ωρολογιακή βόμβα για όλη την περιοχή. Και μάλιστα, χωρίς το ελληνικό δημόσιο να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες προσέφεραν δωρεάν τις εργασίες τους.

Είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν μέσα στο καλοκαίρι για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Και βέβαια, το οικόπεδο μπορεί να καθάρισε αλλά έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα