Νίκος
Καραγιάννης

Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να πάρει ζωή το Μινιόν μετά από 26 και πλέον χρόνια αναμονής. Όπως εξηγεί ο project manager του έργου, Λευτέρης Ελευθεριάδης στο ypodomes.com που επισκέφθηκε το υπό ανακαίνιση κτίριο, ο 5ος όροφος του κτιρίου που φιλοξενούσε το ιστορικό πολυκατάστημα, θα ξεκινήσει να λειτουργεί με την πρώτη ομάδα εργαζομένων της ΔΕΗ να μεταφέρεται σε αυτό.

Η παράδοση στην ορόφου από την Dimand πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες και είναι μόνο η αρχή της σταδιακής επαναλειτουργίας του κτιρίου που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Πατησίων. Εκεί έχουν ήδη τοποθετηθεί παρατεταγμένα γραφεία έτοιμα να υποδεχθούν τους πρώτους εργαζόμενους.

Στα τέλη Ιουλίου εκτιμάται πως θα παραδοθούν ο 6ος και ο 7ος όροφος για να μεταφερθούν και νέα τμήματα της μεγάλης ενεργειακής εταιρείας της χώρας. Τις εργασίες διαμόρφωσης τις εκτελεί η Dimand και τελικά επελέγη ένας open plan σχεδιασμός σε βιομηχανικό στυλ καθώς τόσο οι εσωτερικές κολώνες όσο και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα είναι εμφανή, με το γκρι να κυριαρχεί στο εσωτερικό.

Εσωτερικό ορόφου του κτιρίου του Μινιόν. Πηγή: ypodomes.com

Γραφεία όμως θα είναι και ο 3ος και ο 4ος όροφος καθώς εδώ και καιρό έχει κλείσει η συμφωνία για την μεταφορά των γραφείων της εταιρείας Zara. Εδώ βρισκόμαστε σε φάση οριστικοποίησης του layout του χώρου για να ξεκινήσει στη συνέχεια η επένδυση και τα αρχιτεκτονικά τελειώματα. Η μεταφορά των γραφείων της Zara υπολογίζεται όπως ενημερώνει ο κ.Ελευθεριάδης στα τέλη του έτους.

Στο ανακαινισμένο σύγχρονο κτίριο που φιλοξενούσε το Μινιόν, οι χώροι έχουν δύο διακριτές λειτουργίες. Η πρώτη αφορά την λειτουργία των γραφείων από τον 3ο μέχρι τον 7ο όροφο και έχει την δική της είσοδο στην συμβολή των οδών Σατωβριάνδου και Πατησίων.

Η γωνία αυτή έχει ένα ως κύριο χαρακτηριστικό, μια καμπυλωτή επιφάνεια από γυαλί που θα λειτουργεί ως σήμα κατατεθέν. Η είσοδος, το lobby, οι ανελκυστήρες και οι σκάλες είναι όλα έτοιμα για να υποδεχθούν τους νέους ενοίκους του κτιρίου. Αυτή την εποχή πραγματοποιούνται τα τελικά φινιρίσματα και κάποιες εργασίες στην οροφή.

Η δεύτερη λειτουργία του κτιρίου θα παραμείνει εμπορική και αυτή τη φορά αποκλειστικά από τη Zara. Η πολυεθνική εταιρεία έχει μισθώσει το υπόγειο, το ισόγειο, στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο. Αυτή την χρονική στιγμή όπως σημειώνει ο project manager του έργου ολοκληρώνονται οι εργασίες στο εσωτερικό προκειμένου από τις αρχές Φθινοπώρου να έρθει ο retailer και να ξεκινήσει τις εσωτερικές επενδύσεις.

To ανάγλυφο σήμα του Μινιόν στην πρόσοψη του κτιρίου. Πηγή: ypodomes.com

Ο χώρος του καταστήματος έχει επί της Πατησίων τις δικές του εισόδους, σκάλες και ανελκυστήρες και δεν έρχεται σε επαφή με τους γραφειακούς χώρους. Αυτό που θα ξυπνήσει μνήμες στους περαστικούς και τους επισκέπτες του καταστήματος είναι η εξωτερική επένδυση η οποία έχει πρακτικά ολοκληρωθεί.

Όλη η εξωτερική επιφάνεια η οποία είναι καλυμμένη σε χρώμα ώχρας και όψη πέτρας, έχει ως ανάγλυφο το σήμα του Μινιόν, μια αναγνώριση της ιστορίας και της φήμης που είχε για δεκαετίες στην Αθήνα.

Η λειτουργία του καταστήματος αν δεν υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του έργου, αναμένεται να εγκαινιαστεί προς τα τέλη του έτους, λίγο πριν από τις γιορτές. Τότε όλα θα είναι έτοιμα για να λάμψει ξανά, ύστερα από δεκαετίες όλο το ιστορικό τετράγωνο του Μινιόν, με νέα λειτουργία και εμφάνιση.

Τα εγκαίνια του συνολικά ανακαινισμένου κτιρίου εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του έτους.

Ένας κήπος με θέα την Ακρόπολη

Κάτι που δεν θα μπορέσει να δει ο επισκέπτης των καταστημάτων αλλά θα έχουν την δυνατότητα οι χρήστες των γραφείων είναι στην ταράτσα του κτιρίου η παρουσία πρασίνου.

Όταν λέμε παρουσία, δεν εννοούμε γλάστρες ή πράσινα σημεία. Η μεγαλύτερη επιφάνεια καλύπτεται από έναν μεσογειακό κήπο με φυτά, θάμνους και δέντρα που πρασινίζει το κτίριο και που οι τυχεροί ένοικοι θα μπορούν να το επισκέπτονται. Tην φυτοτεχνική μελέτη την έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία ΑΓΡΟΠΟΛΙΣ.

Αυτός ο κήπος έχει μια προνομιακή θέα στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό και προσθέτει ένα πράσινο χρώμα στο γκρίζο που περιβάλλει το κτίριο. Πράσινο όμως θα είναι στο σύνολό του το κτίριο καθώς εντάσσεται στον σχεδιασμό για να αποκτήσει πιστοποίηση κατά LEED Gold ενώ θα είναι ενεργειακής κλάσης Α καθώς θα έχει ιδιαίτερα χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Το Μινιόν επιστρέφει λοιπόν “πράσινο” και με νέα ταυτότητα.

O κήπος στο δώμα του Μινιόν με θέα την Ακρόπολη. Πηγή: ypodomes.com

Το κτίριο

Το τετράγωνο του Μινιόν το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από την Ομόνοια, περικλείεται από τις οδούς Πατησίων και Βερανζέρου και τους πεζόδρομους της Σατωβριάνδου και Δώρου.

Τα χρώματα που έχουν τοποθετηθεί ως περίβλημα του κτιρίου είναι συμβολικά: το ιστορικό πορτοκαλί του εμβληματικού πολυκαταστήματος των περασμένων δεκαετιών, το πράσινο της ελιάς και το λευκό επί της οδού Βερανζέρου.

Συνολικά μιλάμε για 6.000 τ.μ. εμπορικής χρήσης και 8.000 τ.μ. γραφειακών χώρων. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι πως στο δώμα του κτιρίου θα γίνει φύτευση και θα λειτουργεί ως χώρος ανάδειξης πρασίνου. Τις εργασίες του κτιρίου έχει αναλάβει για λογαριασμό της Dimand η εταιρεία Vitael.

Αρχιτέκτονας του όλου εγχειρήματος είναι ο Μίνως Διγενής. Η επένδυση εκτιμάται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου κατά την ολοκλήρωσή του, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως το κτίριο θα έχει μια οικοδομική συνάφεια με τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής. Το κοινό τους σημείο είναι οι κολώνες που λειτουργούν ως στεγασμένα πεζοδρόμια και ως εκ τούτου η είσοδος είναι πιο μέσα δίνοντας την ευκαιρία στους πεζούς να περιδιαβαίνουν πριν μπουν μέσα στο κτίριο.

To κτίριο με τις κατοικίες

Η δεύτερη φάση των κατασκευών περιλαμβάνει την ανακατασκευή κτιρίου οκτώ ορόφων 4.500 τ.μ. που συμπεριλαμβάνεται στο τετράγωνο του Μινιόν, αλλά θα λειτουργεί τελείως αυτόνομα χωρίς να έχει επαφή με το υπόλοιπο συγκρότημα.

Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025 και να ολοκληρωθούν δύο χρόνια αργότερα, το 2027. Αυτό θα αφορά ένα κτίριο κατοικιών, που εντάσσεται στη φιλοσοφία της επιστροφής του κατοίκου στο κέντρο της πόλης. Αυτή η τάση είναι σε εξέλιξη στην Αθήνα (ζωντανό παράδειγμα είναι το Γκάζι) αλλά παρατηρείται επίσης ως φαινόμενο στα μεγάλα αστικά κέντρα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Εσωτερική διαμόρφωση ορόφου. Πηγή: ypodomes.com

Συνολικά θα δημιουργηθούν 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες από 70 έως 125 τετραγωνικά. Στόχος είναι η προσέλκυση μόνιμων κατοίκων και όχι η δημιουργία ενός κτιρίου που πρακτικά θα λειτουργεί ως ένα airbnb. Όπως σημειώθηκε στο ypodomes.com το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τις κατοικίες και είναι πιθανόν να έχουμε ήδη από το 2024 και προπωλήσεις.

Ήδη υπάρχει μια λίστα αναμονή 150 ατόμων όπου έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν συναντήσεις για τη διερεύνηση των αναγκών και να γίνει προτεραιοποίηση αυτών που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην αγορά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV