Νίκος
Καραγιάννης

Ενδιαφέροντα τα ποσοτικά στοιχεία του μηνιαίου δελτίου του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για τον Απρίλιο 2017, τα οποία «χαρτογραφούν» τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ανά τύπο καυσίμου αλλά και την πορεία απορρύθμισης της εγχώριας αγοράς.

Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας εφόσον εξακολουθεί να διαθέτει την συντριπτική πλειοψηφία της εγκατεστημένης ισχύος (πλην ΑΠΕ) με 78,12%. Ακολουθούν η Elpedison Energy με 6,81%, η Korinthos Power με 3,69%, η Protergia με 3,68%, %, η Heron II Viotias με 3,60%, η Aluminum με 2,84% και η Heron με 1,26%.

Οι μονάδες ΑΠΕ και υδροηλεκτρισμού, που αργά αλλά σταθερά κερδίζουν έδαφος στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, έφτασαν να καλύψουν το 48,60% (29,57% και 19,03% αντίστοιχα) της εγκατεστημένης ισχύος στο διασυνδεδεμένο σύστημα τον Απρίλιο 2017. Οι μονάδες φυσικού αερίου κάλυψαν το 28,40% και οι λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σταθερά κάτω από το ¼ του συνόλου ήδη από το 2015, το 23,46%.

Πρακτικά ωστόσο, στην ημερήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη πρωταγωνιστεί κατά μέσο όρο ο λιγνίτης που έφτασε τις 45.000 MWh στις αρχές Απριλίου, με το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ να ακολουθούν παρά πόδας και τις υδροηλεκτρικές μονάδες να καταγράφουν μια ισχνή επίδοση που δεν ξεπέρασε τις 5.000 MWh σε ημερήσια βάση. Πλέον βέβαια, η «σύγκλιση» των  καυσίμων σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγής είναι εμφανής.

Παρόλες τις διαχρονικές διακυμάνσεις που οφείλονται και σε μεταβλητούς παράγοντες όπως η ζήτηση σε συγκεκριμένες περιόδους, η «κυριαρχία» του λιγνίτη δεν είναι πια δεδομένη. Χρησιμοποιώντας ως μήνα αναφοράς τον Απρίλιο 2015, 2 χρόνια νωρίτερα, η εικόνα ήταν αρκετά διαφορετική με το φυσικό αέριο να είναι το 4ο κατά σειρά καύσιμο στην ημερήσια παραγωγή, τα υδροηλεκτρικά να έχουν μια πιο δυναμική παρουσία που άγγιζε τις 20.000 MWh και τις ΑΠΕ να ακολουθούν, αλλά όχι τόσο στενά, τον λιγνίτη.

Βάσει και της πρόσφατα υπογραφείσας Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, όλα τα κράτη οφείλουν να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός καθαρότερου ενεργειακού μοντέλου με αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και περαιτέρω απεξάρτηση από τον άνθρακα.  Η χώρα δείχνει να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση αναφορικά με τους στόχους του 2020 ωστόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σταθερή και συνειδητοποιημένη στόχευση θα πρέπει να επιλύει χρόνια θεσμικά κωλύματα, με γνώμονα την ενθάρρυνση και την προώθηση επενδύσεων στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV