Νίκος
Καραγιάννης

Εξελίξεις αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι για άλλο ένα σημαντικό ενεργειακό έργο της χώρας. Ο λόγος για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης το οποίο αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο αποτελούμενο από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΕΣΦΑ) ακολουθώντας τον δρόμο του προς τους τελικούς καταναλωτές. 

Το έργο έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και αυτή την περίοδο, ο φορέας ανάπτυξης και υλοποίησής του, Gastrade, βρίσκεται σε αναμονή της μελέτης Βασικού Σχεδιασμού (FEED) που είχε αναθέσει τους προηγούμενους μήνες στην εταιρεία Wood Group και η οποία θα παραδοθεί μέσα στον Αύγουστο. Το επόμενο και καθοριστικό βήμα που θα σημάνει και το πράσινο φως για την έναρξη της φάσης υλοποίησης του έργου λίγους μήνες αργότερα, είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού και η σύναψη της σύμβασης E.P.C. (Engineering Procurement Construction) τον Σεπτέμβρη του 2017. Η κατασκευαστική περίοδος υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου ενάμιση χρόνο τοποθετώντας την παράδοση του ΑΣΦΑ σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2020. Ο αγωγός του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα έχει τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης στο μέλλον και με άλλους αγωγούς οι οποίοι είτε βρίσκονται σε λειτουργία είτε προγραμματίζεται να αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή όπως για παράδειγμα ο TAP, συνιστώντας με αυτόν τον τρόπο μια στρατηγική ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

Ο αγωγός

Ο υποθαλάσσιος αγωγός μήκους 24 χιλιομέτρων θα ποντιστεί πάνω στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος μέχρι 15 μέτρα, ενώ για βάθος μικρότερο των 15 μέτρων (περίπου 6 χλμ. απόσταση από την ακτή) θα τοποθετηθεί σε όρυγμα και θα επιχωθεί. Ο αγωγός θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή της ακτογραμμής Απαλού και θα συνεχίσει υπόγεια την πορεία του προς τον βορρά για 4 χιλιόμετρα ακόμη, μέχρι να συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Αμφιτρίτης σε νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό που θα κατασκευασθεί και θα λειτουργείται από τον ΔΕΣΦΑ για τις ανάγκες του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

Η πλωτή μονάδα 

Η πλωτή μονάδα προσδένεται στο σημείο αγκυροβόλησης μέσω διάταξης πυργίσκου που της επιτρέπει να περιστρέφεται κατάντη της φοράς του ανέμου (360ο) ενώ σε περίπτωση που η μονάδα απομακρυνθεί από τη θέση αγκυροβόλησης (λόγω π.χ. συντήρησης) ο πυργίσκος παραμένει στο σημείο αγκυροβολίου και «αναπαύεται» στη βάση αναμονής του στον πυθμένα της θάλασσας. Οι διαστάσεις της πλωτής μονάδας θα είναι περίπου 300 μέτρα μήκος, 32,5 μέτρα διαθέσιμο πλάτος καταστρώματος και ύψος 26,5 μέτρα. Η πλωτή μονάδα περιλαμβάνει: 

– Συστήματα πρόσδεσης δεξαμενοπλοίων και μετάγγισης ΥΦΑ.

– 4 δεξαμενές αποθήκευσης ΥΦΑ συνολικής χωρητικότητας έως 170.000 κυβικά μέτρα.

– 4 μονάδες αεριοποίησης δυναμικότητας 400 κυβικών μέτρων ΥΦΑ/ώρα (έκαστη).

– Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για την εξυπηρέτηση των αναγκών της πλωτής μονάδας σε ηλεκτρική ενέργεια

– Μετρητική μονάδα για την μέτρηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αεριοποιούνται.

– Χώρους διαμονής, ενδιαίτησης πληρώματος.

Το ΑΣΦΑ είναι χωροθετημένο σε στρατηγική θέση ώστε να μπορεί να προσελκύει ένα ευρύ φάσμα διεθνών προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων μελλοντικά και εκείνων της Αν. Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των ενεργειακών διαδρόμων και αγωγών της περιοχής. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, εφόσον το έργο θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά με προφανή οφέλη για τους τελικούς καταναλωτές, προάγοντας παράλληλα την ενεργειακή αειφορία και τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com (με πληροφορίες από τον ιστότοπο της Gastrade)

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV