Νίκος
Καραγιάννης

Στην δημιουργία ενός Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου-πιλότου για αντίστοιχες παρεμβάσεις σε άλλες πόλεις φαίνεται ότι θα προχωρήσει η ιδέα της ανάπλασης στο Δυτικό Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός της ALUMIL, Arxellence 2, πριν από 4 χρόνια δείχνει όχι μόνο ότι έχει συνέχεια αλλά και πως θα δημιουργήσει μια κληρονομιά.

Σε δημοσιογραφική ενημέρωση από την εταιρεία την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, έγινε λόγος και για τα νέα βήματα του φιλόδοξου αυτού σχεδίου. “Θέλαμε να κάνουμε κάτι για την πόλη, διαλέξαμε να σχεδιάσουμε κάτι που κανείς άλλος δεν θα το έκανε” ανέφερε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ALUMIL, κ. Γεώργιος Μυλωνάς και συνέχισε λέγοντας πως “προχωρήσαμε στη διεξαγωγή ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στον οποίο για πρώτη φορά συμμετείχε το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (ICC Council). Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο”.

Ο επικεφαλής της Alumil τόνισε πως η ιδέα της ανάδειξης της Δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης, είναι πως με την κατασκευή, μεταξύ άλλων, ψηλών κτιρίων πρώτον κερδίζεις σε χώρο, θα δημιουργηθούν πάρκα και δεύτερον αποκτάς μια θαυμάσια θέα προς τον Θερμαϊκό. Τελικά αυτό που στοχεύεται είναι η ανάπλαση και δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού κέντρου, πρασίνου και αειφόρου δόμησης, στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το project όπως ανέφερε ο κ.Μυλωνάς έχει αγκαλιαστεί από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τώρα ετοιμάζεται το νομικό καθεστώς, με το οποίο θα δημιουργηθεί ένα Ειδικό πολεοδομικό σχέδιο το οποίο τελικά θα μπορεί να λειτουργήσει ως σχέδιο-πιλότος για όλη τη χώρα με το οποίο θα μπορούν αντίστοιχα να γίνονται πολεοδομικά μικρής κλίμακας.

Με το πρότυπο αυτό νομοθετικό πλαίσιο, όπως σημειώθηκε, θα περιλαμβάνονται όλες οι επιτρεπόμενες χρήσεις, η διαχείριση νεοκλασικών κτιρίων, διατηρητέων, δημόσιου χώρου. Εμείς βοηθάμε το υπουργείο (σσ Περιβάλλοντος και Ενέργειας) να τα οργανώσει και πιστεύουμε ότι θα γίνει νόμος του κράτους.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός συγκέντρωσε 1464 εγγραφές από 90 χώρες και 173 τελικές μελέτες από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά σχήματα του κόσμου. Η πρόταση που κέρδισε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αφορά στην αξιοποίηση 120 στρεμμάτων στη δυτική είσοδο της πόλης και τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Κέντρου, που παράλληλα θα έχει εμπορικές, οικιστικές και εκπαιδευτικές χρήσεις.

Στόχος της συγκεκριμένης θεματικής ήταν η κατάθεση μελετών για τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Κέντρου μικτών χρήσεων με βάση τα κριτήρια της UIA (συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη, κοινωνική επίδραση, προσέλκυση νέων κατοίκων, οικονομικές εκφάνσεις κ.λ.π.), που θα επαναπροσδιορίσει όχι μόνο μια περιοχή υποβαθμισμένη με κακές χρήσεις επί δεκαετίες, αλλά και τη θέση της Θεσσαλονίκης στο διεθνές σκηνικό, ως μια πόλη που συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με υψηλή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.

Το έργο ταυτίζεται με το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους (New European Bauhaus) και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Εφόσον υλοποιηθεί θα δημιουργήσει ένα νέο πρόσωπο για την Θεσσαλονίκη, με επενδύσεις σε μια υποβαθμισμένη περιοχή που μπορεί να μετατραπεί σε ένα από τα καλύτερα σημεία της, μια ανταπόδοση για την πόλη και τους πολίτες με ευρωπαϊκών προδιαγραφών και παγκόσμιας εμβέλειας αρχιτεκτονική και πολεοδομική παρέμβαση.

Μελλοντικός στόχος θα είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου masterplan και να περάσει σταδιακά στο επίπεδο της υλοποίησης με την προσέλκυση επενδύσεων.

Ουσιαστικά με το Arxellence 2, γίνεται μια αξιοποίηση της παλιάς βιομηχανικής περιοχής στα πρότυπα αναπλάσεων που συναντάμε σε πολλές πόλεις ανά την Ευρώπη και την Αμερική και με την οποία η εγκαταλελειμμένη σήμερα περιοχή θα μπορεί να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο οικιστικό και επιχειρηματικό κέντρο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας