Βαγγέλης
Θάνος

Ακόμα μια παράταση έλαβε ο διαγωνισμός του έργου που αφορά την προμήθεια των έξυπνων μετρητών. Λίγα 24ωρα πριν κλείσει η ημερομηνία υποβολής προσφορών (27/05) ο ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να παρατείνει το διαγωνισμό . Η νέα καταληκτική ημερομηνία πλέον για τους μετρητές είναι για τις 8 Ιουνίου.

Ο πρώτος διαγωνισμός για την προμήθεια θα έληγε στις  24 Φεβρουαρίου, ωστόσο με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις η διαδικασία έφτασε μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.

Αυτή είναι η τέταρτη παράταση κατά σειρά που λαμβάνει ο διαγωνισμός. Πλέον έχουν αρχίσει να τίθενται και ερωτήματα σχετικά με τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο ΔΕΔΔΗΕ για την τοποθέτηση των μετρητών.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε πως εντός του 2022 θα είχαν τοποθετηθεί περίπου 300 χιλιάδες μετρητές. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως για να μείνει εντός χρονικών πλαισίων το έργο, αφενός θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός προμήθειας. Αφετέρου οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν να είναι fast-track ώστε να γίνει η τοποθέτηση των νέων μετρητικών συστημάτων.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναφέρουν πως ο διαγωνισμός έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των περισσότερων μεγάλων παικτών του κλάδου . Την ανάληψη της προμήθειας των μετρητών διεκδικούν εταιρείες τόσο από το εσωτερικό όσο και εκτός Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον τους για το έργο, έχουν εκδηλώσει ορισμένες κορυφαίες εταιρείες του κλάδου όπως η Siemens, η Intracom Telecom, η Landis+Gyr και η Sagemcom Energy.

Χρονοδιάγραμμα τοποθέτησης

Το αρχικό σχέδιο για την τοποθέτηση των μετρητών υπολόγιζε για κάθε έτος καθορισμένο αριθμό. Αναλυτικά προέβλεπε:

2022 – 300.000 μετρητές.
2023 – 500.000 μετρητές.
2024 – 800.000 μετρητές.
2025 – 1 εκατ. μετρητές.
2026 – 1 εκατ. μετρητές.
2027 – 800.000 μετρητές.
2028 – 1 εκατ. μετρητές.
2029 – 1 εκατ. μετρητές.
2030 – 900.000 μετρητές.

Όταν πλέον θα έχει ολοκληρωθεί το εγχείρημα θα έχουν “κουμπώσει” περίπου 7,3 νέα “ευφυή” συστήματα μέτρησης, τα οποία θα αποτελέσουν οδηγό για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ολόκληρου του συστήματος, αρχής γενομένης από τους έξυπνους μετρητές.

Διαγωνισμός προμήθειας

Η σύμβαση προβλέπει την προμήθεια:

-Εξοπλισμού Πεδίου (π.χ. Μετρητικές Μονάδες και Εξοπλισμός Επικοινωνίας τεχνολογίας point-to-point)

-Συστήματος Προηγμένης Μετρητικής Υποδομής – Advanced Metering Infrastructure System (AMI System) (συστήματα λογισμικού για μια πλήρως λειτουργική λύση)

-Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων – Meter Data Management System (MDM System)

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την προεπιλογή των υποψηφίων αναδόχων και η δεύτερη την υποβολή οικονομικών και τεχνικών προσφορών.

Ο Διαχειριστής στοχεύει συνολικά στην προμήθεια 7,7 εκατ. έξυπνων μετρητών , ενώ στην δημοσίευση αναφέρει πως η τιμή δεν είναι το μόνο κριτήριο ανάθεσης και όλα τα κριτήρια ορίζονται μόνο στα έγγραφα της σύμβασης.

Τα Οφέλη

Με την ευρεία χρήση τον έξυπνων μετρητών τα κέρδη αναμένεται να είναι πολλαπλά, τόσο για τις εταιρείες παροχής όσο και για τους καταναλωτές.
Ορισμένα από τα οφέλη είναι:

-Η εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας.
-Η εξοικονόμηση ενέργειας από την πλευρά των καταναλωτών,
-Ο καταναλωτής θα έχει άμεση εικόνα του ποσού που θα πληρώσει, χωρίς να περιμένει το λογαριασμό.
-Οι προηγμένες υπηρεσίες τιμολόγησης με την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων από την πλευρά των προμηθευτών.
-Οι προοπτικές μείωσης του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας .
-Οι προσαρμογή των λειτουργιών του δικτύου στα νέα δεδομένα ενίσχυσης της αποκεντρωμένης και διαλείπουσας παραγωγής ενέργειας.

-Ενημέρωση του καταναλωτή ανά πάσα ώρα και στιγμή για το πόσες κιλοβατώρες έχει καταναλώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον σημαντικά αναμένεται να είναι και τα οφέλη για τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση ελέγχου και εποπτείας του δικτύου. Ακόμα εκτιμάται πως θα επιτευχθεί αξιοσημείωτη μείωση του κόστους λόγω αυτοματοποίησης των διαδικασιών καταμέτρησης κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή αλλά και ο ευκολότερος εντοπισμός ενδεχόμενων σφαλμάτων στο δίκτυο και των ρευματοκλοπών, που παραμένουν ένας μόνιμος πονοκέφαλος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV