Νίκος
Καραγιάννης

Προς εκτόνωση φαίνεται να οδεύει το «θρίλερ» για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, ενός έργου του οποίου η καθυστέρηση ενέτεινε την αγωνία για την ασφάλεια προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στη μεγαλόνησο μετά το 2020, λόγω του δραστικού περιορισμού λειτουργίας των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ για περιβαλλοντικούς λόγους από την ΕΕ.

Η χθεσινή σύνοδος των Βρυξελλών άνοιξε τον δρόμο για την προκήρυξη του διαγωνισμού ως Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) στις αρχές του 2019 με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», έπειτα από τη συμφωνία που επετεύχθη για το θέμα της διαλειτουργικότητας με τα υπόλοιπα σκέλη του PCI (Κρήτη-Κύπρος, Κύπρος-Ισραήλ), η οποία είναι  κοντά στο πνεύμα της πρότασης που είχε καταθέσει ο ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα, κατά την σύσκεψη που συγκάλεσε η Κομισιόν, συμφωνήθηκε ότι έως τις 30 Οκτωβρίου θα συγκροτηθεί Τεχνική Επιτροπή, με αντικείμενο τον καθορισμό των ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφών, οι οποίες σχετίζονται αποκλειστικά με τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των τριών επιμέρους σκελών του PCI.

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και Κύπρου (ΔΣΜΚ), εκπρόσωποι της «Αριάδνη Interconnection” και της εταιρίας Euroasia Interconnector καθώς και εκπρόσωπος του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E).

Η Επιτροπή αυτή έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει καταλήξει στις τεχνικές προδιαγραφές επί της διαλειτουργικότητας που θα ενσωματωθούν στη συνέχεια στους –ξεχωριστούς- διαγωνισμούς για τα τρία σκέλη του PCI.

H προηγούμενη απόφαση της ΡΑΕ  που ανέθετε τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής στην «Αριάδνη Interconnection” θα επικαιροποιηθεί ώστε να λάβει υπόψη της τη σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται από τον ΑΔΜΗΕ, η Euroasia Interconnector  οφείλει να αναγνωρίσει την «Αριάδνη Interconnection” ως φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, αποσύροντας όλες τις νομικές ενστάσεις και διεκδικήσεις της.

Στη συνέχεια, καλείται να εισέλθει στο  μετοχικό κεφάλαιο της  «Αριάδνης» με ποσοστό έως 39%, υπογράφοντας έως τις 10 Ιανουαρίου 2019 τη Συμφωνία Μετόχων που έχει κατατεθεί από τον Ιούλιο (στην οποία θα προστεθούν  τα τεχνικά στοιχεία της διαλειτουργικότητας όπως θα έχουν διαμορφωθεί από την Τεχνική Επιτροπή) και καταθέτοντας το ποσό που θα αντιστοιχεί στη συμμετοχή της, λαμβάνοντας υπόψη ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνη Interconnection” έχει οριστεί στα 200 εκατ. ευρώ βάσει της απόφασης της ΡΑΕ.

Μετά από την ημερομηνία αυτή, θα μπορεί να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Σημειώνεται τέλος ότι όλες οι μελέτες που έχει ήδη εκπονήσει η Euroasia Interconnector για το εν λόγω έργο, καθώς και η επεξεργασία για μελλοντικές ενέργειες (όπως π.χ. η τυχόν αίτηση χρηματοδότησης από το Ταμείο Connecting Europe Facility) θα μεταβιβαστούν στην «Αριάδνη Interconnection”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV