Νίκος
Καραγιάννης

Αρνητική ήταν (16 κατά, 12 υπέρ και 2 λευκά) η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας το βράδυ της Δευτέρας, στη συνεδρίαση για τους νέους περιβαλλοντικούς όρους στο αιολικό πάρκο της ‘Αιολικής Βερμίου’. Με θετική την εισήγηση από την πλευρά του δημάρχου, Νικόλα Καρανικόλα, θετικά ψήφισαν οι σύμβουλοι του ‘Ένα Μαζί’, πλην των Γιάννη Γιαννούλη και της Στέλλας Αραμπατζή (λευκό), όπως και οι: Ίλια Ιωσηφίδου, Πασχαλίνα Δούμου και Γιάννης Παρθενόπουλος. Αρνητικοί ήταν οι Γιάννης Μυλωνάς, Άρης Τόσιος και οι σύμβουλοι του ‘Κοινού Τόπου’ και της ΛΑΣ, καθώς και ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Σαμαράς.

Επιστολές φορέων

Επιστολές φορέων διαβάστηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, όπου η βουλευτής κ. Καρασαρλίδου ήταν αρνητική, το ΤΕΕ Ημαθίας θετικό, το Επιμελητήριο Ημαθίας θετικό, ο ΕΟΣ αρνητικός, οι Εμποροβιοτέχνες αρνητικοί και η Greenpeace θετική.

Οι απαντήσεις της ‘Αιολικής Βερμίου’

Σε σειρά ερωτήσεων του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων απάντησαν οι εκπρόσωποι της ‘Αιολικής Βερμίου’. Τόνισαν μεταξύ άλλων ότι όλα τα έργα στη φάση της κατασκευής του αιολικού πάρκου (από το ερχόμενο καλοκαίρι) θα γίνουν από την πλευρά της Πτολεμαΐδας. Ότι είναι 9,5 χιλιόμετρα από την πόλη η απόσταση από την πιο κοντινή ανεμογεννήτρια, ενώ θα φαίνονται μόνο 2-3 ανεμογεννήτριες από τις 18 κι από ορισμένα σημεία της πόλης. Αλλά και από το χιονοδρομικό κέντρο (4 χιλιόμετρα), χωρίς ούτε καν οπτική επαφή, παρά μόνο από την κορυφή.

Στο 1% υπολόγισαν την κατάληψη των λιβαδιών για την κτηνοτροφία, όπου δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα πουθενά, όπως είπαν, ίσα ίσα διευκολύνουν τους κτηνοτρόφους από τους δρόμους. Απάντησαν επίσης ότι είναι μόνο τρία μέτρα το βάθος εκσκαφής για τις ανεμογεννήτριες, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα, κάνοντας λόγο για τη μεγάλη απόσταση, αλλά και τα 1.500 υψομετρικής διαφοράς από τις πηγές της Αράπιτσας.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας απάντησαν επίσης ότι το προσωπικό που θα απασχοληθεί θα είναι από τοπικό πληθυσμό, συγκεκριμένα εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής (1,5 με 2 χρόνια) και 40 μόνιμες θέσεις για όλο το έργο στους τρεις δήμους.

Θετική εισήγηση από τον δήμαρχο

Θετικά εισηγήθηκε επί του θέματος μετά τις απαντήσεις της εταιρείας ο δήμαρχος, Νικόλας Καρανικόλας, εφόσον καλύπτονται από τους υπεύθυνους του αρμόδιου υπουργείου όλες οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση και απαντήθηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Ανέφερε επίσης ότι το 2019 ήταν αρνητικός για το αιολικό πάρκο στον ‘Τρούλο’ λόγω εγγύτητας με το χιονοδρομικό κέντρο. Χαρακτήρισε «περίεργα μυαλά» αυτά που συνδέουν τη θετική του εισήγηση με τα υπεσχημένα 10,7 εκατ. ευρώ για το χιονοδρομικό, ως συμψηφισμός.

Πρότεινε δε, τα έσοδα του 3% (200.000 ετησίως) να οδηγούνται απευθείας στους πολίτες, για εξάλειψη καταρχάς της ενεργειακής φτώχειας και ό,τι περισσέψει στους λογαριασμούς των δημοτών, υπολογίζοντας την ισχυρή έκπτωση στο 20-30% των αναγκών σε επίπεδο δήμου.

«Περιμένω πάρα πολλά ανταποδοτικά από την ‘Αιολική Βερμίου’, όταν η ‘Τέρνα’ μάς είχε προτείνει ακόμη και ένα σχολείο να μας κάνει. Θέλουμε χρηματοδότηση για τα μονοπάτια του Βερμίου, για οδικά έργα στο βουνό (Μεταμόρφωση-Γραμματικό κ.ά.), για να έχουμε καλή σχέση. Σεβαστείτε τον δήμο που σας φιλοξενεί, για να οικοδομήσουμε μια σοβαρή σχέση στα 25 χρόνια που θα σας φιλοξενήσουμε εδώ» είπε κλείνοντας ο δήμαρχος. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων.

Πηγή: penapress.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV