Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Αριάδνη Interconnection»: Προχωρά ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Αττικής-Κρήτης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Καλώδια ηλεκτρικών διασυνδέσων Υψηλής Τάσης

Καθησυχαστικά μηνύματα εκπέμπει η «Αριάδνη Interconnection» σχετικά με την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης. Κύκλοι της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί το έργο, προχώρησαν σε διευκρινίσεις, σε συνέχεια δημοσιευμάτων του Τύπου περί πιθανολογούμενης εμπλοκής στους διαγωνισμούς για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής συνεπεία της προσφυγής που κατέθεσε η εταιρεία «Euroasia Interconnector» στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) για τον διαγωνισμό για τους Σταθμούς Μετατροπής. Αναλυτικά:

Η προσφυγή της «Εuroasia Interconnector» δεν θα έχει καμία επίπτωση στους διαγωνισμούς. Ουσιαστικά, δίνεται παράταση –ως είθισται- προκειμένου να μελετηθεί η οποιαδήποτε προσφυγή.

Η “Euroasia Interconnector” δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια και για το λόγο αυτό η ευδοκίμηση της προσφυγής της ενώπιον της ΑΕΠΠ δεν θεωρείται πιθανή. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την εξέλιξη των διαγωνισμών για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που συνεχίζονται κανονικά. Κύκλοι της «Αριάδνη Interconnection» δηλώνουν βέβαιοι ότι το δημόσιο συμφέρον θα προασπιστεί, με την απόρριψη της προσφυγής.

Επιπλέον, ακόμα και αυτή η ολιγοήμερη παράταση, καθυστερεί εκ νέου ένα έργο μεγάλης σημασίας για την χώρα και κομβικό για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης. Πρόκειται για την ύστατη και απέλπιδα προσπάθεια του «Euroasia Interconnector» να αποτρέψει αυτό το μείζον έργο υποδομής για τη χώρα.

image_pdfimage_print

Φυσικό Αέριο-LPG

FSRU Αλεξανδρούπολης: Τέλη καλοκαιριού ο προτιμητέος ανάδοχος για την πλωτή μονάδα – Σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Προχωρούν οι δύο διαγωνιστικές διαδικασίες για το FSRU Αλεξανδρούπολης, οι οποίες αφορούν στην κατασκευή της πλωτής μονάδας και στον υποθαλάσσιο-χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.

Το σημαντικό ενεργειακό έργο που αναπτύσσει η Gastrade παραμένει “on track” παρά τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει η πανδημία, με πιο πρόσφατο milestone τη δεσμευτική φάση του market test -που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου- κατά το οποίο οι δεσμευτικές προσφορές στο σύνολο τους άγγιξαν μέχρι και τα 2,6 δισ. κ.μ. ετησίως, τόσο από ελληνικές όσο και διεθνείς εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η λήψη των προσφορών για τον αγωγό έχει πραγματοποιηθεί -προσελκύοντας το ενδιαφέρον τριών ευρωπαίων κατασκευαστών- με την τεχνική αξιολόγηση μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί, ανοίγοντας το δρόμο για το επόμενο στάδιο που είναι η οικονομική αξιολόγηση.

Προς το τέλος του καλοκαιριού θα υπάρξει προτιμητέος ανάδοχος και για το FSRU (την πλωτή μονάδα), για το οποίο οι δεσμευτικές προσφορές έχουν οριστεί στις 31 Ιουλίου. Η Τελική Επενδυτική Απόφαση αναμένεται να ληφθεί προς το τέλος του έτους, περί τις αρχές Δεκεμβρίου, δίνοντας το «πράσινο» φως για την κατασκευαστική εκκίνηση του έργου.

Το έργο του FSRU Αλεξανδρούπολης, αποτελείται από μία μόνιμα αγκυροβολημένη μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης καθώς και έναν διασυνδετήριο αγωγό της πλωτής μονάδας με το ΕΣΜΦΑ.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα είναι μήκους 24 χιλιομέτρων με σημείο προσαιγιάλωσης την περιοχή της ακτογραμμής Απαλού όπου θα συνεχίσει υπόγεια την πορεία του προς τον βορρά για 4 ακόμη χιλιόμετρα, μέχρι να συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, στην περιοχή της Αμφιτρίτης σε νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό που θα κατασκευασθεί και θα λειτουργείται από τον ΔΕΣΦΑ για τις ανάγκες της νέας υποδομής.

Η πλωτή μονάδα περιλαμβάνει:

– Συστήματα πρόσδεσης δεξαμενοπλοίων και μετάγγισης ΥΦΑ

– 4 δεξαμενές αποθήκευσης ΥΦΑ συνολικής χωρητικότητας έως 170.000 κ.μ.

– 4 μονάδες αεριοποίησης δυναμικότητας 400 κ.μ. ΥΦΑ/ώρα (έκαστη)

– Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για την εξυπηρέτηση των αναγκών της πλωτής μονάδας σε ηλεκτρική ενέργεια

– Μετρητική μονάδα για την μέτρηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αεριοποιούνται

– Χώρους διαμονής, ενδιαίτησης πληρώματος

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάμελλος: Η κυβέρνηση μετατρέπει την ευκαιρία της πράσινης ανάπτυξης σε κρίση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωκράτης Φάμελλος 2020

«Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και των πολιτικών της κυβέρνησης. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η χώρα είχε τη δυνατότητα να εφαρμόσει μία πράσινη και κοινωνικά δίκαιη αναπτυξιακή στρατηγική, μετά και την έξοδο από τα μνημόνια και τη διασφάλιση δημοσιονομικού χώρου, με το γνωστό “μαξιλάρι”.

Στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας ειδικότερα, υπήρχαν επίσης δύο σημαντικά εργαλεία: η στρατηγική για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, μέσω θεσμικών αλλαγών στην αγορά ενέργειας και της πλήρους απεξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής από το λιγνίτη και από το φυσικό αέριο και η στρατηγική για την κυκλική οικονομία, με χρηματοδοτικά εργαλεία για υποδομές και σαφείς θεσμικές κατευθύνσεις και δράσεις για τη δημιουργία νέας επιχειρηματικότητας και για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα: «Ξεπερνώντας την πανδημία, Ενέργεια και Οικονομία, Επενδύσεις Υγεία: RESET» που διοργάνωσε το επιχειρηματικό φόρουμ Α-Energy Investments Initiative.

Επικεντρώθηκε στη συνέχεια στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ευρώπη που, όπως είπε, φαίνεται ότι δημιουργείται η ευκαιρία για ένα νέο θετικό βήμα προς την πράσινη μετάβαση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που εφόσον τελικά οριστικοποιηθεί, παρέχει και μία ακόμη μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα, μέσω ενός σημαντικού χρηματοδοτικού πακέτου.

«Εντούτοις, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στην Ελλάδα την επόμενη μέρα της πανδημίας, τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών μετατοπίστηκαν στη δανειοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ αντίθετα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο δανεισμό και συναντούν πολύ μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης, τα οποία και εντείνουν την ανησυχία για τη βιωσιμότητά τους.

Αντίστοιχα, στις εργασιακές σχέσεις, ακόμη και στο στελεχιακό δυναμικό που οφείλει να συγκρατήσει και να προσελκύσει η χώρα, προωθούνται ισχυρά αρνητικές αλλαγές, με την τροποποίηση προς το χειρότερο των συλλογικών συμβάσεων, των αμοιβών, και των συνθηκών εργασίας, με αφορμή την πανδημία. Έτσι η Ελλάδα χάνει καλά βιογραφικά», υπογράμμισε.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα «παγώματος» τριών βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων, του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ολιστική αναβάθμιση (και ενεργειακή) των δημόσιων κτιρίων, ύψους 500 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, της χρηματοδότησης μέσω ΕΠΑΝεΚ με 40 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις για επενδύσεις στην επεξεργασία και αξιοποίηση ρευμάτων αποβλήτων με όρους κυκλικότητας, αλλά και της χρηματοδότησης για τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων, ύψους 25 εκατ. ευρώ. που παρά το γεγονός ότι ήταν ώριμα, δεν ενεργοποιήθηκαν την τελευταία χρονιά.

Σημείωσε επιπλέον, ότι «Η καθυστέρηση ή η αναβολή χρηματοδοτήσεων σε καίριους τομείς που δίνουν ταυτόχρονα ουσιαστικό σήμα προς νέες κατευθύνσεις στην επιχειρηματικότητα, επιφέρει αρνητικές εξελίξεις κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της δίκαιης μετάβασης. Η προσπάθεια για την κλιματική ουδετερότητα θα αποτύχει αν δεν στοχεύσει σε όλη την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα, το επικοινωνιακό σύνθημα της απολιγνιτοποίησης και του κλεισίματος των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, κρύβει τη στροφή σε ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες θα παραμείνουν στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας έως το 2050».

Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η απολιγνιτοποίηση, ως μερικό σύνολο της απανθρακοποίησης, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου, των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, θα οδηγήσει σε δυσμενή, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, εξάρτηση από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, καθώς και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους ενέργειας που θα επηρεάσει ευρύτερα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε στα παρόμοια αδιέξοδα, εις βάρος της ανάπτυξης και των πράσινων επενδύσεων, που οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου, παρά την λεγόμενη επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης αδειών παραγωγής, δεν έχει λυθεί ακόμη το κρίσιμο ζήτημα της χωροθέτησης των ΑΠΕ, κάτι που οδηγεί σε ευρύτατες τοπικές αντιδράσεις.

Η καθυστέρηση υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, η αναίτια ακύρωση των ήδη κυρωμένων δασικών χαρτών, οι αλλαγές ρυθμίσεων χρήσεων γης για τις προστατευόμενες περιοχές που αλλάζουν το πλαίσιο εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις προστατευόμενες περιοχές, όπως τόνισε, ανοίγουν πάλι ζητήματα που έχουν ταλαιπωρήσει διαχρονικά την επιχειρηματικότητα, καθώς αποδομείται το απαραίτητο πλαίσιο ασφάλειας δικαίου για τις επενδύσεις, με τελικό αποτέλεσμα πολλές επενδύσεις να μείνουν πάλι «στα χαρτιά».

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Το ασαφές, γκρίζο πλαίσιο που επαναφέρει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 4685/2020 δημιουργεί αδιέξοδα στην ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. Σήμερα, για να μπορέσει η Ελλάδα να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και στον εντεινόμενο κλιματικό ανταγωνισμό, απαιτείται, στην αντίθετη κατεύθυνση, ένα επενδυτικό σχέδιο που σέβεται το περιβάλλον, ένα διαφανές πλαίσιο με κανόνες, και όχι “παραθυράκια”, στελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες, ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν το κράτος δικαίου, όπως είναι οι δασικοί χάρτες και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις προστατευόμενες περιοχές, χωρίς πισωγυρίσματα, και ενεργοποίηση χρηματοδοτήσεων προς τη νέα επιχειρηματικότητα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Το περιβάλλον δε θα πρέπει να θεωρείται ως υπερρυθμισμένος παράγοντας, που λειτουργεί ανασταλτικά προς τις επενδύσεις αλλά, αντιθέτως, ως ρυθμιστής αυτών και ως ένας από τους βασικούς αναπτυξιακούς πόρους της χώρας, σε συμφωνία με την ευρωπαϊκή πολιτική όπως διαμορφώνεται σήμερα. Στην αντίθετη περίπτωση, σχολιάζοντας το σύνθημα της ΕΕ “κανείς δεν θα μείνει πίσω”, κινδυνεύει να μείνει πίσω η ελληνική κοινωνία και το σύνολο της χώρας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θεσσαλία: Με 76 υγρότοπους στο Χάρτη για την ανάδειξη των Υγροτόπων Βαλκανικής Μεσογείου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο χάρτης και η βάση δεδομένων με τους υγρότοπους της Βαλκανικής Μεσογείου παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό τελικό συνέδριο του προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Balkan –Mediterranean 2014-2020 Wetmain Areas, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στόχο την ανάδειξη, προστασία και τουριστική αξιοποίηση των 76 καταγεγραμμένων υγροτόπων που διαθέτει. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται 10 Ερευνητικά Ιδρύματα και Υπηρεσίες Περιβάλλοντος από Βουλγαρία, Αλβανία και Ελλάδα.

Την χώρα εκπροσωπούν το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και, ως παρατηρητής εταίρος, το Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αναλάβει την προβολή του έργου και προχωρά στην έκδοση Οδηγού με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την γνωριμία του κοινού με τους 76 υγρότοπους της περιοχής, συνδέοντας τους με επισκέψιμα σημεία ενδιαφέροντος εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, η ορνιθοπαρατήρηση κ.α.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει σε 14 νέα ευρωπαϊκά προγράμματα με προστιθέμενη αξία και απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα σε καίριους τομείς όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, η αγροτική παραγωγή, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, οι ενάλιες αρχαιότητες και ο εναλλακτικός τουρισμός» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

«Τον Αύγουστο ανοίγει για το κοινό ο «Παρθενώνας» των ναυαγίων, το υποβρύχιο Μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο, που αναδείξαμε μέσα από τη βραβευμένη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα BlueMed, για τις ενάλιες αρχαιότητες. Από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Enernet Mob, παραλάβαμε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και εγκαθίστανται οι πρώτοι ηλεκτρικοί σταθμοί φόρτισης σε αστικά κέντρα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι Περιφερειακό Σημείο Επαφής για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE «Φύση, Κλίμα και Περιβάλλον» και η μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα που συμμετέχει στον ευρωπαϊκό κόμβο RegHub. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καταβάλλοντας το ποσό της εθνικής συμμετοχής δίνει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς, όπως το e-trikala, να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, για να ενισχύσουμε τη διεθνή παρουσία της Θεσσαλίας και επιλέγουμε να συμμετέχουμε σε προγράμματα που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες, στην ανάπτυξη και στην οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα