Μία από τις πλέον “ζόρικες” χρονιές διανύσε φέτος ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας. Σύμφωνα με τις δημοπρατήσεις που έχει αναρτήσει ο ΣΑΤΕ για το 2017 είχαμε συνολικά από όλους τους Φορείς Υλοποίησης 346 έργα. Αν ο αριθμός σας φαίνεται μεγάλος τότε θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι έργα με κόστος άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ είναι από αυτά 228 έργα. Αυτό σημαίνει πως μία στις τρεις δημοπρατήσεις είχαν κόστος μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Από τα 228 έργα τα 15 έργα έχουν κόστος μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων ευρώ και τα περισσότερα έργα κυμαίνονται μεταξύ δύο και δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Αν επιχειρήσουμε να ανέβουμε πάνω από τα δέκα εκατομμύρια ευρώ θα βρούμε μόλις 19 έργα ενώ πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ βρίσκουμε μόλις 8 έργα εκ των οποίων τα μισά σχεδόν ήταν οι εργολαβίες του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος.
Αν ο αριθμός αυτός δεν σας λέει κάτι θα φέρουμε για παράδειγμα το 2012, μία χρόνια εν μέσω σφοδρής κρίσης όπου είχαμε την δημοπράτηση 433 έργων ενώ αν πάμε το 2010 το έτος του πρώτου μνημονίου, είχαμε 548 έργα. Το χειρότερο σε αυτή τη σύγκριση είναι ότι και στα ποιοτικά στοιχεία έχουμε μεγάλη διαφορά καθώς σε αυτές τις 2 χρόνιες είχαμε ελάχιστα έργα κάτω του ενός εκατομμυρίου και πολλά περισσότερα έργα άνω των 20εκατ.ευρώ. Για παράδειγμα το 2010 δεν είχαμε κανένα έργο κάτω του ενός εκατομμυρίων ενώ το 2012 είχαμε 34 έργα άνω των 20εκατ.ευρώ εκ των οποίων κάποια είχαν κόστος ανω των 100εκατ.ευρώ (π.χ. 415εκατ.ευρώ το έργο σκούπα για το σιδηροδρομικό τμήμα Τιθορέα-Δομοκός). Το 2017 το έργο με το μεγαλύτερο κόστος που δημοπρατήθηκε ήταν το Κάτω Αχαγιά-Σαγέϊκα με 74,35εκατ.ευρω ενώ στο τέλος του έτους έχουμε τη Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων με 150εκατ.ευρώ κόστος.
Ο ΣΑΤΕ μιλάει για την πιο άνυδρη χρονιά εδώ και πολλά χρόνια και βέβαια αυτό είναι αντιληπτό από την γενικευμένη ανομβρία που ζήσαμε το φετινό έτος. Ελπίδα του κλάδου είναι με την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος δημοπρατήσεων να υπάρξει και μεγαλύτερη και συστηματικότερη παραγωγή δημόσιων έργων το 2018 που θα στηρίξει τον κλάδο τα χρόνια που έρχονται.
Το πρόβλημα πέρα από τις εξαιρετικά λίγες δημοπρατήσεις έργων είναι και το γεγονός ότι η διαγωνιστικές διαδικασίες παραμένουν αργές και κατά μέρο όρο σε έργα προϋπολογισμού μέχρι και 20εκατ.ευρώ απαιτείται ένα διάστημα 5-7 μήνες για να φτάσουμε στην υπογραφή και την εκκίνηση της κατασκευαστικής περιόδου.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV